NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Συμβουλές ειδικών για να διαχειριστείς το οικονομικό σου άγχος

Συμβουλές ειδικών για να διαχειριστείς το οικονομικό σου άγχος
28_04_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching

Επιχειρήσεις κλείνουν, αεροπορικές εταιρείες σταματούν να λειτουργούν, απολύσεις, καραντίνα - κάθε μέρα, κάθε ώρα, μοιάζει να εμφανίζεται ακόμη ένας λόγος άγχους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι άνθρωποι ανησυχούν για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Επίσης, για τα χρήματά τους.

Εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, πάνω από το 75% των ατόμων αισθάνεται σημαντικά πιο αγχωμένο για τα προσωπικά του οικονομικά και το οικονομικό του μέλλον, σύμφωνα με μία έρευνα του Thrive Global, με 5.000 συμμετέχοντες, πάνω στα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω του κορονοϊού. Σχεδόν το 85% ανησυχεί για ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις. Και ένα 75% αναφέρει ότι η οικονομική του ευεξία έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία του κορονοϊού.

Είτε ανησυχείς, επειδή δεν έχεις χρήματα για έκτακτη ανάγκη, είτε φοβάσαι για τη βιωσιμότητα της δουλειάς σου κατά τη διάρκεια της κρίσης της δημόσιας υγείας, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βελτιώσεις την οικονομική σου κατάσταση και να ανακουφιστείς από το στρες. Ο δρόμος για την ανακούφιση από το οικονομικό στρες είναι πιο εύκολος από όσο νομίζεις – ξεκινά με Μικροβήματα, που είναι απλές, επιστημονικά αποδεδειγμένες ενέργειες που μπορείς να εφαρμόσεις αμέσως, για να χτίσεις συνήθειες που θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή σου.

Ζητήσαμε από ειδικούς, στο χώρο των οικονομικών, συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε συγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις σε αυτήν την αβέβαιη περίοδο – και συμπεριλάβαμε Μικροβήματα για να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις. Διάβασε τι είπαν:

Αν δεν έχεις χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Πριν την έξαρση του κορονοϊού, περισσότερο από το 30% των ανθρώπων δήλωσε ότι δεν έχει χρήματα για έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με μία έρευνα του Thrive Global και του Discover, στην οποία συμμετείχαν 3.000 ενήλικες στην Αμερική. Αν έχεις αποταμιεύσει αρκετά χρήματα, ώστε να μπορέσεις να επιβιώσεις για 6 μήνες, τέλεια. Αλλά αν δεν έχεις, θυμήσου ότι δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσεις να αποταμιεύεις. Ίσως είναι πιο εύκολο τώρα, σύμφωνα με την Sophia Bera, οικονομολόγο. “Οι άνθρωποι δεν τρώνε τόσο έξω, δεν ταξιδεύουν τόσο πολύ,” αναφέρει. “Αυτά είναι τα χρήματα που μπορείς να αποταμιεύσεις.”

Ακόμα και η αποταμίευση 10 ευρώ τη μέρα μπορεί να λειτουργήσει. Αν βιώνεις μείωση (ή παύση) στα εισοδήματά σου, μην ανησυχείς – έχεις ακόμα επιλογές. Για να αποκτήσεις χρήματα, πούλα πράγματα που δεν χρειάζεσαι, υποστηρίζει η Cynthia Meyer, coach οικονομικών. Μπορείς να πουλήσεις ρούχα σε site, όπως το Poshmark. Ακόμα, μπορείς να πουλήσεις τα βιβλία σου σε πωλητές second-hand. Απλά, φρόντισε να συγκεντρώσεις χρήματα, κι όχι πράγματα που δεν χρειάζεσαι, συμβουλεύει η Brera. “Μην είσαι ο άνθρωπος που αγόρασε 100 αντισηπτικά gel”, αναφέρει. “Δεν αξίζει να χρεωθείς μαζεύοντας πολλά πράγματα αυτήν τη στιγμή.”

Μικροβήμα

Εν μέσω κάποιας αγοράς online, κάνε μια παύση για να αναρωτηθείς αν αγοράζεις, επειδή βαριέσαι ή έχεις στρες, κι αν ισχύει αυτό, αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις χαρά. Αν ο λόγος που αγοράζεις είναι η ανία, παρά μια πραγματική ανάγκη, κάνε μια σύντομη βόλτα (αν μπορείς), κάνε λίγο stretching ή μίλα με ένα φίλο σου.

Αν βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας

Δεν μπορείς να ελέγξεις την αγορά εργασίας, αλλά μπορείς να είσαι προετοιμασμένος να αξιοποιήσεις κάθε ευκαιρία που έρχεται στο δρόμο σου. Με την καραντίνα που μας έχει επιβληθεί, μπορείς να περιμένεις πολλές συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης, αναφέρει η Sharon Jautz, μία βετεράνος του HR.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασκηθούν για να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό – να εξασκήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες που θα εξομαλύνουν την αμηχανία μέσω του τηλεφώνου. “Ρώτα για τον κορονοϊό με ουσιαστικό τρόπο”, υποστηρίζει η Jautz. Πες “πώς είναι η εργασία εξ αποστάσεως;”. Όσοι αναζητούν εργασία θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με πλατφόρμες video, όπως είναι το FaceTime, το Google Hangouts, και το Zoom.

Μερικές άλλες συμβουλές: έλεγξε το περιβάλλον σου πριν από μια βιντεοκλήση – οι συνεντευκτές ίσως δεν μπορούν να ξεπεράσουν την εικόνα ενός σωρού από βρώμικα πιάτα ή ρούχα. Ντύσου σαν να πηγαίνεις σε κανονική συνέντευξη, αναφέρει η Jautz, τουλάχιστον από τη μέση και πάνω.

Τέλος, να είσαι υπομονετικός. Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους δουλεύοντας από το σπίτι – και είναι και αυτοί αγχωμένοι. Θυμήσου ότι οι καθυστερήσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις ικανότητές σου, ούτε τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές σου.

Μικροβήμα

Αν βιώνεις πανικό ή στρες για τις επαγγελματικές σου δυνατότητες αυτήν την αβέβαιη περίοδο, κάνε μερικά λεπτά διαλογισμό. Η παύση για μερικές ανάσες θα σου επιτρέψει να αισθανθείς λιγότερο αγχωμένος, περισσότερο παρών και πιο ανθεκτικός απέναντι στην αβεβαιότητα.

Αν φοβάσαι ότι θα χάσεις τη δουλειά σου

“Η αλήθεια είναι ότι κανείς από εμάς δεν είναι σίγουρος για οτιδήποτε μακροπρόθεσμο, αναφέρει η Jautz. Ακόμα και σε περιόδους ηρεμίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να αλλάξουν, να ανασυγκροτηθούν και να αποτύχουν.” Η παρούσα κρίση είναι μια περίοδος για να εστιάσεις στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις, ξεκινώντας από τη στάση σου στη δουλειά.

Απόφυγε τον πειρασμό να κλειστείς συναισθηματικά. “Επίλεξε να είσαι ένα επικοινωνιακό και ομαδικό άτομο,” τονίζει η Jautz. “Γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που επιτυγχάνουν τις δύσκολες στιγμές.”

Παρόλο που χρειάζεται να είσαι παρών στην τωρινή σου δουλειά, είναι έξυπνο να κάνεις κάποιες προετοιμασίες, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελες. Μπορείς να επενδύσεις λίγο χρόνο στην ενδυνάμωση του προφίλ σου στο LinkedIn, προτείνει η Jautz: “Είναι το αποτύπωμά σου στον επαγγελματικό κόσμο στο διαδίκτυο.” Συμπλήρωσε την προϋπηρεσία σου, τις αρμοδιότητές σου και φρόντισε να συμπεριλάβεις αποτελέσματα, όπου είναι δυνατό. “Αν κάνω προσλήψεις, το άτομο που λέει ότι έκλεισε 100 επιτυχημένες συμφωνίες, είναι αυτό που θα προσεγγίσω – αντί για αυτό που απλά λέει ότι είναι manager στο customer service.’”

Αν ανησυχείς για το χρηματιστήριο

Δοκίμασε τον επαναπροσδιορισμό. Θα μπορούσες να σκεφτείς ότι η αγορά έχει εκπτώσεις, αντί ότι επιβραδύνει. Η Bera, όπως πολλοί άλλοι οικονομικοί σύμβουλοι, προτείνει στους πελάτες της να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους για τη σύνταξη, αν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Ο Warren Buffett συστήνει «να φοβόμαστε, όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είμαστε άπληστοι, όταν οι άλλοι φοβούνται». Οι πελάτες που εξακολούθησαν να αποταμιεύουν χρήματα στην προηγούμενη κρίση, είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται διπλά πιο γρήγορα, συγκριτικά με αυτούς που είχαν σταματήσει.

“Αυτό είναι πολύ καλό για τους millennials και τη γενιά Gen Χ,” αναφέρει. “Έχουμε χρόνο ώστε η αγορά να επανέλθει, έχουμε χρόνο να περιμένουμε.” Για την ακρίβεια, αν δεν έχεις ήδη, άνοιξε ένα λογαριασμό αποταμίευσης αμέσως – υπάρχουν μερικοί με πολύ λίγες απαιτήσεις. Και μόλις το κάνεις, έλεγχε την αγορά μόνο περιστασιακά, δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζεσαι συναισθηματικά.

Μικροβήμα

Βάλε ένα όριο στην παρακολούθηση των ειδήσεων στο τέλος της ημέρας. Παρόλο που η ενημέρωση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο έτοιμοι εν μέσω μιας κρίσης δημόσιας υγείας, η οριοθέτηση της κατανάλωσης ειδήσεων μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα στρεσογόνα οικονομικά νέα καλύτερα.

Αν γενικά πανικοβάλλεσαι

Η γνώση μπορεί να ανακουφίσει ένα απροσδιόριστο οικονομικό στρες. Αν αποφεύγεις την πραγματικότητα των αποταμιεύσεών σου, για παράδειγμα, κοίτα τες σήμερα. Μια ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας θα σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες σου και να διαχειριστείς τα έξοδά σου, υποστηρίζει η Belinda Archibong, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών στο Barnard College του Columbia University.

Θα θέλεις, επίσης, να αποφύγεις τις μεγάλες κινήσεις, συμβουλεύει η Bera. Αλλά, επίσης, σκέψου τις ευκαιρίες – τι μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτή τη στιγμή, όπως τα χαμηλά επιτόκια. Το πιο σημαντικό, υποστηρίζει η Archibong, είναι να εξασκήσεις την αυτοφροντίδα. “Ασκήσου, φάε σωστά, για να διατηρήσεις τη σωματική και την ψυχική σου ευεξία”, αναφέρει. “Αξιοποίησε το δίκτυό σου, οργάνωσε συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειώσεις τόσο το άμεσο, όσο και το έμμεσο κόστος της επιδημίας και να ανακουφίσεις το οικονομικό σου στρες, επίσης.”

Μικροβήμα

Δες το υπόλοιπο από οποιοδήποτε δάνειο που έχεις πάρει και γράψ’ το κάπου, είτε σε ένα σημειωματάριο των οικονομικών σου στοιχείων, είτε στο κινητό σου. Αν αποφεύγεις τα οικονομικά ζητήματα που σε τρομάζουν, αυτό είναι ένα μικρό βήμα για να αναλάβεις τις ευθύνες σου.


Αρχική δημοσίευση από Sara Clemence, Δημοσιογράφο, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr