NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Το χρονικό του Χρόνου του Stephen Hawking στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Το χρονικό του Χρόνου του Stephen Hawking στο  Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
18_02_2020 | 12:44
epixeiro icon Ειδήσεις | Κοινωνία, Events

Στις 14 Φεβρουαρίου, 33 χρόνια από τον θάνατο του Κάρολου Κουν, η σκηνοθέτης Νατάσα Τριανταφύλλη και οι ηθοποιοί Μελέτης Ηλίας και Δημήτρης Πασσάς, βρέθηκαν, σε έναν από τους πιο μαγικούς τόπους της πόλης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για να παρουσιάσουν στους δημοσιογράφους την παράσταση ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που θα ανέβει στο Θέατρο Τέχνης (στην Πλάκα) από τις 24/2. Σε μια ξεχωριστή βραδιά, μέσα στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, η σκηνοθέτης μίλησε για την ποίηση και τον φιλοσοφικό προβληματισμό που εγείρει ένα από τα best seller βιβλία αστροφυσικής καθώς και η ζωή και το έργο του ίδιου του Stephen Hawking. Η συγκίνηση των επιστημονικών ανακαλύψεων πολλές φορές είναι μεγαλύτερη από πολλά λογοτεχνικά και θεατρικά έργα.

Στην διαφορετική αυτή παρουσίαση συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες ομιλίες ο κοσμολόγος Δρ. Σπύρος Βασιλάκος και η αστροφυσικός Δρ. Αναστασία - Φιόρη Μεταλληνού κ.λπ. βοηθώντας στην ανάδειξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ επιστήμης και τέχνης.

Σημειώσεις από την ομιλία της Νατάσας Τριανταφύλλη: «Σε αυτόν τον νέο Διαφωτισμό, οι επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως η διαστολή του σύμπαντος ή η απροσδιοριστία του Heisendberg έρχονται να θεμελιώσουν μια νέα οπτική για την θέση του ανθρώπου στο σύμπαν. Για την τυχαιότητα αλλά την ίδια στιγμή την σπουδαιότητα του ανθρώπου.

Ναι μεν, η γη, είναι μια μικρή κουκκίδα στο αχανές σύμπαν όπου πάνω κάποιος άνθρωπος τολμά και σκέφτεται «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε?!» αλλά από την άλλη το σύμπαν ισορροπεί και εξαιτίας αυτής της μικρής κουκκίδας και όλων υμών.

Η αρχή της απροσδιοριστίας του Heisendberg αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι σταθερό. Δεν μπορούμε να ορίσουμε με ακρίβεια και την θέση ενός σωματιδίου και την ταχύτητα του. Είναι αυτό που ονομάζουμε: «Το μονίμως διαφεύγον». Πάντα κάτι θα λείπει, αλλά από την άλλη αυτό ακριβώς μας κάνει να σκεφτούμε και ότι όλα μπορούν να μετακινηθούν και να αλλάξουν.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα ο άνθρωπος έχει μετατοπίσει τη σκέψη του από ένα στατικό σύμπαν όπου αυτός είναι κυρίαρχος, σε ένα μεταβαλλόμενο σύμπαν όπου και ο ίδιος αναγκαστικά αλλάζει και μετατοπίζεται. Δεν φτιαχτήκαμε για να είμαστε άκαμπτοι και αμετακίνητοι».

Ο Δημήτρης Πασσάς μίλησε για την μελέτη του πάνω στο Χρονικό του Χρόνου από προσωπικό ενδιαφέρον αλλά και με αφορμή το ρόλο του στο έργο και τόνισε πως αυτό που τον εντυπωσιάζει είναι η διαπίστωση πως “Ο παρατηρητής επηρεάζει το πείραμα... Κάποιος που βλέπει επηρεάζει το αποτέλεσμα . Έχει ευθύνη».

Ο Μελέτης Ηλίας είπε ότι αυτό το έργο ήταν η αφορμή να διαβάσει το βιβλίο, να ασχοληθεί για πρώτη φορά με αυτά τα θέματα κάτι που του άνοιξε νέους ορίζοντες και νέα ενδιαφέροντα. Είπε ότι επιστρέφει με συγκίνηση στο Θέατρο Τέχνης μετά από πολλά χρόνια ενώ ευχαρίστησε την σκηνοθέτιδα με την οποία συνεργάζεται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν με τους Αδελφούς Καραμαζόφ).

Δρ Αναστασία – Φιόρη Μεταλληνού έκανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία για την ώρα Ελλάδος δίνοντας ιστορικά στοιχεία και εστιάζοντας στο time ball που κάποτε μετρούσε την ώρα για όλη την πόλη σημειώνοντας ότι θα τεθεί σε λειτουργία ξανά το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς για να σημάνει την έλευση του 2021.

Ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος μίλησε για κάποιες βασικές αρχές κοσμολογίας και εξήγησε θέματα τα οποία πραγματεύεται το βιβλίο του Hawking και κατ’ επέκταση και η παράσταση που θα ανέβει στο Θέατρο Τέχνης.

Ο Δρ. Σ. Βασιλάκος θα είναι ένας από guests στην παράσταση.

Η ωραία αυτή βραδιά έκλεισε με ξενάγηση στην αίθουσα του Χρόνου, στο πρώτο τηλεσκόπιο του 1847, στην βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου και επεφύλαξε μια έκπληξη για όλους όσοι παρευρέθηκαν καθώς είδαν για πρώτη φορά θραύσματα από τη Σελήνη (από την περίφημη αποστολή του Apollo) που εκτίθενται για πρώτη φορά στο Αστεροσκοπείο εδώ και δύο μήνες.

Το Αστεροσκοπείο θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης και το Χρονικό του Χρόνου, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιους θεατές να επισκεφθούν και να ζήσουν την εμπειρία αυτής της ξεχωριστής ξενάγησης. Περισσότερα θα δούμε και θα μάθουμε από Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Τέχνης στην Πλάκα (Φρυνίχου 14).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr