NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

To Crafting στην Ελλάδα. 29 Μαρτίου η πρώτη επίσημη εκδήλωση

To Crafting στην Ελλάδα. 29 Μαρτίου η πρώτη επίσημη εκδήλωση

Έναν κόσμο γεμάτο crafters οραματίζονται οι Ελίνα Αντωνοπούλου και Βάλια Μπινίκου, Ιδρύτριες του γνωστού πια ftiaxto.gr, που κλείνει 7 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας φέτος.

Μας υποδέχτηκαν θερμά στα γραφεία τους, που θυμίζουν εργαστήρια χειροποίητων ειδών και ταιριάζουν απόλυτα με την φιλοσοφία ζωής τους και με τις δραστηριότητές τους για να μας απαντήσουν σε ερωτήματα που ελπίζουμε να λύσουν όλες τις απορίες σας σχετικά με το crafting....! (Μας απαντούσαν και οι δύο γιατί αυτές πάνε πάντα μαζί όπως δηλώνουν...)

Τι είναι το crafting και από πού ξεκίνησε;
Η μετάφραση του όρου είναι τεχνουργία, κάτι που δεν αντικατοπτρίζει-περιγράφει πλήρως το τι αφορά ακριβώς το crafting. Όποιος ασχολείται με τη δημιουργία χειροποίητων έργων που προορίζονται για διάφορες χρήσεις και τις περισσότερες φορές προτιμά να αξιοποιεί υλικά τα οποία διαθέτει ήδη- ανακυκλώνοντάς τα μάλιστα έτσι, είναι ένας crafter. Έχει λοιπόν να κάνει με μια στάση-φιλοσοφία ζωής. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και εμείς. Οι ρίζες του χάνονται πολύ πίσω λοιπόν στο παρελθόν και αν θέλαμε να τις εντοπίσουμε στο πιο κοντινό μας, θα έπρεπε να αναφερθούμε στον 19ο αιώνα που ένα πλήθος ατόμων- κυρίως καλλιτέχνες της εποχής – άρχισαν να απορρίπτουν τα τυποποιημένα, μαζικής παραγωγής, πανομοιότυπα προϊόντα και να προτιμούν πιο ξεχωριστά κομμάτια σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από την Αγγλία της Βιομηχανικής επανάστασης.

Η κρίση ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησε περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με το crafting;
Η κοινωνική περισσότερο κρίση και κυρίως η ψυχολογική φθορά που υποστήκαμε ναι, γιατί πολλοί, όπως και εμείς το είδαν ως μέσο εκτόνωσης.

Πώς υποδέχτηκαν αρχικά το crafting στην Ελλάδα ως πρόταση;
Στην Ελλάδα αρχικά ήμασταν μια παρέα 4 ατόμων οι οποίοι ξεκινήσαμε δημιουργώντας την ομάδα του ftiaxto.gr έτσι ώστε να βρούμε και άλλους με τα ίδια ενδιαφέροντα και τρόπο αντίληψης. Με το που ασχολήθηκαν τα media, τα μέλη και οι μεταξύ μας συνέργειες αυξήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα και αρχίσαμε πολύ ερασιτεχνικά αρχικά και πιο επαγγελματικά πια, να στήνουμε και διοργανώσεις γύρω από αυτό, με στόχο να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία μας απασχολούσαν, όλους.

Τι απαιτείται για να γίνει κάποιος μέλος; Υπάρχουν κάποια κριτήρια που πληρούν τα μέλη;
Η μόνη προϋπόθεση, είναι να θέλει να γίνει ένας από εμάς... Οι ηλικίες ποικίλλουν. Έχουμε από μαθητές λυκείου μέχρι και ηλικίες 70-75 ετών. Στην πλειοψηφία γυναίκες θα λέγαμε και μάλιστα 4.000 άτομα επικοινωνούν μεταξύ τους και μέσω της κοινότητας, στα social media. Το ενδιαφέρον για το crafting, παρατηρούμε ότι αλλάζει από εποχή σε εποχή. Την εποχή των μαμάδων μας που ήταν μια εποχή χειραφέτησης της γυναίκας, θεωρούσαν ταμπού την ενασχόληση με τέτοιες δραστηριότητες. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και ευνοούν την ενασχόληση με τέτοιες δραστηριότητες ακόμα και για εκτόνωση. Η γενιά μας έρχεται να απενεχοποιήσει την ενασχόληση π.χ με το πλέξιμο, το οποίο οι μαμάδες μας σνόμπαραν.

Κάπως έτσι δημιουργήσατε και το ftiaxto; πείτε μας λίγα παραπάνω για το πώς αρχίσατε και πώς εξελίχθηκε.
Δουλεύαμε ατέλειωτες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή και στο τέλος της ημέρας, δεν αισθανόμασταν καθόλου δημιουργικές, ενώ ταυτόχρονα νιώθαμε ψυχικά κουρασμένες. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με το πλέξιμο ως χόμπυ και ως τρόπο εκτόνωσης.
Μας άρεσε πολύ που στο τέλος της ημέρας είχαμε δημιουργήσει κάτι με τα χέρια μας και συνεχίσαμε... Αποκτώντας σιγά σιγά όλο και μεγαλύτερες ανάγκες για εύρεση προμηθευτών υλικών, καθώς και για πληροφορίες και οδηγίες, αλλά και άλλους ανθρώπους να μοιραστούμε τις ιδέες μας, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του ftiaxto.
Έχοντας διαπιστώσει το κενό που υπήρχε στην Ελλάδα, είπαμε θα αναλάβουμε να το οργανώσουμε εμείς. Απέκτησε νομική μορφή έπειτα από πολλά χρόνια και σήμερα αριθμεί παραπάνω από 160.000 επισκέπτες το μήνα (και συνεχίζει να πέφτει κάθε φορά που εμφανιζόμαστε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι ...!). Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το πρώτο μας πάρτυ για να συναντηθούμε με τους υπόλοιπους αρχίσαμε με 30 φίλους σε έναν μικρό χώρο. Την επόμενη χρονιά πήγαμε σε μεγαλύτερο και δώσαμε και την δυνατότητα να υπάρχουν και πωλητές πρώτων υλών... εκεί λοιπόν που περιμέναμε να έρθουν κάποιοι για το πάρτυ μας κυρίως, όλο το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους πάγκους! (γελάνε) Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανάγκη του κόσμου για κάτι πιο οργανωμένο και αρχίσαμε να πραγματοποιούμε τις εκθέσεις xeirotexnika.

Πείτε μας κάποιες πληροφορίες για τις εκθέσεις και τι μπορεί να κερδίσει κάποιος από αυτές;
Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 3 εκθέσεις μέχρι τώρα.
Ήδη από την 2η ήρθαν 7.500 άτομα και στην 3η 20.000 και από εκθέτες είχαμε 35 στην 2η και 55 περίπου στην 3η. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, να ενημερωθούν για νέες τεχνικές και υλικά, να αναπτύξουν συνεργασίες, να γνωριστούν και να καταγράψουν προβλήματα και λύσεις έτσι ώστε να αξιοποιήσουν όσο το δυνατό καλύτερα την δημιουργική τους απασχόληση. Επίσης η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν για το κοινό και τα σημαντικότερα συμπεράσματα και υλικό αναρτώνται και στο διαδίκτυο.

Τι εξασφαλίζει το δίκτυο σε κάποιον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την δημιουργική επιχειρηματικότητα και σε τι διαφέρει από τις άλλες μορφές επιχειρηματικότητας;
Η βασική διαφορά της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, εάν θεωρήσουμε δόκιμο τον όρο, είναι ότι μέσω αυτής κάποιος μπορεί να εκφράσει με πιο δημιουργικό τρόπο τα ταλέντα του και να την χρησιμοποιήσει ως ένα εργαλείο ψυχικής ισορροπίας. Υπάρχουν ειδικά στις μέρες μας άνθρωποι που επειδή έχασαν τη δουλειά τους, αισθάνονται ένα αίσθημα ανικανότητας και παραίτησης, με το να δημιουργήσουν κάτι, αισθάνονται και πάλι χρήσιμοι και ικανοί. Επίσης είναι σπάνιο κανείς να ασχοληθεί τελικά μόνο με μια δραστηριότητα. Όσο περνά ο χρόνος όλο αυτό γίνεται αντίληψη ζωής και τρόπος λειτουργίας και θέλουμε να αξιοποιούμε τα πάντα και να μην αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο. Η βασική επιδίωξη αυτής της μορφής επιχειρηματικότητας σίγουρα δεν είναι κυρίως η επιδίωξη κέρδους, κάτι που την διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους τρόπους.

Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα crafter επιχειρηματιών στη χώρα μας; Είναι κερδοφόρο το να ασχοληθεί κανείς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Ως επιτυχημένο παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε εμάς (γελάνε), αλλά γνωρίζουμε και πολλούς ακόμα οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρήματα για να ζήσουν από αυτό. Είναι αρκετά δύσκολο όμως να βγάλει κανείς πολλά παραπάνω χρήματα από αυτό, χωρίς να αποκλείεται εάν ασχοληθεί πολύ σοβαρά και κάνει και άλλες συνεργασίες έτσι ώστε να προβάλλει τη δουλειά του και να δεί σοβαρά και τις πωλήσεις. Πρέπει πάντα να έχουμε στο νού μας τις περιορισμένες δυνατότητες μεγάλης παραγωγής, καθώς και τα κόστη των υλικών που απαιτούνται. Γενικά είναι μια επιχείρηση η οποία θα σου δώσει όσα επένδυσες και θα σε ανταμοίψει τόσο όσο δούλεψες. Η καλύτερη συνεργασία με μαρκετίστες και άτομα της αγοράς σίγουρα βοηθά πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης υπάρχουν και άτομα που το έχουν εξελίξει πουλώντας βιβλία ή ακόμα και οργανώνοντας bazaar.

Ποιοι οι μελλοντικοί σας στόχοι και που μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τις δραστηριότητές σας;
Μελλοντικός μας στόχος είναι σίγουρα να ενώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα όσους ασχολούνται με το crafting, να παρακολουθούμε και να διαμορφώνουμε όλοι μαζί τις τάσεις σε αυτόν τον τομέα, να συλλέγουμε και να προσφέρουμε έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση και να επιλύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προβλήματα και απορίες ...δημιουργώντας. Για να το καταφέρουμε πρέπει να πάψουμε όλοι να φοβόμαστε να μοιραστούμε τις ωραίες και δημιουργικές ιδέες μας και να σταματήσουμε να φοβόμαστε να αποτύχουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε την μιζέρια που επικρατεί, ότι στη χώρα δεν γίνεται τίποτα. Δημιουργώντας!

Ποιό είναι το επόμενο event που έχετε οργανώσει σε σχέση με όλα αυτά;
Το επόμενο event αφορά το crafting στην Ελλάδα και θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, στο θέατρο του Αμερικανικού κολλεγίου Ελλάδος (Pierce) από τις 11.00π.μ μέχρι και τις 21.00μ.μ. Θα συμμετέχουν 22 ομιλητές μαζί με εμάς, 4 από αυτούς, (αποτελούν πρότυπα για εμάς!) έρχονται από Αυστραλία, Αμερική και Γερμανία, για να μας αναλύσουν θεματικές σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους crafters και αφορούν την έμπνευση, το marketing, τα νομικά και οικονομικά ζητήματα κ.α.
Έχει προβλεφθεί και μετάφραση και στα ελληνικά και στα αγγλικά με τη χρήση ακουστικών για όσους χρειάζεται. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 60 ευρώ και 3 ευρώ τα ακουστικά τα οποία επιστρέφονται στο τέλος της ημερίδας.

Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η συνέντευξη με τις άκρως χαρισματικές κυρίες, οι οποίες μας προτείνουν να ασχοληθούμε ενεργά με τα χόμπυ μας και να θυμηθούμε πως νιώθαμε όταν ήμασταν παιδιά... με πολλαπλά οφέλη, κυρίως για την ψυχική μας ισορροπία και την διάθεσή μας... εξ΄ού και η επιλογή των σαϊτών, που φτιάχναμε όλοι μας μικροί, για έμβλημα του world of crafters.

Όσοι ενδιαφέρεστε για αγορά εισιτηρίων αλλά και για περισσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή σας σε αυτό, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.worldofcrafters.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr