NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Τα Βραβεία προϊόντος, ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης στις διεθνείς αγορές

Τα Βραβεία προϊόντος, ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης στις διεθνείς αγορές

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την αποδοτική προβολή ενός προϊόντος (είτε δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό) είναι να βρούμε ή να δημιουργήσουμε το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα θα χρησιμοποιήσουμε ως όχημα ώστε να ξεχωρίσουμε από τον ανταγωνισμό, να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος μας, να μπούμε σε νέες αγορές και φυσικά να οδηγηθούμε σε αύξηση των πωλήσεων, που είναι και ο βασικός μας στόχος.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενός προϊόντος μπορεί να είναι η τιμή του, η ποιότητά του, η συσκευασία του, η χώρα παραγωγής του κτλ. Αυτό που πρέπει αρχικά να κάνουμε είναι μία έρευνα ανταγωνισμού και μία ανάλυση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος ώστε να καταλάβουμε σε ποιο από τα παραπάνω μπορούμε εμείς να ανταγωνιστούμε καλύτερα.

Ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για ένα προϊόν είναι η απόκτηση ενός βραβείου κατόπιν συμμετοχής του σε διεθνή ή πανελλήνιο διαγωνισμό.

Καλύτερο προϊόν, Καλύτερη συσκευασία, Καινοτόμο προϊόν, κτλ. είναι κάποιοι από τους πολυπόθητους τίτλους που ο κάθε ένας θα ήθελε για το προϊόν του.
Η απόκτηση κάποιου βραβείου είναι η αρχή μιας σημαντικής διαδικασίας προβολής του προϊόντος μας.

Καταρχήν το βραβείο το χρησιμοποιούμε ως εφαλτήριο για απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δημοσιότητας. Με την απόκτηση λοιπόν του βραβείου, στέλνουμε ένα Δελτίου Τύπου σε όλα τα Μέσα, τα σχετικά με το προϊόν μας, στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε.

Το βραβείο το ανακοινώνουμε στο site μας ή στο e-shop μας σε περίοπτη θέση. Είναι επίσης ένας πολύ καλός λόγος να έρθουμε σε επικοινωνία με πελάτες, συνεργάτες, επισκέπτες στο site μας, φίλους της σελίδας μας στα social media στέλνοντας ένα ενημερωτικό και ταυτόχρονα πανηγυρικό email.

Το βραβείο επίσης θα μπορούσε να επικοινωνηθεί πάνω στο ίδιο το προϊόν, ώστε να κάνει το προϊόν να ξεχωρίσει στα μάτια του καταναλωτή στο ράφι.

Για να αναλύσουμε τα παραπάνω θα χρησιμοποιήσουμε σαν παράδειγμα το ελαιόλαδο. Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του δικού μας ελαιολάδου ώστε να μπορέσουμε να τα προβάλουμε. Επειδή όλοι έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι «το δικό μας λάδι είναι το καλύτερο του κόσμου» θα μπορούσαμε να πάμε σε κάποιον ειδικό (χημικό-γευσιγνώστηη ελαιολάδου) να κρίνει το λάδι μας αντικειμενικά. Αν αυτός μας πει ότι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος μας είναι τέτοια που θα το έκαναν να ξεχωρίσει σε έναν διαγωνισμό γεύσης τότε ξεκινάμε να αναζητούμε διαγωνισμούς για να συμμετέχουμε.

(Φυσικά υπάρχουν και διαγωνισμοί για την καλύτερη συσκευασία, επομένως αν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά δεν θα μας φέρουν κάποιο βραβείο, μπορούμε να αναζητήσουμε άλλου είδους διαγωνισμούς.)

Κάποιοι από τους πιο γνωστούς διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου είναι:

  • Sol D'Oro: Διεξάγεται στην Ιταλία τον Μάρτιο
  • Olive Japan: Διεξάγεται στην Ιαπωνία τον Απρίλιο
  • New York International Olive Oil Competition: Διεξάγεται στην Ν.Υόρκη τον Απρίλιο
  • Selection: Διεξάγεται στην Γερμανία τον Απρίλιο
  • Oil China: Διεξάγεται στο Πεκίνο τον Απρίλιο.

Φυσικά υπάρχουν και διαγωνισμοί που διεξάγονται στην Ελλάδα και η απόκτηση βραβείων σε αυτούς είναι εξίσου σημαντική, ενώ ταυτόχρονα τα κόστη συμμετοχής αισθητά μικρότερα.

Όπως προαναφέραμε, η απόκτηση βραβείου σε έναν διαγωνισμό μας δίνει την δυνατότητα να αποστείλουμε Δελτία Τύπου σε σχετικά Μέσα για προώθηση του προϊόντος μας χωρίς κόστος.

Κάποια από τα διεθνή sites που ασχολούνται με ελαιόλαδα και θα ήταν σημαντικό να προβάλουν το προϊόν μας είναι www.worldsbestoliveoils.org και www.oliveoiltimes.com.

Ο μεγάλος νικητής για το 2013 στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε στην Ν. Υόρκη τον Απρίλιο, ήταν το Ιταλικό ελαιόλαδο DOMENICAFIORE. Το Ιταλικό αυτό ελαιόλαδο συγκέντρωσε το υψηλότερο σκορ στο διαγωνισμό. Στο site του μπορείτε να δείτε τον τρόπο που προβάλει αυτή την επιτυχία και την απόκτηση του βραβείου.

Η συμμετοχή λοιπόν σε κάποιον διαγωνισμό, με στόχο την απόκτηση βραβείου και την μετέπειτα προβολή του προϊόντος είναι μία διαδικασία που θέλει οργάνωση και έρευνα ιδανικά έναν χρόνο πριν τον διαγωνισμό. Η απόκτηση κάποιου βραβείου όμως δικαιώνει την προσπάθεια και μπορεί να ανοίξει τις πόρτες για την ανάπτυξη στις ξένες αγορές αν το χρησιμοποιήσουμε και το προβάλουμε σωστά.

Εύχομαι πολύ καλή επιτυχία σε όλα τα ελληνικά προϊόντα που σκοπεύουν να διαγωνιστούν για την απόκτηση βραβείων!! Με δεδομένη την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, δίνοντας βαρύτητα στην οργανωμένη συμμετοχή, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, όπως ήδη έχουν πολλά ελληνικά προϊόντα που έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr