NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Κορονοϊός: Μερικές σκέψεις για την επόμενη μέρα

Κορονοϊός: Μερικές σκέψεις για την επόμενη μέρα

Αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι πρωτόγνωρο για όλους μας. Εταιρικά σχέδια και προϋπολογισμοί «τινάχτηκαν» στον αέρα. Το ίδιο και η προσωπική μας ζωή, μία νέα, χωρίς προηγούμενο, κατάσταση.

Πρώτα η υγεία

Μετά το αρχικό σοκ αρχίζει να λειτουργεί περισσότερο η λογική η οποία προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Αφού τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας και πάνω απ’όλα θωρακίσουμε την υγεία και τις πρώτες ανάγκες επιβίωσης, μετά ακολουθεί το κομμάτι της εργασίας και των υποχρεώσεων.

Πρώτες αποφάσεις

Η πρώτη αντίδραση σε μία τέτοια κατάσταση και οι πρώτες αποφάσεις, είναι να θες να σταθεροποιήσεις το Business σου, να μειώσεις τις εξερχόμενες χρηματοροές και να διατηρήσεις την ρευστότητα. Εδώ χρειάζεται προσοχή και σκέψη για την επόμενη μέρα. Το παιχνίδι δεν έχει έναν παίκτη.

Κρίση είναι, θα περάσει

Σε περιόδους κρίσεων τα πράγματα μεγεθύνονται. Όλοι θα θυμούνται έναν πελάτη ή έναν συνεργάτη που εξαφανίστηκε, που δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις του ή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Δυστυχώς όλοι αντιμετωπίζουμε ή θα βιώσουμε μη αρεστές συμπεριφορές και έλλειψη σεβασμού προς το Business μας. Το πρώτα το «τομάρι» μου σίγουρα δεν είναι λύση όταν θα πρέπει να ξανασυνεργαστείς με ανθρώπους την επόμενη μέρα. Προσοχή στα λόγια και στις πράξεις μας λοιπόν.

Το ποιόν του καθενός από εμάς φαίνεται στα δύσκολα, εκεί δείχνουμε από τι είμαστε φτιαγμένοι και πως αντιλαμβανόμαστε τις συνεργασίες μας.

Πρώτα η ομάδα

Στο γραφείο αποφασίσαμε ότι οι partners δεν θα λάβουν μηνιαίες αμοιβές αν δεν εξασφαλιστεί η ομάδα που «τρέχει» το Business, ακόμα και αν χρειαστεί να δημιουργήσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Ρίσκο αμοιβής λοιπόν και χρέος προς το δημόσιο.

Συνεννόηση

Πρέπει εργαζόμενοι, συνεργάτες, προμηθευτές να κατανοήσουν ότι όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα. Δυστυχώς και όπως φαίνεται στην πράξη η ρευστότητα δεν είναι το νο1 χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα μετά από την 10ετή κρίση που βίωσε η χώρα. Σεβασμός, ειλικρίνεια, συνεννόηση θα βοηθήσουν ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι όσα δύσκολα θα έρθουν μπροστά μας το επόμενο διάστημα μετά την λήξη του συναγερμού. Πρέπει όλες οι πλευρές να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις.

Σχεδιασμός και επανακαθορισμός στόχων

Η νέα αυτή κατάσταση δεν θα αφήσει κανέναν αλώβητο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να αφεθούμε στην δύναμη της αδράνειας και της φθοράς. Πρέπει να επανακαθορίσουμε τους στόχους για το 2020 και το 2021. Να ετοιμάσουμε πλάνο ενεργειών το οποίο θα το επικαιροποιούμε τακτικά και ανάλογα με το πως εξελίσσονται τα πράγματα. Πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστεί ακόμα και να μετασχηματιστούν, αλλάζοντας ακόμα και αντικείμενο εργασιών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σαν τρόπος επιβίωσης

Οι εμπορικές επιχειρήσεις που είχαν eshop φαίνεται να καταφέρνουν να διατηρούν ένα κύκλο παραγγελιών, εν αντιθέσει με όσες δεν είχαν καθόλου online παρουσία. Το ίδιο συμβαίνει και για όσες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν μέρος της δραστηριότητας τους online.

Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν αιφνιδιαστικά να μεταφερθούν online. Από κέντρα εκπαίδευσης, λογιστικά και ασφαλιστικά γραφεία μέχρι και γυμναστήρια.

Guerilla Tactics

Το ίδιο το κράτος φαίνεται στο κομμάτι της πληροφορικής να λειτουργεί σαν early stage startup που βιάζεται να κάνει launch το product του online. Τρέχει να καλύψει το κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών, το κομμάτι συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών για την κατανομή των απαραίτητων πόρων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Παρατηρούμε μία κινητοποίηση σε πολλούς τομείς που θα θαύμαζαν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Guerilla tactics λοιπόν και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις!

Κίνηση Κίνηση Κίνηση

Ο χρόνος είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που διαθέτουμε. Είναι ευκαιρία να τον εκμεταλλευτούμε σωστά. Να βελτιώσουμε το εταιρικό website, να ενσωματώσουμε αυτοματισμούς στο eshop μας, να αναζητήσουμε συνέργειες, να στραφούμε σε νέες πιθανές αγορές, να μάθουμε νέα skills και η λίστα συνεχίζεται.

Κάθε κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr