NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Από τον υπολογιστή του γραφείου σε εκείνον του σπιτιού: 9 + 1 βασικά tips

Από τον υπολογιστή του γραφείου σε εκείνον του σπιτιού: 9 + 1 βασικά tips

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, με το «μένουμε σπίτι», τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και τους περισσότερους που έχουν τη σχετική δυνατότητα να στρέφονται στην τηλεργασία, έφεραν στο προσκήνιο μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τους υπολογιστές που βρίσκονται στο σπίτι μας, ενδεχομένως και σχετικά παρατημένοι. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά στα πιο βασικά από αυτά.

Πώς θα επεξεργαστώ αρχεία του Office;

Η απότομη μετάβαση από το γραφείο στο σπίτι μπορεί να μας έχει βρει χωρίς μια σουίτα εφαρμογών γραφείου, όπως το Microsoft Office. Εάν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αγοράσουμε, δεδομένου ότι αποτελεί εμπορική εφαρμογή με ένα σχετικά υψηλό κόστος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εντελώς δωρεάν (και ανοικτού κώδικα) LibreOffice, ή ακόμη και τα online (και πάντα δωρεάν) Microsoft Office Online και Google Docs.

Πώς θα επεξεργαστώ φωτογραφίες;

Για αυτήν την δυνατότητα και για προχωρημένη επεξεργασία φωτογραφιών, εννοείται πως υπάρχει η επιλογή του (αρκετά ακριβού) Photoshop. Εντούτοις, υπάρχουν και εντελώς δωρεάν λύσεις, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα για βασική (ή και πιο προχωρημένη) επεξεργασία εικόνας. Λύσεις όπως το Paint.net, το Gimp ή ακόμη και το online Pixlr Express, που μας δίνουν την ευκαιρία να επεξεργαστούμε εικόνες χωρίς καμία εγκατάσταση λογισμικού.

Πώς θα βλέπω τα mail μου;

Εάν χρησιμοποιούμε web-based ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (όπως το Gmail ή το Yahoo Mail), εννοείται πως μπορούμε να συνδεθούμε σε αυτό μέσω browser, χωρίς αλλαγές ή εγκαταστάσεις. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή όπως το Outlook, τότε θα πρέπει να έχουμε το Office και να βρούμε - μέσω του παρόχου - τους servers που χρησιμοποιεί το mail μας, για αποστολή και λήψη. Εναλλακτικές και δωρεάν λύσεις, απέναντι στο Microsoft Outlook, είναι ο Thunderbird και το Windows Mail (που βρίσκεται σε κάθε εγκατάσταση των Windows 10).

Πώς θα διατηρήσω ασφαλή τα Windows;

Ο λόγος για τα antivirus και antimalware προγράμματα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Αν και οι ενσωματωμένες δυνατότητες των Windows προσφέρουν πλέον ένα καλό επίπεδο προστασίας, λύσεις όπως το Bitdefender Antivirus Free Edition (για τους ιούς) και το SUPERAntiSpyware Free Edition (για τα malware) μπορούν να φέρουν βελτιωμένες δυνατότητες προστασίας του υπολογιστή. Σε κάθε περίπτωση, ο συγκεκριμένος τομέας χρειάζεται προσοχή, καθώς κάποιες εφαρμογές αυτού του τύπου θα «υπερφορτώσουν» το PC, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο παλιό laptop.

Πώς θα μιλήσω δωρεάν με την ομάδα μου;

Τώρα που όλοι μένουμε στα σπίτια μας, είναι σημαντικό να μένουμε σε επαφή με τους συναδέλφους μας. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές που προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάν επικοινωνίας είναι το Facebook Messenger, το Skype, το Viber, το Google Hangouts και το Telegram. Ίσως η πιο εύκολη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία ενός group στο Messenger (άλλωστε οι περισσότεροι έχουν σήμερα έναν λογαριασμό στο Facebook).

Μπορώ να συνδέσω οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι στο laptop μου;

Πολλοί θα είναι εκείνοι που έχουν φύγει από το desktop υπολογιστή του γραφείου και έχουν αναγκαστεί να χρησιμοποιούν όλη μέρα ένα laptop με μια μικρή οθόνη. Τα laptop έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν εξωτερικό monitor, συνήθως μέσω σύνδεσης HDMI, αλλά θα πρέπει πρώτα να βρούμε ποιες είναι οι συνδέσεις που υποστηρίζονται τόσο από το laptop όσο και από την οθόνη (εννοείται πως η έξοδος μπορεί να γίνει ακόμη και σε τηλεόραση). Και φυσικά, με μια απλή σύνδεση USB, το laptop μπορεί να δεχθεί πληκτρολόγιο και ποντίκι. Εάν χρειαζόμαστε επιπρόσθετες USB θύρες, προμηθευόμαστε ένα USB hub.

Πώς θα αποκτήσω απομακρυσμένη πρόσβαση σε άλλον υπολογιστή;

Εάν χρειάζεται να δούμε κάτι σε έναν υπολογιστή που βρίσκεται σε άλλον χώρο (ακόμη και στο γραφείο, αν υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί από κάποιον), αυτό είναι εύκολα εφικτό μέσω του Teamviewer, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν για προσωπική χρήση. Μέσω αυτού, όχι μόνο μπορούμε να μεταφέρουμε αρχεία, αλλά να αποκτήσουμε και ζωντανή πρόσβαση στον ίδιο τον υπολογιστή, σαν να βρισκόμαστε μπροστά του.

Πώς θα αποκτήσω περισσότερο ελεύθερο χώρο στον σκληρό δίσκο;

Εάν βρισκόμαστε πλέον σε έναν υπολογιστή που είχαμε να χρησιμοποιήσετε καιρό ή που δεν προσέχαμε ιδιαίτερα, τότε είναι πιθανό πως αυτός θα έχει γεμίσει με πολλά άχρηστα αρχεία τα οποία σπαταλούν ελεύθερο χώρο. Μέσω της εφαρμογής Εκκαθάριση Δίσκου (Disk Cleanup) των Windows μπορούμε να διαγράψουμε αρκετά από αυτά. Με μια εφαρμογή όπως το BleachBit, το οποίο είναι εντελώς δωρεάν, μπορούμε να βρούμε και να διαγράψουμε ακόμη περισσότερα. Θυμηθείτε πάντα να κρατάτε αντίγραφα ασφαλείας από οτιδήποτε ευαίσθητο, πριν από τις διαγραφές.

Πώς θα στείλω αρχεία σε άλλους;

Για αυτόν τον σκοπό, υπάρχουν επιλογές cloud storage όπως το Google Drive, το Microsoft OneDrive και το Dropbox. Ο χρήστης απλώς ανεβάζει τα αρχεία του σε αυτό και μετά, μέσω των σχετικών επιλογών, τα κάνει share με την επαφή που θέλει. Για άμεσο uploading αρχείων, χωρίς εγκατάσταση λογισμικού ή δημιουργία λογαριασμού, προσφέρονται λύσεις όπως το WeTransfer, στο οποίο μπορεί κάποιος να ανεβάσει μέχρι 2GB την φορά, εντελώς δωρεάν.

Extra tip: Θυμηθείτε πως είναι σημαντικό, τόσο τα Windows όσο και το λογισμικό που χρησιμοποιούμε, να είναι ενημερωμένη με όλα τα διαθέσιμα updates. Αυτό όχι μόνο προσθέτει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, αλλά, κυρίως, επιδιορθώνει πιθανά προβλήματα ασφαλείας και άλλα παρόμοια ζητήματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr