NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο: Πέφτουν τα στοιχήματα, ασφαλιστικές, κράτος, ασφαλισμένοι

Περισκόπιο: Πέφτουν τα στοιχήματα, ασφαλιστικές, κράτος, ασφαλισμένοι

​Στην αρχαιότητα τον μήνα Μάιο υμνείτο η φύσις, λατρεύονταν το ρόδο, το άνοιγμα των λουλουδιών. Είναι ο μήνας που η φύσις μεταμορφώνει τις δυνάμεις της. Κατά τις λαϊκές δοξασίες ο μήνας Μάιος θεωρείται μαγεμένος, γι’ αυτό και ο λαός αποφεύγει τις σοβαρές εργασίες.

Στην νεότερη ιστορία, αυτή που “σήμερα” γράφεται, γιορτάζουμε το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Παγκόσμια Πρώτη θα αποτελέσει ο μήνας Μάιος, ανά εβδομάδα και μία τελετή. Είθε να είναι η Πρώτη και η τελευταία.

Το Περισκόπιο στρεπτό σε όλη την διάρκεια του κύκλου

Το Περισκόπιο, το μήνα Απρίλιο ξεπέρασε τα υπερκείμενα εμπόδια, ακόμα και ότι πανταχόθεν του χώρου είχε περικυκλωθεί. Στρεπτό σε όλη την διάρκεια του κύκλου, κατά 360 μοίρες διαπέρασε τα εμπόδια, καθιστώντας δυνατή την επισκόπηση του ορίζοντα.

Ο φακός του έπιασε τις ασφαλιστικές να ψάχνουν την “θέση” τους στην αγορά. Ο κορονοϊός τις έβαλε σε σκέψη. Καμιά φορά, η σκέψη γεννά προβλήματα. Τα προβλήματα ζητούν λύσεις, ειδάλλως πολλαπλασιάζονται και βγαίνουν προς τα έξω. Δεν μπορώ να μην υποστηρίξω ότι αυτή η αγορά έχει γνώσεις και μάλιστα πολλές. Θα βρει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας και τα πατήματά της στο μέλλον. Μόνο ο ημιμαθής ξέρει, ότι δεν ξέρει και σκηνοθετεί “φωνές” για να μην τον καταλάβουν.

Με τα συμβόλαια υγείας και ζωής, ομαδικά και ατομικά, καλύτερα δεν μπορούσαν να πάνε οι ασφαλιστικές. Η λαϊκή παροιμία λέει “ούτε γάτα, ούτε ζημιά”. Αυτό ακριβώς. Το κράτος περιέθαλψε τους ασθενείς από τον κορονοϊό, οι ασφαλιστικές έβαλαν το χέρι στην τσέπη μόνο για τα επιδόματα. Όλοι έπαιξαν καλά το ρόλο τους. Δέκα με τόνο στην κυβέρνηση, δέκα με τόνο σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ο ίδιος βαθμός και για την ασφαλιστική αγορά.

Από αύριο και στο μέλλον, ποιες θα είναι οι πολιτικές των συμβολαίων υγείας και ζωής, τι θα καλύπτεται και τι όχι; ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί. Τα κανάλια επικοινωνίας θα πρέπει να είναι σαφή και ξεκάθαρα, όχι μισά λόγια, ασάφειες και ημιμάθειες. Τζίρος για τις ασφαλιστικές, ποιότητα για τους πολίτες. Έτσι θα πάει, όταν μάλιστα οι καιροί μετά τον κορονοϊό θα είναι χαλεποί.

Έχουμε και το Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ). Πολύ απλά για να το κατανοήσουν όλοι, μας δείχνει το αν οι ασφαλιστικές έχουν τα αποθέματα κεφαλαίων να καλύψουν απαιτήσεις ασφαλισμένων σύμφωνα με τους κινδύνους που έχουν αναλάβει.

Βγήκαν οι εκθέσεις Φερεγγυότητας. Είναι πολύπλοκες, μας το έχουν πει όλοι, δεν καταλαβαίνουν οι ασφαλισμένοι τίποτα. Θα πρέπει όποιος ξέρει να βοηθά ώστε η εξήγηση να γίνει κατανοητή. Τι ερμηνεία να δώσουν; Πώς να διαβάζουν τους αριθμούς; Τι χρειάζεται να ξέρουν για να βρουν το δείκτη Φερεγγυότητας χωρίς τη χρήση των μεταβατικών μέτρων;

Μπορεί το ποσοστό Φερεγγυότητας να μείνει μισό ή και κάτω του 100% χωρίς την χρήση μεταβατικών μέτρων και με τη χρήση να ανέβει τόσο όσο…; Αύξηση παραγωγής ή αύξηση Φερεγγυότητας; Δύσκολες εξισώσεις, δύσκολες αποφάσεις, ώστε η παραγωγή να πάρει άλλη κατεύθυνση. Κοινή ομολογία, ο κορονοϊός έχει χτυπήσει γερά τους δείκτες Φερεγγυότητας των ασφαλιστικών. Τεκμηριωμένη είναι η μελέτη της Moody’s. Οι αγορές έκαναν τούμπα και μαζί τους συμπαρέσυραν και τα Solvency II των ασφαλιστικών.

Ο φακός του Περισκοπίου έπιασε και οτιδήποτε έχει να κάνει με Περιουσία εν των ημερών του κορονοϊού. Πολλές κουβέντες χύμα, χωρίς περίσκεψη. Ασταμάτητες και οι πολιτικές ατάκες που φέρουν σφραγίδα Τραμπ. Οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν ό,τι έχουν αναλάβει. Σε ό,τι δεν έχει πέσει υπογραφή, δεν συζητάν. Ποιος θα το έκανε αυτό; Στα κατά παντός κινδύνου συμβόλαια αποζημιώνεται ό,τι δεν εξαιρείται. Στα κατονομαζόμενα συμβόλαια που είναι εξολοκλήρου risk αποζημιώνεται ό,τι έχει οριστεί.

Εδώ, τα δύσκολα με την Περιουσία, αλλά και τις Ευθύνες. Θα πρέπει να απαντηθεί για το τι θα γίνει αύριο. Τι θα γίνει με τον τουρισμό που δεν θα μπορέσει να δουλέψει αν δεν ασφαλιστεί, τι θα γίνει με την εστίαση; Τι θα γίνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Οι πιθανότητες πτωχεύσεων αυξάνονται από αφερεγγυότητες. Τι θα γίνει με τους ξενοδόχους πώς θα ανοίξουν και τι θα γίνει αν ο πελάτης μολυνθεί από κορονοϊό και αιτία είναι το κλιματιστικό; Ή αν υπάρξει ακύρωση προγραμματισμένης πτήσης, καθώς και ακύρωση κρατήσεων λόγω κορονοϊού; Ποιος θα καλύψει την απώλεια εσόδων;

Ίσως τις μάθουμε στις 5 Μαΐου στο τηλεσυνέδριο που διοργανώνει η ΕΑΕΕ κάτι για όλα αυτά. Μάλλον παρήλθε η εποχή που η εστίαση, τα κέντρα ψυχαγωγίας, τα ξενοδοχεία, ο τουρισμός ασφαλίζονται βάσει των όσων ο νόμος υποχρέωνε.

Άλλα έχουμε μάθει και άλλα συνηθίσει. Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει κινδύνους, όπως έκανε στην υγεία, οι ασφαλιστικές να κρατήσουν τον ρόλο που διατείνονται.

Το στοίχημα για το κράτος είναι να πείσει ότι έχει κόψει τις σχέσεις του με τους κρατικοδίαιτους.

Το στοίχημα για τις ασφαλιστικές να πείσουν για τον αναπτυξιακό τους ρόλο και ότι επικοινωνούν με όρους διαφάνειας από όλα τα κανάλια διανομής.

Το στοίχημα για τους Έλληνες πολίτες, να μην πλειοδοτούν την ημιμάθεια, να βλέπουν την πραγματικότητα και τις ανάγκες τους, το σημαντικό για αυτούς και όχι για τους άλλους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr