NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ε. Νέτος, Pylones Hellas: Η τηλεργασία αναδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο του cybersecurity

Ε. Νέτος, Pylones Hellas: Η τηλεργασία αναδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο του cybersecurity

Ο Εμμανουήλ Νέτος, Γενικός Διευθυντής της Pylones Hellas, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα και για το πώς η πανδημία του κορονοϊού επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική των εταιρειών.

Μιλήστε μας για την Pylones Hellas, τις υπηρεσίες που παρέχει και την παρουσία της στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Η Pylones Hellas αποτελεί μέλος του κυπριακού ομίλου P.M.Tseriotis και δραστηριοποιείται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και ασφάλειας διαδικτύου. Η εταιρεία συνδυάζει υπηρεσίες ως IT Systems Integrator, ενώ αναπτύσσεται και ως IT Security Integrator. Στρατηγικοί και μακροχρόνιοι συνεργάτες της Pylones Hellas είναι οι F5 Networks, HPE, IBM και Microsoft, προσφέροντας πολυάριθμες λύσεις σε τομείς όπως η ασφάλεια, τα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, το storage, τα business critical συστήματα, τα data centers αλλά και το cloud.

Πώς εξελίσσεται σήμερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων και σε ποιο πλαίσιο πραγματοποιείται αυτός στην Ελλάδα;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα και ειδικότερα στις ελληνικές επιχειρήσεις έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τον δείκτη DESI που ανακοινώνει η ΕΕ, όπου το 2019 η Ελλάδα ήταν 26η μεταξύ των 28 των Ευρωπαϊκών κρατών. Βεβαίως υπάρχουν και οι εταιρείες που καινοτομούν και θέλουν να βρίσκονται στην ψηφιακή εποχή, να είναι ασφαλείς, καθώς και σύννομες με τις απαιτήσεις των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών. Η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις είναι αργή, με εξαίρεση τη χρήση των μαζικών δεδομένων (bigdata), όπου εκεί βλέπουμε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση. Θεωρώ πάντως πως όσο βλέπουμε να υπάρχει πρόοδος στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, θα έχουμε και βήματα ανάπτυξης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Εμείς, ως εταιρεία, είμαστε εδώ για να δώσουμε τεχνογνωσία και ευέλικτες, προσιτές λύσεις και να υποστηρίξουμε την μετάβασή τους.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη διαδικασία και ποιοι είναι οι κίνδυνοι στο θέμα της ασφάλειας;

Η χώρα μας υστερεί όσον αφορά στη συνδεσιμότητα και τη μετάβαση σε ευρυζωνικές επικοινωνίες και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και στην απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται. Αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στις επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά με τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Η ανάπτυξη δικτύου 5G είναι επίσης μία πρόκληση και θα συμβάλει στη βελτίωση της ψηφιακής κατάστασης της Ελλάδας. Στην παρούσα φάση, φαίνεται θετικό το γεγονός ότι ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου αυξάνεται συνεχώς. Οι Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών, ειδικά τώρα που αναγκάζονται οι περισσότεροι να δουλεύουν από το σπίτι (videoconferencing, τηλεμαθήματα κλπ).

Δεν μπορούμε όμως πλέον να βασιζόμαστε αποκλειστικά στο παραδοσιακό δίκτυο για να παρέχουμε επαρκή προστασία στα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων. Οι απειλές συνεχίζουν να εξελίσσονται ταχύτατα και οι αλλαγές του τοπίου της πληροφορικής οδηγούνται από νέες επιχειρηματικές απαιτήσεις που περιλαμβάνουν: περισσότερη πρόσβαση μέσω κινητών, περισσότερες εφαρμογές μέσω διαδικτύου και υβριδικά περιβάλλοντα πληροφορικής. Παράλληλα, υπάρχουν αυστηρότεροι κανονισμοί που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και τα κράτη, που προκαλούν μετατόπιση των προφίλ κινδύνου και του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στη στρατηγική διακυβέρνησης και συμμόρφωσης.

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι μηχανές θα αρχίσουν να παίρνουν περισσότερες αποφάσεις από μόνες τους

Αυτό που βλέπουμε να έρχεται είναι ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ανάγκη για συνεχή επαναπροσδιορισμό των προφίλ κινδύνων, θα καταστήσουν αναγκαία την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), και η μηχανική μάθηση (machine learning) θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη συλλογή αυτής της ευφυΐας. Οι μηχανές θα αρχίσουν να παίρνουν περισσότερες αποφάσεις από μόνες τους και να εκτελούν οι ίδιες τις αλλαγές που χρειάζονται για να ελαχιστοποιηθεί ο κυβερνοκίνδυνος μίας επιχείρησης.

Βλέπουμε επίσης και μία αλλαγή νοοτροπίας στις επιχειρήσεις που έχει να κάνει με το επίπεδο ασφάλειας των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν. Μέχρι πρότινος, οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνολογίες ασφάλειας απλώς για να τις έχουν χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Τώρα, ακόμα και οι «διοικούντες» των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν ότι οι λύσεις και τα προϊόντα τους πρέπει να είναι προστατευμένα και η ασφάλεια θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδιασμού τους, ευθυγραμμιζόμενη με τους γενικότερους επιχειρηματικούς στόχους.

netos_pylones2.jpg?mtime=20200419170707#asset:179442

Ίσως αρκετοί έχουν συσχετίσει το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε ποιο βαθμό αυτός αφορά τις μικρομεσαίες και που θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους;

Το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν αφορά συγκεκριμένα μεγέθη εταιρειών αλλά το σύνολο τους. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, έναντι των μικρομεσαίων που βασίζονται κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Από την άλλη, υπάρχουν και τα startups, οι νέες δηλαδή επιχειρήσεις, που «γεννιούνται» με το ψηφιακό στοιχείο. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ευέλικτες και δεκτικές σε νέες τεχνολογίες. Βεβαίως για κάθε επιχείρηση, ανάλογα με το μέγεθος, τη δομή και τον κλάδο δραστηριοποίησής της, έχει διαφορετική βαρύτητα το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εκεί που θα πρέπει να εστιάσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στις ψηφιακές δεξιότητες και στη γνώση. Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό, παραμένει σημαντικό εμπόδιο για την Ελλάδα, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων της από την άποψη των ευκαιριών ανάπτυξης και της ψηφιακής κοινωνίας και οικονομίας. Η έλλειψη γνώσης οδηγεί στη δυσκολία παρακολούθησης των τεχνολογικών εξελίξεων. Η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών είναι σημαντικό κομμάτι για να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας επιχείρησης.

Στην Pylones Hellas, επενδύουμε πολύ πάνω στη γνώση και στην εκπαίδευση. Διαθέτουμε άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και ένα πλήρες portfolio λύσεων με στόχο να οδηγούμε τους πελάτες μας με συνεχή υποστήριξη στα σωστά βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εξελίσσεται και η πανδημία του κορονοϊού, διαταράσσοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και φέρνοντας στο προσκήνιο την τηλεργασία. Πόσο έτοιμες ήταν οι επιχειρήσεις και πόσο σοβαρά πρέπει να δουν το θέμα με την εργασία εξ’ αποστάσεως;

Οι περισσότερες εταιρείες με τον έναν ή το άλλο τρόπο κατάφεραν σήμερα να δουλεύουν εξ’ αποστάσεως. Οι λύσεις που αυτή την στιγμή χρησιμοποιούν δεν είναι ούτε οι βέλτιστες αλλά ούτε και οι πιο ασφαλείς. Η τηλεργασία αναδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο του cybersecurity καθώς ήρθε για να μείνει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πρωταρχικός παράγοντας απόφασης, κάτι το οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άφηναν σε δεύτερη μοίρα. Μόλις περάσει αυτή η κρίση θα πρέπει άμεσα να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα και να σχεδιαστούν από την αρχή όλες οι λύσεις business continuity που ανά περίπτωση μπορούν να υιοθετηθούν.

Οι εταιρείες έχουν καταλάβει πού αντιμετωπίζουν προβλήματα και πώς θέλουν να δουλεύουν απομακρυσμένα. Ήταν ένα αιφνίδιο crashtest των τμημάτων IT να βρουν τη βέλτιστη λύση, βάσει των δυνατοτήτων τους και στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να συνεχιστεί η δραστηριότητα τους. Οι πελάτες πλέον είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και έμπειροι.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη

Ανεξάρτητα από το πόσο έτοιμες ήταν κάποιες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις δυσκολίες αυτές, εμείς, ως Pylones Hellas, είμαστε έτοιμοι, να υποστηρίξουμε κάθε επιχείρηση, με λύσεις τηλεργασίας με απώτερο σκοπό να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και πάντα με ασφάλεια για τα δεδομένα που διακινούνται.

Σημειώστε ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, η Pylones Hellas, βρίσκεται κατά 90% σε καθεστώς απομακρυσμένης λειτουργίας, μέσα από μία πληθώρα λύσεων, υποστηρίζει την άμεση υλοποίηση ενεργειών business continuity και απομακρυσμένης εργασίας έτσι ώστε αυτές να ταιριάζουν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε εταιρείας.

Προς το κλείσιμο, θα ήθελα τη γνώμη σας για την ελληνική αγορά πληροφορικής. Υπάρχει ταλέντο στην χώρα μας, μπορούν να έρθουν περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα;

Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή και η πληροφορία αποτελεί πλεονέκτημα για όποιον την έχει. Στην Ελλάδα πάντα υπήρχε ταλέντο, σε πολλούς τομείς, και η αγορά πληροφορικής δεν αποτελεί εξαίρεση. Στη χώρα μας εδρεύουν εταιρείες τεχνολογίας που παράγουν σημαντικό έργο, κυρίως στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας. Το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας, αναδεικνύεται σήμερα, πιο σημαντικό από ποτέ και σίγουρα θα αποτελέσει έναν τομέα που «επιδέχεται» επενδύσεων.

netos_pylones3.jpg?mtime=20200419170814#asset:179443

Κλείνοντας, πως εξελίσσεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της PylonesHellas το 2020 και ποιοι οι στόχοι σας για τα αμέσως επόμενα χρόνια; Ποιοι οι τομείς, τα trendsαν θέλετε, που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις και την δραστηριότητα σας;

H Pylones Hellas, δραστηριοποιείται εδώ και 22 χρόνια ως πάροχος προηγμένων λύσεων πληροφορικής σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια. Στον τομέα του Security Integration έχουμε συνεργασίες με σημαντικούς πελάτες όπως το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε Ελλάδα, όπως ΟΤΕ/Cosmote, Wind, Vodafone, Forthnet και και Cyta στην Κύπρο. Επίσης, διαθέτουμε ισχυρή παρουσία και στον τραπεζικό τομέα, με παροχή λύσεων σε Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα και στην Κύπρο στην Bank of Cyprus και στην JCC. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε με αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακής μετάβασης καθώς και με αρκετές ακόμα σημαντικές επιχειρήσεις του enterprise business.

Το επόμενο βήμα λοιπόν σε όλα αυτά που προανέφερα είναι να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση μας, επενδύοντας ως εταιρεία στην εκπαίδευση και στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Να σημειώσω εδώ ότι είμαστε από τις λίγες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα όπου το 1/3 είναι γυναίκες. Η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ειδικών στον τομέα των νέων τεχνολογιών και ταυτόχρονα η μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία προκειμένου η χώρα να επωφεληθεί πλήρως από την ψηφιακή οικονομία.

Όσον αφορά στις τάσεις που θα επικρατήσουν, οι λύσεις που παρέχουμε δίνουν το στίγμα που θα επικρατήσει, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή ασφάλεια και ειδικά στο cloud security. Εμείς, στο κομμάτι αυτό, με λύσεις που παρέχουμε από την 19χρονη συνεργασία μας με την F5 Networks (κορυφαίος παγκοσμίως security infrastructure provider), της οποίας είμαστε ο μοναδικός Gold Partner σε Ελλάδα & Κύπρο, μας φέρνει σε πλεονεκτική θέση. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις Cloud υποδομές, όπως οι πλατφόρμες Red Hat και Openshift καθώς και η NGiNX της F5 Networks. Ειδικότερα, η πλατφόρμα NGiNX δημιουργεί πρακτικά ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών, διευκολύνοντας τη διαχείριση των microservices και δρώντας ταυτόχρονα ως API gateway για να παρουσιάζει τις εφαρμογές των πελατών. Η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε στους πελάτες μας συνεπείς και αξιόπιστες υπηρεσίες εφαρμογών, προσαρμοσμένες σε όλα τα περιβάλλοντα. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι εφαρμογές τους θα είναι διαθέσιμες και ασφαλείς σε κάθε πλατφόρμα, είτε αυτές βρίσκονται στα on-premises data centers, είτε σε private και public clouds. Η ασφάλεια των πελατών μας λοιπόν αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα.

Η συνέχιση και επίσπευση της εφαρμογής ψηφιακών λύσεων είναι στην κουλτούρα της εταιρείας μας από την ίδρυσή της και αυτό οδηγεί στην συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας προς του πελάτες μας, στους υπάρχοντες, αλλά και στους υποψήφιους. Θα έλεγα ότι είμαστε μία εταιρεία που βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr