NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Τραβάω λοιπόν, σ' όλα μια κόκκινη γραμμή!

Τραβάω λοιπόν, σ' όλα μια κόκκινη γραμμή!
Φωτογραφία: Brent Ozar

​Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ξυπνούν στις 8, εργάζονται στο γραφείο 9 με 5 και κάθε Παρασκευή απόγευμα “αδειάζουν” από το άγχος του γραφείου και φορτώνουν τα σύνεργα του barbecue. Εάν είστε μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ίσως σας είναι πιο εύκολο να πιστέψετε στην ύπαρξη των εξωγήινων της Area 51 από την ύπαρξη αυτής της ομάδας.

Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν, ζουν και θριαμβεύουν. Δεν κάνουνε λάθος! Μήπως όμως εσείς κάνετε κάποιο λάθος, δουλεύοντας 10, 12, 14 ώρες την ημέρα και παίρνοντας παντού τη δουλειά μαζί σας;

Επιτυχία σημαίνει σκληρή δουλειά

Ας αρχίσουμε από έναν βασικό νόμο του επιχειρείν. Κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι και ένας σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος (προσοχή, δεν λειτουργεί και αντίστροφα). Η στάση απέναντι στην δουλειά θρυλικών μορφών του επιχειρείν είναι παροιμιώδης. Ο Χένρυ Φορντ μάλιστα έφτασε στο σημείο να ορίζει το ταλέντο ως “την ικανότητα κάποιου να δουλεύει σκληρά”.

Η λίστα με τα παραδείγματα των επιτυχημένων entrepreneurs που δουλεύουν σκληρά, εις βάρος της προσωπικής τους ζωής, είναι σημαντική. Ο Tim Cook (CEO της Apple) λέγεται ότι στέλνει τα πρώτα emails προς συνεργάτες στις 5 το πρωί ενώ δεν διστάζει να κάνει staff meetings Κυριακή βράδυ ως προετοιμασία για την επόμενη εβδομάδα.

Ο Jeff Bezos της Amazon στις πρώτες ημέρες της εταιρείας εργαζόταν συνεχόμενα 12ωρα, 7 μέρες τη βδομάδα, μένοντας ξύπνιος για να στείλει βιβλία σε όλο τον κόσμο, μέχρι τις 3 το πρωί. Ο Elon Musk της Tesla και SpaceX, λειτουργεί με εβδομάδες 100 εργάσιμων ωρών και διατείνεται ότι δεν του φτάνουν!

Όταν η δουλειά είναι το πάθος σας

Όπως βλέπετε λοιπόν από την παραπάνω λίστα, που περιλαμβάνει ελάχιστους μόνο από τους διάσημους σκληρά εργαζόμενους, είστε σε μία εκλεκτή συντροφιά. Δεν χρειάζεται λοιπόν να απολογείστε όταν περνάτε τόσες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα ασχολούμενος με το φροντιστήριο ξένων γλωσσών σας, τη μικρή σας αλυσίδα κομμωτηρίων ή εστίασης, την εταιρεία security σας, κλπ.

Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής ανάμεσα σε όλους τους επιτυχημένους entrepreneurs: το πάθος για το αντικείμενό τους. Ένα πάθος ισάξιο με αυτό του Μότσαρτ για τη μουσική ή του Αϊνστάιν για τη φυσική. Και είναι ακριβώς αυτό το πάθος που σας κάνει να ξεχωρίζετε. Βλέπετε για εσάς, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Η εργασία σας είναι ΚΑΙ προσωπική σας ζωή.

Πού τραβάμε τη γραμμή;

Δεν χρειάζεται λοιπόν να απολογείστε. Όμως, ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να τραβήξετε τη γραμμή. Πού; Πότε; Με πιο περιστατικό και ποια συγκυρία; Αυτό είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε. Όμως υπάρχουν κάποιες καταστάσεις και κάποια φαινόμενα που μπορούν να κτυπήσουν ένα “καμπανάκι”. Ας τα δούμε.

Α. Επαγγελματικά προβλήματα

Όταν λειτουργείτε συνεχώς και ακατάπαυστα με τη λογική του “one man show”, η κρίση σας είναι πολύ πιθανό να αρχίζει να θολώνει σε καίρια ζητήματα. Όσο και αν αγαπάτε τη δουλειά, όσο μεγάλο και αν είναι το πάθος σας για αυτήν, κάποιες φορές πρέπει να αποστασιοποιείστε για να βλέπετε τα πράγματα πιο καθαρά και να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις.

Β. Προβλήματα υγείας

Δεν είστε βιονικός ή βιονική! Τα περισσότερα από τα “ιερά τέρατα” του παγκόσμιου επιχειρείν, με τις εβδομάδες εργασίας 100 και 120 ωρών, είναι και γονιδιακά τυχερά, προικισμένα με εξαιρετική υγεία. Μην υποτιμάτε τον ρόλο που μπορεί να παίξει το στρες των πολλών ωρών εργασίας στον οργανισμό σας.

Γ. Οικογενειακά προβλήματα

Τέλος, εγώ ξέρω ότι η οικογένειά σας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής σας. Εσείς όμως το ξέρετε; Όση προτεραιότητα και να δίνετε στα επαγγελματικά σας, μη γίνεστε απόμακροι και μην αποκόπτεστε από την υπόλοιπη οικογενειακή ζωή, ειδικά εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι. Είναι κρίμα να παίζουν μόνα με τα Lego τους επειδή ο μπαμπάς ή η μαμά δουλεύουν…

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr