NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το κρασί ως εναλλακτική επένδυση

Το κρασί ως εναλλακτική επένδυση

Το κρασί, μαζί με τις αντίκες, τα έργα τέχνης και τα κλασικά αυτοκίνητα, ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων «passion assets» (περιουσιακά στοιχεία που για τους ίδιους τους συλλέκτες τους αποτελούν ταυτόχρονα επένδυση αλλά και προσωπική ευχαρίστηση). Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το κρασί ως περιουσιακό στοιχείο.

Η υψηλή απόδοση και το χαμηλό ρίσκο το καθιστούν αυτομάτως μια πολύ πιο επικερδή επιλογή για τους επενδυτές έναντι μετοχών και real estate. Επιπλέον, αντί να επενδύσουν σε μια startup με μέσο χρόνο αναμονής τα δέκα χρόνια για να δουν σημαντικές αποδόσεις, επιλέγουν να επενδύσουν σε «εκλεκτούς οίνους» (fine wine). Η επένδυση απαιτεί το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά θεωρείται σαφώς πιο προσοδοφόρα.

Όπως υποστηρίζουν πολλοί επαγγελματίες του χώρου, σε περιόδους κρίσεις οι επενδύσεις οίνου αποδίδουν πολύ καλύτερα από άλλες. Σε αντίθεση με το real estate, τα fine wines όπως αποκαλούνται διεθνώς, είναι δυνατόν να ρευστοποιηθούν σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή, ειδικά όταν οι απαιτήσεις από χώρες όπως Ινδία, Ρωσία και Κίνα είναι τόσο υψηλές. Επιπλέον, ο κίνδυνος είναι συχνά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο, όπου οι τιμές μπορεί να αυξάνονται τη μια μέρα και να μειώνονται την επόμενη, ενώ το κρασί παρέχει σταθερές αποδόσεις χρόνο με τον χρόνο και πολύ σπάνια χάνει την αξία του.

Φυσικά για να έχουν νόημα όλα αυτά πρέπει να διαθέτετε ένα ισχυρό portfolio στην προσωπική σας συλλογή.

Οι τιμές των fine wines μπορεί να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως ο παραγωγός, η ιστορία πίσω από την επωνυμία του οινοποιείου, η ποιότητα της συγκεκριμένης σοδειάς, η ετήσια παραγωγή (συχνά σε σύγκριση με την αντίστοιχη ζήτηση) και πολλά ακόμη.

Αλλά δεν χρειάζεται να είστε wine expert για να καταφέρετε να δημιουργήσετε μια τέτοια συλλογή. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία ή κάποιον ιδιώτη ο οποίος θα κάνει την δουλειά για εσάς. Φυσικά, προτείνεται πάντα να έχετε κάνει την προσωπική σας έρευνα σχετικά με την επένδυση που πρόκειται να πραγματοποιήσετε, αλλά σίγουρα θα λάβετε καθοδήγηση από έναν portfolio manager. Το σημαντικό είναι να βρείτε κάποιον τον οποίο να μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, υπάρχουν ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να έχετε υπόψη.

Οι περισσότερες εταιρείες επένδυσης οίνου χρεώνουν μια προκαταβολική προμήθεια κατά την αγορά προσφέροντάς σας την πώληση χωρίς χρέωση. Όμως, αν η εταιρεία δεν υπάρχει κατά την περίοδο που εσείς θα αποφασίσετε να ρευστοποιήσετε, θα καταλήξετε να πληρώνετε διπλή προμήθεια.

Οι portfolio managers οι οποίοι συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες εξυπηρετούν δεκάδες επενδυτές καθημερινά κάνοντας σχεδόν πάντα τις ίδιες προτάσεις. Ένας προσωπικός οινικός σύμβουλος θα ήταν πιο εύκολο να εργαστεί με βάση τις ανάγκες σας, δημιουργώντας μια συλλογή προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις σας.

Συνήθως τα κρασιά που έχουν αγοραστεί και προορίζονται για επένδυση φυλάσσονται σε αποθήκες απαλλαγμένα από φόρους. Αν θελήσετε να αποσύρετε τη συλλογή σας από αυτές θα χρειαστεί να πληρώσετε την αντίστοιχη φορολογία.

Είναι γνωστό το παράδειγμα μιας μεγάλης επιχείρησης αποθήκευσης περιουσιακών στοιχείων η οποία πλημμύρισε το 2012, όταν ο τυφώνας Sandy έπληξε τη Νέα Υόρκη. Ένας δικηγόρος ο οποίος χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη εταιρεία για την οινική του συλλογή δήλωνε λίγο αργότερα: «Ήταν μια συνολική απώλεια. Η κατάληξη ήταν πώς δεν υπήρχε ασφάλιση».

Ως ιδιώτης επενδυτής οίνου θα πρέπει να αγοράσετε τα κρασιά που σας ενδιαφέρουν από έναν έμπορο χονδρικής, έναν διανομέα ή έναν λιανοπωλητή. Αυτοί θα πρέπει βέβαια να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν και όταν χρειαστεί να πουλήσετε μέρος από την συλλογή σας. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε τα κρασιά σας από εμπόρους εκλεκτών οίνων - fine wine merchants όπως είναι γνωστοί στην διεθνή αγορά - ή να τα αποκτήσετε μέσα από δημοπρασίες μεγάλων οίκων. Ένας προσωπικός οινικός σύμβουλος θα σας γλιτώσει από κόπο και χρόνο καθώς η αγορά είναι τεράστια και η ασφάλεια είναι σημαντικό μέρος της επένδυσης αυτής. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα από ετικέτες μεγάλων chateau που πουλήθηκαν προς διόλου ευκαταφρόνητα ποσά και όπως αποδείχθηκε δεν ήταν οι αυθεντικές. Θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τις πηγές από τις οποίες θα προμηθευτείτε τα κρασιά σας.

Ο σημαντικότερος παράγοντας στον οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή κατά την επένδυση κρασιού είναι η αποθήκευση.

Αν πρόκειται να δημιουργήσετε την προσωπική σας συλλογή τότε είναι πολύ σημαντικό να διαθέτετε και τον κατάλληλο χώρο για να την αποθηκεύσετε. Αν δεν μπορέσετε να διασφαλίσετε τις ιδανικές συνθήκες παλαίωσης για την κάβα σας τότε είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτείτε να πουλήσετε τα κρασιά σας εφόσον δεν θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν χώρο με σταθερή και ελεγχόμενη θερμοκρασία, συγκεκριμένο ποσοστό υγρασίας, μακριά από έντονες οσμές και δονήσεις και απαλλαγμένο από τις ηλιακές ακτίνες. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες οι οποίοι με τον χρόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα των οίνων, καθιστώντας τα μη αποδεκτά προς κατανάλωση.

Οι εταιρείες επενδύσεων οίνου διαθέτουν τις δικές τους αποθήκες φύλαξης με τις κατάλληλες συνθήκες. Χρεώνουν όμως ένα ποσό ανά φιάλη ετησίως, επιπλέον της επένδυσής σας για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα, θα πρέπει να πληρώνετε ένα έξτρα ποσό για ασφάλιση. Αν αντιθέτως διαθέτετε το δικό σας wine room έχετε πρόσβαση στην συλλογή σας κάθε στιγμή χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για τον χειρισμό ή την παράδοσή της ή να πρέπει να ζητάτε συχνά φωτογραφίες των κρασιών σας και αναφορές κατάστασης.

Όποια κι αν είναι η τελική σας επιλογή, θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι το κρασί αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση (mid to long term investment) με μέσο χρόνο αναμονής τα 7-10 χρόνια (αναλόγως την περίπτωση). Όσο περισσότερο διατηρείται ένα καλό κρασί, τόσο συνεπέστερη γίνεται η απόδοσή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανισότητα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μεγαλώνει καθώς η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώνεται χρόνο με το χρόνο ενώ η κατανάλωση αυξάνεται και η ποιότητα των εκλεκτών οίνων βελτιώνεται καθώς αυτά παλαιώνουν. Η επένδυση οίνου σε ένα ισχυρό fine wine portfolio δεν έχει σημειώσει ποτέ αρνητική απόδοση κατά την διάρκεια δεκαετούς και πλέον κατοχής, με μέση απόδοση 11.55% ετησίως (και τυπική απόκλιση 4.12%), επιβεβαιώνοντας την χαμηλή μεταβλητότητα του κρασιού ως περιουσιακό στοιχείο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr