NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Αναζήτηση εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Αναζήτηση εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Είναι σίγουρο ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε καθώς και να προβλέψουμε την διάρκεια της. Αυτό που μπορούμε όμως να ελέγξουμε είναι να εστιάσουμε στην καλύτερη δυνατή στρατηγική ώστε να βγούμε πιο έτοιμοι από αυτό. Το να μείνουμε άπραγοι δεν είναι επιλογή, ιδίως για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Πως θα γίνει αυτό εν μέσω πανδημίας; Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Επεκτείνετε και τροφοδοτήστε το δίκτυο σας

Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσετε το επαγγελματικό σας δίκτυο. Το LinkedIn έχει περισσότερους από 600 εκατομμύρια χρήστες και πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσουν νέα ταλέντα, οπότε βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας είναι πλήρες και ενημερωμένο.

Η επικοινωνία με επαγγελματίες του κλάδο σας, η διατήρηση σχέσεων με συναδέλφους από προηγούμενες δουλειές, ακόμη και οι «διαδικτυακοί» σας φίλοι μπορούν να ανοίξουν ευκαιρίες που ενδεχομένως δεν έχετε εξετάσει. Δημοσιεύστε ιδέες, άρθρα και άλλο περιεχόμενο που θα προσελκύσει τα σωστά άτομα.

Μπορείτε επίσης να συστήσετε τους εαυτούς σας σε εταιρείες που θαυμάζετε μέσω email, αφού κάνετε πρώτα την έρευνά σας. Αφιερώστε χρόνο και μελετήστε το site της εταιρείας ώστε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτήν. Πολλές εταιρείες ενημερώνουν τα site τους για να γνωστοποιήσουν πώς χειρίζονται τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων εργασία από το σπίτι, online συνεντεύξεων και άλλων βασικών πληροφοριών.

Δεδομένου ότι η προσωπική επαφή είναι περιορισμένη και η απομακρυσμένη εργασία είναι ο κυρίαρχος νέος κανόνας, καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να χρησιμοποιήσετε την τηλεδιάσκεψη για να διατηρήσετε και να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας - προσωπικές και επαγγελματικές.

2. Εστιάστε στην επαγγελματική σας ανάπτυξη

Υπό κανονικές συνθήκες, η καθημερινή ρουτίνα και οι μετακινήσεις συχνά παρεμποδίζουν την επιδίωξη νέων στόχων μάθησης και ανάπτυξης. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντά σας, να εντοπίσετε τα κενά στις δεξιότητες σας και να επιδιώξετε πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Με σχολεία και γραφεία κλειστά, η ηλεκτρονική μάθηση εκτοξεύεται και πολλοί καθηγητές και έμπειροι επαγγελματίες προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε ενημερωτικό περιεχόμενο. Δώστε προτεραιότητα στα online μαθήματα που έχετε αναβάλει και μάθετε νέες δεξιότητες μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες που υπάρχουν. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε επαγγελματικές πιστοποιήσεις στον κλάδο που δραστηριοποιείστε.

Αρχίστε να κάνετε τηλεφωνικές συνεντεύξεις ακόμη και αν δεν ψάχνετε τόσο ενεργά για μια νέα δουλειά. Οι συνομιλίες με τους υπεύθυνους προσλήψεων θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε αυτή την απαραίτητη δεξιότητα και να απαντήσετε σε μερικές από τις βασικές ερωτήσεις.

Τέλος, μην παραμελείτε τη δύναμη της πρακτικής για συνεντεύξεις με βίντεο, οι οποίες συγκέντρωναν όλο και περισσότερη δυναμική ακόμα και πριν από την κρίση του κοροναϊού. Είναι αρκετά διαφορετικές από τις κατ‘ ιδίαν συνομιλίες, και θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές δοκιμές πριν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αναλύστε την στάση σας, τον τόνο της φωνής, τον ήχο και την ποιότητα του φωτισμού - όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να έχετε το σωστό αποτέλεσμα.

3. Επαναπροσδιορίστε την εργασία από το σπίτι

Η πραγματικότητα είναι ότι το 88% των επιχειρήσεων έχει ενθαρρύνει ή απαιτεί από τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι σε απάντηση στην επιδημία του κοροναϊού. Παρόλο που η τηλεργασία αυξανόταν σταθερά και πριν από την πανδημία, η βελτιστοποίηση της απομακρυσμένης εργασίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή αλλά αναγκαιότητα.

Η εργασία από το σπίτι είναι μια δεξιότητα από μόνη της. Μπορεί η διάρκεια αυτής της πανδημίας να είναι άγνωστη, είναι όμως σημαντικό να παραμείνετε παραγωγικοί. Συνεπώς, διατηρήστε τις κανονικές ώρες όπως θα κάνατε αν εργαζόσασταν στο γραφείο. Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο για την εργασία σας, ορίστε τους βασικούς κανόνες με τα μέλη της οικογένειας, προγραμματίστε τα διαλείμματα και προσπαθήστε να παραμείνετε συνεπείς.

Σε μελλοντικές συνεντεύξεις πιθανόν να ερωτηθείτε για το επίπεδο εμπειρίας που έχετε σε εργασία από απόσταση. Μετά από αυτή την πανδημία, είναι πιθανό ο αριθμός των απομακρυσμένων εργαζομένων να αυξηθεί. Αν είστε σε θέση να αποδείξετε την αποτελεσματικότητά σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα αυξήσετε τις πιθανότητες να είστε ένας από αυτούς. Τουλάχιστον, θα έχετε μια άλλη πολύτιμη ικανότητα για να προσθέσετε στο βιογραφικό σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που διανύουμε, βοηθά να θυμόμαστε ότι τόσο η ζωή όσο και η αγορά εργασίας είναι ένας κύκλος. Πάνω απ' όλα, η διατήρηση μιας θετικής προοπτικής και η κλίση στα ενδιαφέροντα μας, θα μας οδηγήσουν στην σωστή κατεύθυνση.

Με την πάροδο του χρόνου θα περάσει κι αυτό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr