NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

100mentors: Η κοινωνική startup που θα ταξιδέψει στον παγκόσμιο τελικό Chivas Venture

100mentors: Η κοινωνική startup που θα ταξιδέψει στον παγκόσμιο τελικό Chivas Venture

Ο Γιώργος Νικολετάκης, co-founder και CEO της 100mentors, της εταιρείας που μέσω μίας εφαρμογής προσφέρει τη δυνατότητα προσωπικών απαντήσεων στις ερωτήσεις κυρίως μαθητών και σπουδαστών και που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό Chivas Venture, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr.

Μιλήστε μας για την ιστορία της 100mentors και για το πώς προέκυψε η δημιουργία της. Ποιοι είναι οι στόχοι της συγκεκριμένης προσπάθειας και ποιο, τελικά, το «προϊόν» που προσφέρει;

Οι 100mentors είναι αυτό που θέλαμε εμείς οι ίδιοι να έχουμε στα χέρια μας όταν μεγαλώναμε στην ελληνική επαρχία. Δηλαδή την ευκαιρία να συνδεθούμε με ανθρώπους - μέντορες, τους καλύτερους στον κόσμο στους τομείς που θέλαμε να σπουδάσουμε και να εργαστούμε, τη στιγμή που καλούμασταν να λάβουμε τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή μας, όπως το «τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω».

Στόχος είναι να κάνουμε υπερβολικά εύκολο για ένα νέο άτομο που ζει στο Καστελόριζο ή στην πιο απομακρυσμένη κωμόπολη της Αμερικής ή στην Ινδία να μάθει να θέτει εύστοχα ερωτήματα, τα οποία κατόπιν στέλνονται – μέσω της εφαρμογής μας – σε ανθρώπους - πρότυπα, οι οποίοι στέλνουν την απάντησή τους προσωπικά σε εκείνον ή εκείνη που έστειλε την ερώτηση. Δίνουμε δηλαδή την ευκαιρία να λάβουν όλοι απαντήσεις στα ερωτήματά τους από ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν.

Πώς γίνεται η επιλογή των μεντόρων; Πόσους διαθέτει σήμερα η πλατφόρμα και πόσοι είναι οι χρήστες που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία; Από πού προέρχονται αυτοί, σε ποιες ηλικιακές ομάδες ανήκουν;

Οι 100mentors είναι η εφαρμογή που αλγοριθμικά σήμερα συνδέει τις ερωτήσεις 25.000 νέων/mentees με 4.000 μέντορες.

Εμείς προσεγγίζουμε πανεπιστήμια και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που σχετίζονται με διάφορα επιστημονικά πεδία. Όταν ξεκινάμε μαζί τους συνεργασία, εκείνοι μας προτείνουν μια τελική λίστα ανθρώπων που μπορούν να συμμετέχουν στην εφαρμογή ως μέντορες και με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους νέους πρόσβαση σε όλο και περισσότερους μέντορες. Για να γίνει κάποιος μέντορας στην εφαρμογή μας, περνάει ένα εσωτερικό vetting process τεσσάρων βημάτων που διασφαλίζουν ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και βεβαίως τα κριτήρια ασφάλειας που έχουμε θέσει για τους χρήστες μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των μεντόρων μας είναι 30-45 ετών.

Αντίστοιχα, εκείνοι που στέλνουν τις ερωτήσεις, επιλέγουν μέσα από μία λίστα μεντόρων που προέρχονται από τις επιστήμες που τους ενδιαφέρουν. Όταν, για παράδειγμα, έχουμε ερωτήσεις φυσικής, εμείς πάμε στα τμήματα Φυσικής των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων ή οργανισμών όπως το CERN ή σε σχετικά τμήματα επιστημόνων σε εταιρείες.

Με τη βράβευσή μας από το Chivas Venture και την αναγνωρισιμότητα που αυτό μας έχει προσφέρει ως τώρα, βλέπουμε ολοένα και περισσότερους να θέλουν να συμμετέχουν στην εφαρμογή μας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, τόσο για όποιον έχει ερωτήσεις όσο και για όποιον μπορεί να διοχετεύσει τη γνώση και την εμπειρία του, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε ανθρώπους που ούτε το είχε φανταστεί ποτέ.

Πώς μπορεί ένας μέντορας της πλατφόρμας να βοηθήσει τους φοιτητές και τους εργαζομένους που συμμετέχουν σε αυτήν; Ποια θέματα τους απασχολούν περισσότερο, γύρω από ποιους τομείς κινούνται τα κρισιμότερα ερωτήματα τους;

Έχουμε δομήσει την εμπειρία έτσι ώστε να κλιμακώνεται και για τα δύο μέρη. Η σύνδεση ξεκινάει ασύγχρονα, μέσα από την εφαρμογή, δηλαδή κάποιος/κάποια θέτει ένα ερώτημα γραπτό ή με video format και αυτό αλγοριθμικά εμφανίζεται στο feed 5-10 σχετικών με την ερώτηση μεντόρων. Κάποιοι από αυτούς τους μέντορες απαντάνε στον δικό τους χρόνο – ανάλογα και με τη διαφορά ώρας μεταξύ των χωρών – σε βίντεο 100 δευτερολέπτων, όπως ορίζεται από την εφαρμογή. Εάν υπάρξει διάδραση που συνεχίζεται μεταξύ των δύο μερών, τότε προσφέρεται η δυνατότητα ζωντανής συνεδρίας, όπως γίνεται καθημερινά σε 244 ελληνικές κοινότητες και εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσα από την 100mentors.

Για να μιλήσουμε για την Ελλάδα, οι θεματικές που έχουν τεράστια ζήτηση είναι: θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και ψυχολογίας, καθώς και πρακτικά θέματα για εργασίες ρομποτικής ή STEM, που ανεβαίνει ραγδαία τελευταία.

Αυτό που μας ευχαριστεί είναι ότι αυξάνεται ραγδαία η συμμετοχή εργαζομένων που αναζητούν εμπειρία από μεγαλύτερους συναδέλφους τους, μέσα στην ίδια τους την εταιρία ή σε άλλες του κλάδου, μέσω των 100 Μentors. Αυτή την περίοδο είναι η πιο έντονη τάση μέσα στην πλατφόρμα μας.

chivasventure_10mentors2.jpg?mtime=20200223195835#asset:168108

Η 100mentors είναι μια κοινωνική startup. Πιστεύετε πως υπάρχουν ή και μπορούν να αναπτυχθούν αρκετές προσπάθειες στον συγκεκριμένο τομέα, στην Ελλάδα; Και ποια πιστεύετε ότι είναι η συνεισφορά του Chivas Venture σε αυτό;

Ναι, πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με την πλήρη έννοια του όρου, κυρίως ως προς το συστατικό «επιχειρηματικότητα». Υπάρχουν δηλαδή πολλές δράσεις με καταπληκτικό κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά που επιχειρηματικά εξαρτώνται από πωλήσεις σε κρατικούς φορείς, το οποίο πολλές φορές δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας. Εδώ είναι που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ο διαγωνισμός Chivas Venture, που στηρίζει το οικοσύστημα και την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με τον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, ως τον μόνο τρόπο για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και επίτευξη εν τέλει του θετικού κοινωνικού αντίκτυπου.

Ποια η γνώμη σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας και την ελληνική startup σκηνή; Υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη, τα κατάλληλα «εργαλεία» για να αναπτυχθούν;

Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει υποστήριξη σε υλικό - τεχνικό επίπεδο. Αυτό που μας λείπει είναι η παιδεία επιχειρηματικότητας. Για αυτό και έχουμε εστιάσει σε ό,τι πιο σημαντικό: την ανάδειξη των ανθρώπων - προτύπων που είναι καθημερινά και στην πράξη, παράδειγμα. Η σύνδεση αυτών των ανθρώπων με νέους στην καθημερινότητά τους, διαμορφώνει μια συνείδηση, ατομική και συλλογική, που μπορεί να αναλάβει ρίσκα, να θέσει τα σωστά ερωτήματα, να καινοτομήσει, να αντέξει τις αποτυχίες και ένα εγγενώς ρευστό περιβάλλον όπως αυτό που θα βρουν οι νέοι μας σήμερα, από τα προάστια της Αθήνας μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ηπείρου.

Όσον αφορά στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, είναι ένας ραγδαία ανερχόμενος κλάδος, όπως φάνηκε και μέσα από τον μεγάλο αριθμό των συμμετοχών του φετινού Chivas Venture στην Ελλάδα, δεδομένων και των αναγκών που υπάρχουν τόσο σε κοινωνικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Οι προκλήσεις είναι πολλές, κυρίως για να πείσει τους επενδυτές για την αξιοπιστία της και για το ότι πράγματι, όπως περιγράφει και ο διαγωνισμός Chivas Venture, συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο το κέρδος με τον θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Η 100mentors «μετράει», πλέον, αρκετά χρόνια ζωής και μια σειρά διακρίσεων. Βάσει της συγκεκριμένης πορείας, ποιες είναι οι ενδεχόμενες προτάσεις - «συμβουλές» που θα δίνατε σε κάποιον που έχει μια ιδέα και θέλει να την αναπτύξει σε εταιρεία;

Να δοκιμάσει όσο πιο γρήγορα την ιδέα του στο κοινό που την/τον ενδιαφέρει. Να μη φοβηθεί την αποτυχία και το ενδεχόμενο η αρχική ιδέα να διαφοροποιηθεί στην πορεία, με βάση το feedback των χρηστών/πρώτων πελατών. Και όπως κάνουμε και με τις εταιρείες - πελάτες μας, είναι σημαντικό να μάθουμε από νωρίς να θέτουμε υψηλής ποιότητας ερωτήματα στους εαυτούς μας και στους συνεργάτες μας. Η σωστή ερώτηση φέρνει την αποτελεσματική απάντηση.

Μετά την πρόσφατη διάκριση σας, θα εκπροσωπήσετε την χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Μας έκανε εντύπωση το πόσο άρτια ήταν δομημένη η φόρμα και η διαδικασία αξιολόγησης γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Είναι δύσκολο να μπορείς να συνδυάζεις το κέρδος με τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και μας έκανε επίσης εντύπωση το επίπεδο των άλλων ομάδων με τις οποίες συναγωνιστήκαμε. Άρα, είμαστε περήφανοι που είμαστε εμείς που θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό, όπου αναμένεται να μάθουμε ένα σωρό πράγματα, αλλά και να δώσουμε «μάχη»! Επίσης, μην ξεχνάμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τους 100mentors μπροστά στους καλύτερους κοινωνικούς επιχειρηματίες του πλανήτη και βέβαια σε σχετικούς επενδυτές. Είμαστε ευγνώμονες για όλη αυτή την ευκαιρία και το ταξίδι ανάπτυξης.

Με το Chivas Venture για το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να ζήσετε μία καινούργια εμπειρία. Τόσο στο Accelerator Week στο The Conduit στο Λονδίνο, όσο και τον Ιούνιο στον παγκόσμιο τελικό, θα είστε εσείς ο mentoree και πρόκειται να «εκπαιδευτείτε» από τους καλύτερους του κόσμου στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Πώς φαντάζεστε αυτή την εμπειρία, όπου αντιστρέφονται οι ρόλοι;

Πολύ ωραία ερώτηση: η απάντηση είναι ότι οι καλοί μέντορες περιστοιχίζονται από μέντορες οι ίδιοι. Και αυτό δε σταματάει ποτέ.

Ως προς τη συγκεκριμένη εμπειρία, ανυπομονούμε! Κι αυτό γιατί ενώ έχουμε χτίσει κάποιες καλές βάσεις ως προς το πώς συνδυάζουμε το κοινωνικό έργο με την επιχειρηματικότητα, όλο το πρόγραμμα του Chivas Venture και το Accelerator Week είναι χτισμένο από τους κορυφαίους, στον κόσμο, στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας, αλλά και στο χτίσιμο βιώσιμων πρωτοβουλιών και εταιρειών. Έχουμε πολλά να μάθουμε και όπως καλούμε όσους απευθύνονται στους 100mentors για να υποβάλλουν την ερώτησή τους να λειτουργούν σαν σφουγγάρια κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά τους οι μέντορες μας, έτσι κι εμείς στο ρόλο αυτό θα απορροφήσουμε και θα απολαύσουμε όσο μπορούμε την εμπειρία, και βέβαια θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε τη γνώση αυτή για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον τελικό.

Εννοείται επίσης ότι θα φροντίσουμε να απορροφήσουμε πέρα από γνώσεις και... μέντορες για τους σπουδαστές μας που θα ήθελαν να μιλήσουν και να ρωτήσουν μέσα από την εφαρμογή μας τους κορυφαίους της κοινωνικής επιχειρηματικότητας! Πάνω από όλα όμως θα είμαστε εκείνοι που θα κάνουμε τις πιο στοχευμένες ερωτήσεις, καθώς είμαστε η εταιρεία που διαπαιδαγωγεί τον κόσμο στην Τέχνη του Ερωτήματος.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την 100mentors; Πώς θα εξελιχθεί η στρατηγική σας για περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στο 2020;

Οι βασικοί στόχοι για τους 100mentors στο 2020 είναι: α) να ξεπεράσουμε τις 2.000 χρηματοδοτούμενες κοινότητες που εξυπηρετούμε καθημερινά (420 σήμερα), β) να φτάσουμε στο 90% της χρηματοδότησης των κοινοτήτων αυτών από εταιρείες-οργανισμούς (σήμερα στο 63%) το οποίο μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο στους πληθυσμούς που το χρειάζονται περισσότερο, γ) να αυξήσουμε ομαλά την ομάδα στα 25-30 άτομα και να επενδύσουμε στις προσλήψεις μας, δ) να καλύψουμε εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκπαιδευτικές κοινότητες σε πάνω από τις 32 χώρες όπου έχουμε χρήστες και να καλύψουμε ακόμα περισσότερο ανθρώπους που αναζητούν δεύτερες ευκαιρίες, επαγγελματική εκπαίδευση και τέχνες, πέρα από το ακαδημαϊκό εύρος που ήδη καλύπτουμε με τους 4 χιλιάδες μέντορες μας.

Τώρα, μαζί με τους μεγάλους μας στόχους, προστίθεται ο μεγάλος στόχος του παγκόσμιου τελικού του Chivas Venture τον Ιούνιο!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr