NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ένα έθνος online: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υπηρεσία του πολίτη

Ένα έθνος online: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υπηρεσία του πολίτη

Για όσους παρακολουθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, το Egovernment διαφορετικά ειπωμένο, από τα πρώτα βήματα την εποχή της διακυβέρνησης του Γεώργιου Παπανδρέου με την Διαύγεια, τα όσα γίνονται τώρα τόσο άμεσα φαίνονται εξωπραγματικά.

Οι κακές γλώσσες θα πουν ότι μοιάζει σαν κάποιος να κράταγε το σύστημα «δεμένο» και τώρα «αμόλησε τα λουριά».

Η επανάσταση της «Διαύγειας»

Η αλήθεια είναι ότι από την εποχή της Διαύγειας έχει να δει ο πολίτης κάτι που θα βελτιώνει την καθημερινότητα του και θα του παρέχει πληροφόρηση για θέματα που τον αφορούν. Η υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεων του κράτους, για να έχουν ισχύ, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Παραμένει ακόμα το μέγιστο μέσο ελέγχου και λογοδοσίας της κεντρικής εξουσίας από τους πολίτες. Εταιρείες, οργανισμοί, πολίτες είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση συνολικά στις αποφάσεις της διοίκησης με ότι αυτό συνεπάγεται στον έλεγχο της λειτουργίας της.

Ψηφιακά, για τα μάτια του κόσμου

Θυμάμαι την προσπάθεια για καταγραφή και αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων (illegalsigns), τις online διαβουλεύσεις νομοσχεδίων, την προσπάθεια για ενιαία ταυτότητα στα κυβερνητικά site αλλά και την μη αυτονόητη παράδοση ακόμα και των κωδικών των social media account με την αλλαγή των κυβερνήσεων. Δεκάδες site, δεκάδες υποσυστήματα χωρίς καμία προδιαγραφή και χωρίς πρόνοια για μελλοντική μεταξύ τους διασύνδεση.

Η αναγκαστική προσαρμογή

Η «ψηφιακή προσαρμογή» που επιβλήθηκε στον δημόσιο τομέα και γενικότερα στον κρατικό μηχανισμό κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκε σε επίπεδο αφήγησης σαν μία αναγκαστική απαίτηση που έπρεπε να εφαρμοστεί.

Το κράτος μέχρι τότε δεν ήξερε τους δημόσιους υπαλλήλους που είχε στην υπηρεσία του, δεν γνώριζε καν τον αριθμό των υπηρεσιών που το ίδιο είχε συστήσει. Μια πραγματική λερναία ύδρα που έπρεπε να υπάρχει για να συντηρείται το πελατειακό κράτος, πολυπόθητο εκλογικό κοινό.

Ο πολίτης γνώρισε τα τελευταία χρόνια το ψηφιακό κράτος με κύρια αφορμή εισπρακτικούς λόγους μέσω του taxisnet, του κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ. Διασταύρωση στοιχείων, δημοσιοποίηση λογαριασμών, ρύθμιση οφειλών, διασύνδεση ταμειακών κ.α. Έτσι, στα μάτια της κοινωνίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός φαντάζει σαν το μεγάλο αναπόφευκτο κακό από το οποίο πρέπει να προστατευτεί.

Corona Revolution

Η κρίση που ζούμε ταρακούνησε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, το ανάγκασε να επιταχύνει τις ψηφιακές δράσεις. Η δημόσια διοίκηση βάζει σε κίνηση εργαλεία που για πρώτη φορά εδώ και χρόνια θα είναι με επίκεντρο τον πολίτη. Για να μην καταγραφώ ως ένας αρνητικός σχολιαστής οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο μετασχηματισμός δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη, αλλά τώρα πατήσαμε το γκάζι σε σχέδια που ήταν σε φάση υλοποίησης ή σχεδόν ολοκληρωμένα. Όταν το κράτος θέλει τελικά μπορεί...

Race Online

Θυμάμαι μία καμπάνια που έτρεξε το 2009, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το όνομα αυτής Race Online 2012. Ήταν μία καμπάνια για την μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου online. Κύριος άξονας της προσπάθειας ήταν η μείωση του ψηφιακού χάσματος, της πληροφόρησης των πολιτών, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και τη δημιουργία νέων ευκαιριών. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους, η μετάβαση του ιδιωτικού τομέα ταχύτερα online, θα ήταν συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα στην ψηφιακή εποχή.

Η μετάβαση online και ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων στην χώρα μας, σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, είναι κάτι παραπάνω από ζωτικός.

Η δύναμη της ανάγκης

Τόσο κατά τη διαχείριση της κρίσης αλλά και την επόμενη μέρα εντονότερα, η ελληνική κοινωνία θα βιώσει πίεση σε όλα τα επίπεδα. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δια μέσω του ταχύτατου ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, θα είναι ένα εργαλείο για τη δικαιότερη αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας. Ένα εργαλείο για την καταγραφή των ζητημάτων, για την δικαιότερη κατανομή της βοήθειας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, το κράτος και οι φορείς που το απαρτίζουν θα χρειαστεί να λειτουργήσουν για πρώτη φορά με κύρια προτεραιότητα τους την υπηρεσία των πολιτών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr