NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ο όμιλος Libra στηρίζει την επιχειρηματικότητα

Ο όμιλος Libra στηρίζει την επιχειρηματικότητα

Με τον υπεύθυνο για το ελληνικό βραβείο επιχειρηματικότητας, κο Jimmy Αθανασόπουλο, μιλήσαμε για τις προοπτικές ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων και την ενίσχυσή τους μέσω του βραβείου.

Έφη Χρυσοβέργη: Πείτε μας λίγα λόγια για τον Όμιλο Libra group; Που δραστηριοποιούνται και ποια η σχέση τους με την Ελλάδα;

Jimmy Αθανασόπουλος: Ο Όμιλος Libra είναι ένας διεθνής οικογενειακός επιχειρηματικός όμιλος που ιδρύθηκε το 2003. Ο Όμιλος ελέγχει 30 θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πέντε ηπείρους και είναι επικεντρωμένος σε πέντε βασικούς τομείς: ναυτιλία, αεροπλοΐα, διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ενέργεια. Η οικογένεια πίσω από τον Όμιλο Libra κατάγεται από την Ελλάδα και ο Όμιλος επίσης έχει πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των ακινήτων και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο του 2014, ο Όμιλος Libra ανακοίνωσε ότι ήταν ο κύριος επενδυτής στην απόκτηση του 50% της COCO-MAT, μιας κορυφαίας Ελληνικής εταιρίας κατασκευής εξειδικευμένων στρωμάτων, άλλων φυσικών προϊόντων ύπνου και επίπλων. Η συμφωνία ήταν μία από τις πιο σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις σε μια ελληνική εταιρεία λιανικής πώλησης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Επίσης, πολλές από τις φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ομίλου εστιάζονται στην Ελλάδα και στους Έλληνες της διασποράς.

ΕΧ: Τι ήταν αυτό που ώθησε στην θέσπιση ενός βραβείου επιχειρηματικότητας; Και λεπτομέρειες γι' αυτό;

JΑ: Θέλαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και θεωρήσαμε ότι το καλύτερο μέσο τόνωσης για μια οικονομία ήταν η στήριξη και ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Έτσι, με το Βραβείο θέλαμε να αφυπνίσουμε το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών. Η ιδέα έχει να κάνει με την προσέλκυση συμμετεχόντων από επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, αλλά και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν το δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα. Το Βραβείο είναι ανοικτό για νέους αλλά και έμπειρους επιχειρηματίες - εφ' όσον η επιχειρηματική ιδέα αφορά ένα νέο εγχείρημα.

ΕΧ: Τι άλλες ενέργειες – δραστηριότητες έχετε οργανώσει σε συνέργειες με άλλους φορείς και ποιες είναι αυτές;

JΑ: Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, που αποτελεί μέρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια αλλά και webinars ετησίως, με θέμα την επιχειρηματικότητα, τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, τη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου αλλά και marketing plan.

ΕΧ: Τι είναι αυτό, το οποίο τελικά θα βοηθήσει κάποια ομάδα που διεκδικεί το βραβείο, να υπερισχύσει έναντι άλλων πιθανόν ισοβαθμούντων;

JΑ: Μια πρότυπη επιχειρηματική πρόταση που όμως θα πρέπει να πληροί τα 4 κριτήρια του HEA, η οποία έχει κατατεθεί από μια ενωμένη και δραστήρια ομάδα με άριστη χημεία. Το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό έχει δείξει πολλάκις ότι έχει αυτή τη δυνατότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

ΕΧ: Από την συμμετοχή στο διαγωνισμό, κάποιος δεν εξασφαλίζει μόνο χρήματα – μπορείτε να μας αναφέρετε τι άλλο αποκομίζει και ποιοι είναι οι σύμμαχοι – εταιρείες – φορείς που έχετε επιλέξει σχετικά;

JΑ: Ο Όμιλος Libra έχει δεσμευτεί το ποσό των €7 εκατομμυρίων για την χρηματοδότηση του Βραβείου. Σημαντικοί σύμμαχοι και συγχρηματοδότες του Βραβείου είναι και η εγκατεστημένη στην Αυστραλία εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd, που έχει προσφέρει στο πρόγραμμα US$500.000, καθώς και ο Δημήτρης Γουλανδρής, ο οποίος προσέφερε €250.000 στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το 2014.

Μεταξύ των πολύτιμων συνεργατών του Βραβείου βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα προσφέροντας την πολύτιμη υποστήριξή της στους συμμετέχοντες του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, μέσω του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, καθώς επίσης και το δικηγορικό γραφείο Λυκουρέζος, η Antidote Creative Studios, η People for Business, η S&Τeam, H Reed Smith και η SAP Hellas, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για την υποστήριξη των νικητών του Βραβείου. Συνοπτικά, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας προσφέρει στους Νικητές καθοδήγηση (mentorship) από υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου Libra, χρηματοδότηση καθώς και δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη για την υλοποίηση ενός νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος.

ΕΧ: Συναντήσατε κάποιες δυσκολίες στην θέσπιση του διαγωνισμού; Και ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι κατά την διεξαγωγή του;

JΑ: Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η αξιολόγηση των εκατοντάδων αιτήσεων συμμετοχής που λαμβάνουμε κάθε χρόνο. Θέλουμε να δώσουμε σε όλους μια πραγματική ευκαιρία να προκριθούν στη λίστα των φιναλίστ, οπότε είμαστε αρκετά αυστηροί στην αξιολόγηση. Πολλές φορές χρειάζεται να έλθουμε συχνά σε επαφή με τους αιτούντες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, προκειμένου να διευκρινιστούν ορισμένα θέματα πάνω στο επιχειρηματικό τους σχέδιο. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση διάφορα κριτήρια και ως φιναλίστ προκρίνονται εκείνοι που επιτυγχάνουν υψηλή αξιολόγηση συνολικά σε όλα τα κριτήρια. Η αξιολόγηση των αιτήσεων είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, αλλά παράλληλα και συναρπαστική. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την ποιότητα και την ποσότητα των σπουδαίων επιχειρηματικών ιδεών που προέρχονται από την Ελλάδα.

ΕΧ: Πόσοι συνολικά βραβευθέντες υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα; Υπάρχουν κάποια παραδείγματα που λειτουργούν εξαιρετικά καλά σήμερα; Δημιουργήθηκαν κάποιες θέσεις εργασίας σε αυτές; και εάν ναι έχετε εικόνα πόσες;

JΑ: Το HEA έχει βραβεύσει συνολικά 8 επιχειρηματικές ιδέες. Οι βραβευθέντες του HEA 2013 έχουν υλοποιήσει ήδη τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα 85 άμεσες και επιπλέον 260 έμμεσες θέσεις εργασίας και αυτές σε λιγότερο από ένα έτος.

ΕΧ: Εσείς προσωπικά, αλλά και ο Όμιλος, που εκπροσωπείτε ενδιαφέρεστε να επενδύσετε σε startups επιχειρήσεις και εάν ναι, σε τι τομέα δραστηριότητας θα προτιμούσατε να εντάσσονται;

JΑ: Όλες οι εταιρείες του Ομίλου Libra έχουν δημιουργηθεί και χτιστεί από το μηδέν. Κατά καιρούς πραγματοποιούμε επενδύσεις σε άλλες επιχειρήσεις και φυσικά το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι η επένδυση στην COCO-MAT, αν και αυτό πρόκειται για μια ήδη εγκατεστημένη επιχείρηση και όχι μια startup.

ΕΧ: Υπάρχουν κάποια γνωστά πρόσωπα, τα οποία διεκδίκησαν το βραβείο;

JΑ: Ναι, πράγματι, φέτος είχαμε ένα πολύ γνωστό πρόσωπο που έφτασε και διακρίθηκε ως φιναλίστ - η Βίκυ Καγιά. Φυσικά, πρέπει να είμαστε απολύτως αντικειμενικοί, όταν αξιολογούμε αυτές τις επιχειρήσεις, οπότε όντας κάποιος επώνυμος/γνωστός δεν αυξάνει τις πιθανότητές του για ευνοϊκότερη αξιολόγηση. Ομοιοτρόπως, μια διασημότητα ή κάποιο πρόσωπο με προηγούμενη επιτυχία σε κάποια άλλη επιχείρηση, δεν έχει λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας κατά τη διεκδίκηση του Βραβείου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η εν λόγω επιχείρηση αφορά σε μια νέα ιδέα που έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ευημερία και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

ΕΧ: Έχετε συνεργαστεί με κάποιους κρατικούς φορείς ή με κρατικού τύπου χρηματοδοτικά εργαλεία; ναι ή όχι και γιατί;

JΑ: Μέχρι στιγμής, οι υποστηρικτές του HEA προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε όμως πολύ περήφανοι που έχουν λάβει την αναγνώριση και αποδοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος ανακοίνωσε τους νικητές του Βραβείου τα τελευταία δύο χρόνια.

ΕΧ: Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι η Ελλάδα, μπορεί να αναπτυχθεί και να καταστεί ανταγωνιστική προς άλλες χώρες;

JΑ: Με δεδομένη την πλούσια ποικιλία των κατατιθέμενων επιχειρηματικών προτάσεων μέχρι σήμερα, μπορούμε να αναφερθούμε στο ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι τεχνικά και εμπορικά ανταγωνιστική σε σχεδόν κάθε επιχειρηματικό τομέα. Η Ελλάδα είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και οποιοσδήποτε ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, πρέπει να θεωρήσει όλο τον κόσμο ως την αγορά του.

ΕΧ: Τι αλλαγές θα προτείνατε, έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει πιο ελκυστική σε επενδυτές;

JΑ: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σχετίζονται πλήρως με την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, και σίγουρα βλέπουμε σημάδια ότι αυτή η πεποίθηση επανέρχεται για την Ελλάδα. Αλλά αυτό ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι - ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την ανάκαμψη είναι η αυτοπεποίθηση και το να πιστεύεις στον εαυτό σου. Οι Έλληνες είμαστε καινοτόμοι, εργατικοί, με μια εμπορική και πολιτιστική κληρονομιά για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτή την πραγματικότητα.

ΕΧ: Τι αλλαγές, θα προτείνατε, ως ένα έμπειρο στέλεχος της αγοράς – σε ότι αφορά την παιδεία και την εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών – φοιτητών προς την κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας;

JΑ: Αρκετά από τα παιδιά μας δεν γνωρίζουν τα καλά νέα για την επιτυχημένη Ελληνική εμπορική δυνατότητα. Η δημιουργία μια στάσης ότι «Μπορώ» ξεκινά από μικρή ηλικία και θα ενισχυθεί, εάν η ιστορία μας και τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών μπορούν να συμπεριλάβουν την καταγεγραμμένη αξία και το ύψος των ελληνικών εμπορικών επιτευγμάτων.

ΕΧ: Σκοπεύετε να συνεχίσετε την διεξαγωγή του διαγωνισμού στην χώρα μας και σε τι βάθος χρόνου;

JΑ: Το Βραβείο είναι πολύ καλά υποστηριζόμενο και ανυπομονούμε για την συνέχιση του προγράμματος. Μάλιστα, ήδη σχεδιάζουμε το Βραβείο του 2015.

ΕΧ: Τι αποκόμισε ο Όμιλος Libra, από την κίνηση αυτή;

JΑ: Η πρωτοβουλία αυτή γεννήθηκε από την παγκόσμια ευθύνη μας αλλά και τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες. Ο Όμιλος Libra είναι μια επιτυχημένη διεθνώς επιχείρηση που νοιάζεται για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Θεωρούμε ότι προσφέρουμε και δίνοντας κάτι πίσω στην ελληνική οικονομία, με τον θεσμό του Βραβείου, το οποίο αποτελεί μέρος της ευθύνης μας ως μια παγκόσμια επιχείρηση.

ΕΧ: Από την εικόνα που έχετε, οι Έλληνες έχουν επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες μπορούν να τελειοποιηθούν και να ξεπεράσουν τα σύνορα;

JΑ: Σαφέστατα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες του ΗΕΑ και οι περισσότεροι από τους νικητές μας, δημιουργούν έσοδα και απασχόληση στην Ελλάδα με παράλληλη παρουσία στην παγκόσμια αγορά.

ΕΧ: Ποιες είναι οι σχεδιαζόμενες δράσεις από εδώ και πέρα, για περαιτέρω υποστήριξη της όλης προσπάθειας από εσάς;

JΑ: Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οποιοσδήποτε σκέφτεται έστω και αμυδρά το ξεκίνημα μίας νέας επιχείρησης, θα γνωρίζει το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και πως αυτό μπορεί να τον βοηθήσει - όχι μόνο από την άποψη της χρηματοδότησης, αλλά κυρίως όσον αφορά στην παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης από έμπειρους επαγγελματίες. Επιθυμούμε, επίσης, να προσελκύσουμε και άλλους υποστηρικτές πέραν εκείνων που έχουν προσφέρει τόσο γενναιόδωρα την υποστήριξή τους στο Βραβείο και τους νικητές μέχρι σήμερα.

Ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και κλείνουμε με την ελπίδα, να μοιραστούν και άλλοι φορείς το όραμα σας και να συνεισφέρουν στην υλοποίησή του, για το καλό όλων μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr