NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν χάσεις τη δουλειά σου

Τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν χάσεις τη δουλειά σου
28_02_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR

Τι πρέπει να κάνεις βήμα βήμα για να προχωρήσεις προς τα μπροστά.

Για πολλούς από εμάς, η ταυτότητά μας είναι συνυφασμένη με τη δουλειά μας. Τι συμβαίνει λοιπόν αν τη χάσουμε; «Είναι κάτι πολύ επώδυνο που μας επηρεάζει πολύ συναισθηματικά» υποστηρίζει η Jennie E. Brand, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο U.C.L.A, η οποία μελετά εδώ και 15 χρόνια τις αρνητικές επιπτώσεις μίας απόλυσης.

Σύμφωνα με την έρευνά της, η απώλεια εργασίας επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου, την κοινωνική του ζωή, την αυτοπεποίθησή του, καθώς και την ισορροπία της οικογένειας. Πέρα από αυτά όμως, ελλοχεύει και ο φόβος του: «πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου”, «πώς θα βρω άλλη δουλειά».

Κι όμως. Πολλές φορές η απώλεια μίας δουλειάς, ανοίγει νέα μονοπάτια και δημιουργεί νέες ευκαιρίες, που ενδεχομένως μας οδηγούν σε καλύτερες θέσεις εργασίας. Αρκεί φυσικά να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα.

Η Μαρία Παπάζογλου, Career & Executive Coach και Master NLP Practitioner, μας λέει ποια είναι αυτά:

1η Φάση: Ηρεμία

Αφιέρωσε λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσεις τι έχει γίνει και να πάρεις τα «μαθήματα» από αυτή την εμπειρία

Αφού συνειδητοποιήσεις τη σοβαρότητα της απώλειας, ίσως βιώσεις θλίψη και αντίδραση. Τα στάδια αυτά είναι απαραίτητα για να προχωρήσεις, εφόσον τα αξιοποιήσεις σωστά και αναγνωρίσεις ποιο μπορεί να είναι το δικό σου μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη της συνεργασίας. Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να «δεις» πιο ουσιαστικά τον εαυτό σου, να κάνεις απολογισμό και αναθεωρήσεις.

Έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου

Ο επαναπροσδιορισμός της απώλειας εργασίας ξεκινά με ευγνωμοσύνη, επομένως έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου για την τελευταία σου θέση εργασίας και σκέψου όλα όσα κέρδισες: εμπειρίες, εξέλιξη, σχέσεις. Όλα αυτά θα σε κάνουν πιο δυνατό για τη συνέχεια.

Διώξε τα αρνητικά συναισθήματα

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι πίκρα, απογοήτευση ή και θυμό για την απώλεια της εργασίας σου. Αν όμως συνεχίζεις να τα κουβαλάς μέσα σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πληγώσεις εσένα.

Θυμήσου πως οι αλλαγές είναι το παν

Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον, οι αλλαγές είναι διαρκείς. Η αντοχή σου, η δυνατότητα να εξελίσσεσαι και να προσαρμόζεσαι είναι το κλειδί για να παραμένεις με επιτυχία στην αγορά εργασίας. Οι επαγγελματικές αλλαγές, αναθεωρήσεις, ακόμα και η αλλαγή στην κατεύθυνση της καριέρας θεωρούνται πλέον δεδομένες. Είναι στο χέρι σου οι αλλαγές αυτές να αποτελούν βήματα προόδου.

Χαλάρωσε

Για να τιθασεύσεις τις αρνητικές σκέψεις και να μπορέσεις να προχωρήσεις, διώξε το θόρυβο και απόλαυσε λίγα λεπτά ηρεμίας. Έρευνα δείχνει ότι δύο ώρες απόλυτης ησυχίας, δημιουργούν νέα κύτταρα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, τη μάθηση και τη μνήμη. Αντίστοιχη έρευνα αναφέρει τα οφέλη της ηρεμίας στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, ενώ πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι 13 λεπτά ηρεμίας την ημέρα για ένα διάστημα 8 εβδομάδων, βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή, ενώ παράλληλα μειώνει τις αλλαγές στη διάθεση, το άγχος και την κούραση.

2η Φάση: Όραμα

Οραματίσου

Αφιέρωσε λίγο χρόνο και οραματίσου το επαγγελματικό σου μέλλον. Φαντάσου να μπορούσες να κάνεις οποιαδήποτε εργασία επιθυμείς. Ποια θα ήταν αυτή; Πώς θα ήταν και τι είδους ικανοποίηση θα σου έδινε; Τι θα σου έδινε κίνητρο και ποια χαρακτηριστικά θέλεις να έχει ο εργοδότης και η ομάδα σου; Ο προσδιορισμός του οράματος θα αποτελέσει τις βάσεις για να θέσεις τους στόχους σου και στη συνέχεια να δημιουργήσεις το πλάνο που θα σε οδηγήσει στην επίτευξή του.

Βρες τη δύναμή σου

Ξεκίνα να σχεδιάζεις το ιδανικό επαγγελματικό σου προφίλ και θυμήσου όσα έχεις ήδη καταφέρει σε επαγγελματικό επίπεδο. Γράψε τα δυνατά σου σημεία, αλλά και τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετώπισες. Ποιες προσωπικές δεξιότητες (soft skills) καλείσαι να αναπτύξεις; Όλα αυτά θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου και θα σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις τα θετικά χαρακτηριστικά στα οποία θα εστιάσεις καθώς και όσα πρέπει να βελτιώσεις για να γίνεις ακόμα πιο ισχυρός.

3η Φάση: Δράση

Βρες τους «συμμάχους» σου

Πρόσφατη έρευνα στο Linkedin ανακάλυψε πως το 56% των συμμετεχόντων χρειάζεται επαγγελματική καθοδήγηση, ενώ το 43% θα ήθελε να έχει ένα μέντορα. Αναζήτησε τους «συμμάχους» γύρω σου σε άτομα που υπάρχουν ήδη στη ζωή σου. Βρες ένα έμπειρο άτομο από το επαγγελματικό σου περιβάλλον το οποίο θαυμάζεις και που μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση. Συμβουλεύσου κάποιον που εργάζεται στον τομέα που σε ενδιαφέρει και ρώτησέ τον για καθετί επαγγελματικό που σε απασχολεί. Ένας career coach είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχός σου σε αυτή τη φάση που χρειάζεται να κάνεις σε σύντομο χρόνο τις σωστές και αποτελεσματικές κινήσεις.

Απόκτησε νέα γνώση

Μην σταματάς να αναβαθμίζεις τις γνώσεις σου. Με τη δια βίου μάθηση θα παραμείνεις ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, στοιχείο απαραίτητο στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς. Αφού θέσεις το στόχο σου θα βρεις πιο εύκολα τι είναι αυτό που χρειάζεται να εξελίξεις, ποια ταλέντα να καλλιεργήσεις, ποιες νέες γνώσεις ή δεξιότητες χρειάζεται να αποκτήσεις έτσι ώστε να ανοίξεις την πόρτα σε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Δικτυώσου

Το 80% των θέσεων εργασίας σύμφωνα με έρευνα, καλύπτονται μέσω της δικτύωσης (networking) και στη σημερινή εποχή υπάρχουν ανεξάντλητες ευκαιρίες για να δικτυωθείς online και offline. Επικοινώνησε στοχευμένα και γίνε μέλος σε επαγγελματικά groups, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να έρθεις σε επαφή με τον μελλοντικό σου εργοδότη.

Αξιοποίησε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά σου και δημιούργησε τον καλύτερο επαγγελματικό σου εαυτό. Η επιτυχία είναι στο χέρι σου!


Αρχική δημοσίευση από Ελίνα Δελενίκα, Συντάκτρια Thrive Global Greece, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr