NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Το Περισκόπιο στο Λαβύρινθο των Ασφαλιστικών ψάχνει την έξοδο

Το Περισκόπιο στο Λαβύρινθο των Ασφαλιστικών ψάχνει την έξοδο

Από τα αρχαία χρόνια, ο Απρίλιος είναι ο μήνας που υποδέχεται την άνοιξη με γιορτές, με χαρές και με αισιοδοξία. Πήρε το όνομα του από το λατινικό ρήμα «Aperire» που σημαίνει ανοίγω. Το μήνα αυτό γιόρταζαν τα Ρωμαϊκά Ανθεστήρια προς τιμή της θέας της άνοιξης. Η φύση περνά την δύναμή της στον άνθρωπο, ο άνθρωπος την παίρνει και την μεταφέρει. Οι δυναμικές αλλάζουν.

Ο Απρίλιος του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ο μήνας, που από την χώρα του Τελευταίου Αυτοκράτορα, μέχρι την Γη του Κολόμβου, την χώρα του Μακιαβέλι, του Γκαίτε, του Αισχύλου και του Σολωμού έκλεισαν τα πάντα. Βήματα μετρημένα, με το ρολόι και το χαρτί στο χέρι. Το Περισκόπιο ωστόσο κινείται ελεύθερα περιστρέφεται παντού.

Πρώτη περιστροφή του Περισκοπίου

Πανικός παντού, από τον Φεβρουάριο, συνεχίστηκε τον Μάρτιο, κορυφώνεται τον Απρίλιο, τα αποτελέσματα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της διακοπής των επιχειρηματικών λειτουργιών θα αρχίσουμε να τα μετράμε τον Μάιο και μάλλον δεν θα μας φτάσει ο χρόνος, θα πάρει πολλούς μήνες και αφού ξεκαθαρίσουν τα προβλήματα με την διάδοση του ιού.

Σιωπή κράτησαν οι ασφαλιστικές για ένα διάστημα, δημιουργώντας απορίες για το αν θα καλύψουν τον κορονοϊό. Κάποιες αρχικά άφηναν να εννοηθεί ότι καλύπτουν τις επιδημίες όχι τις πανδημίες. Το Περισκόπιο ανίχνευσε και κάποιες επιστολές ασφαλιστικής που έγραφαν ότι δεν καλύπτεται ο Covid-19, πριν κηρυχτεί πανδημία. Τα δίκτυα από μόνα τους έκαναν την δουλειά;

«Καλύπτουμε τον κορονοϊό», αναφώνησαν οι ασφαλιστικές, αφού ασκήθηκε πίεση, και αφού είχαν στείλει όλες τις προωθητικές ανακοινώσεις για τι κάνουν και πώς δουλεύουν.

Γιατί οι ασφαλισμένοι να δίνουν προτεραιότητα στο αν μία ασφαλιστική χρησιμοποιεί υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης; Όταν μιλάμε για καταστάσεις που φτάνουν σε σημείο ανωτέρας βίας, τι θα πρέπει να ενδιαφέρει τον ασφαλισμένο; Άλλο εμπορικό και άλλο ενημέρωση, όσο για το πλαίσιο εταιρικής υπευθυνότητας, όπως δείχνει θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο αυστηρό από όσα συζητούσαμε τότε στο World Economic Forum 2020.

Δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη με αυτοπροβολή. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, από εδώ και πέρα, αλλά και οι ασφαλιστικές υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν για τα εύκολα. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα περιμένουν να δουν ποιο θα είναι τα επόμενο τους βήμα. Το Περισκόπιο έπιασε και συζητήσεις από την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση που διερωτώνταν τώρα που το κράτος κάλυψε τα πάντα, τι θα κάνουμε εμείς, και γιατί να έρθουν σε εμάς οι πολίτες να ασφαλιστούν;

Η απάντηση προς όλους και Ασφαλιστικές και Κράτος: Δημιουργήστε συνθήκες και κίνητρα ώστε οι πολίτες να αισθάνονται σιγουριά. Χωρίς την συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές και τις Ασφαλιστικές, χωρίς να θεσμοθετηθούν συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δουλειά δεν γίνεται. Το πρόβλημα με τις κλίνες δεν λύνεται ως διά μαγείας, ούτε με λόγια και με διαφορετικές ιδεολογίες. Θέλει λογική και σύνεση.

Ασφαλή καταφύγια, θα ψάχνουν να βρουν πολίτες και επιχειρήσεις εξερχόμενοι από αυτό το χάος που ζουν σήμερα. Ο λαβύρινθος έχει μία είσοδο, πολλές διακλαδώσεις, περίπλοκες στο εσωτερικό του και μία έξοδο. Τα μηνύματα ήδη έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν. Μαγικές δυνάμεις δεν υπάρχουν στον λαβύρινθό μας.

Δεύτερη περιστροφή Περισκοπίου

Κάτι ακούστηκε για ένα 15%-20%, δείκτης Solvency II. Το Περισκόπιο έριξε μια ματιά στις περασμένες καταστάσεις Solvency II που έχουν αναρτήσει οι ασφαλιστικές στις ιστοσελίδες τους. Τι γίνεται άραγε τώρα που άνοιξαν τα spreads, λόγω μεταβλητότητας των αγορών; Θα καταφέρουν να κρατήσουν την Φερεγγυότητα τους στα ύψη οι ασφαλιστικές; Λείπει μήπως κανέναν ψηφίο σ’ αυτό που ακούγεται; Περιμένουμε τις εκθέσεις της ΤτΕ, γιατί πόσο αντασφάλιση να βάλεις;

Αφερεγγυότητες. Πάνε να κλείσουν και πάλι τα όρια οι ασφαλιστές πιστώσεων; Ε! δεν τα είχαν παρανοίξει αρχές του 2020. Σώζονται. Πού είναι το κράτος;. Δεν ακούσαμε αποφάσεις. Μόνο την διαβούλευση της Κομισιόν.

5 Συμφωνίες από την Resolute και μία Διεθνής. Η Am Trust εμπιστεύτηκε την Resolute. Όταν ξέρεις πώς να δουλεύεις και κλείνεις τα αυτιά στις “Σειρήνες”. Πιάνεις πέτρα και βγάζει χρυσάφι. Είναι η μόνη εταιρεία που μέσα στην κρίση ανακοίνωσε επιχειρηματική συμφωνία και μάλιστα διεθνή.

Τρίτη περιστροφή Περισκοπίου

Πάνε για μετά: Τι άλλο; Η διοργάνωση του αντασφαλιστικού συνεδρίου που κάνει κάθε χρόνο η ΕΑΕΕ και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αναμενόμενο. Λέτε να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις; Ακούσαμε ότι η Μύκονος δεν τραβά το ενδιαφέρον των CEO των μεγάλων αντασφαλιστικών αλλά και για την Εθνική ότι οι προτάσεις εξαγοράς δεν ενθουσιάζουν. Ο ιός δίνει περιθώρια για αλλαγές σκηνικού και μετατοπίσεις ημερομηνιών.

Και πριν κλείσουμε ας δούμε κάποιες ανησυχίες και ας σκεφτούμε:

Δέκα ευρωπαϊκές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ), έστειλαν ανοικτή επιστολή στη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εφαρμόζεται σε 47 κράτη. Η επιστολή απαιτεί «αποφασιστικές ενέργειες» για την προστασία της ελεύθερης ροής πληροφοριών και του δικαιώματος των δημοσιογράφων να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει την εξουσία τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού. Ζητούν αυτοσυγκράτηση εν μέσω φόβων για μια δυνητικά επικίνδυνη τροπή προς τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στην Ουγγαρία. Η πλειοψηφία των ομάδων ζήτησε από τον Πρόεδρο Sassoli να μεταβιβάσει τις ανησυχίες τους γραπτώς στην Επιτροπή, ζητώντας της να εκτιμήσει την κατάσταση και να εξετάσει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Άρθρου 7 της Συνθήκης ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα διακινδυνεύσουν οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr