NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οι ιδέες που γίνονται πράξεις: Το παράδειγμα του Ισραήλ

Οι ιδέες που γίνονται πράξεις: Το παράδειγμα του Ισραήλ

Πώς κατάφερε το Ισραήλ να εξελιχθεί σε ένα οικονομικό θαύμα, αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο οικοσύστημα startup στον κόσμο, παράγοντας συνεχώς νέες επιχειρηματικές ιδέες;

Διακρίνονται, δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους υπήρξε αυτή η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στη συγκεκριμένη χώρα. Πρώτα απ΄ όλα, πριν από 25 χρόνια δημιουργήθηκε ένα σύστημα θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση. Οι θερμοκοιτίδες αυτές στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκαν. Ένας δεύτερος λόγος, που αποτελεί και μυστικό επιτυχίας, είναι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Το πρόγραμμα τεχνολογικών θερμοκοιτίδων ιδρύθηκε το 1991 μετά τη μαζική μετανάστευση από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ιδρύθηκε από το Office of the Chief Scientist (OCS) του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου του Ισραήλ. Στόχος του προγράμματος ήταν να παρέχει ένα προστατευμένο περιβάλλον στο οποίο οι επιστήμονες που έχουν δυνητικά εμπορεύσιμες νέες εφευρέσεις, οι νέοι μετανάστες και οι βετεράνοι Ισραηλινοί, μπορούσαν να εξελίξουν τις ιδέες τους, λαμβάνοντας οικονομική υποστήριξη, επιχειρηματικές συμβουλές κ.λπ.

Οι θερμοκοιτίδες , παρόλο που ανήκουν στο δίκτυο OCS αποτελούν η κάθε μία έναν αυτοτελή Μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με τους δημόσιους φορείς να συμμετέχουν μαζί με την κυβέρνηση στα έξοδα λειτουργίας των εκκολαπτηρίων. Επιπλέον, ιδιώτες χορηγοί , τοπικές αρχές , πανεπιστήμια και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας εμπλέκονται στη διαδικασία.

Τα τεχνολογικά incubators του Ισραήλ είναι μια προσαρμογή του αμερικανικού μοντέλου, λειτουργώντας ως προγράμματα αυτοβοήθειας της κοινότητας, στα οποία οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βοήθεια και συμβουλές από επαγγελματίες του χώρου. Στο ισραηλινό μοντέλο η κυβέρνηση αποτελεί εταίρο στη διαδικασία. Στο πλαίσιο των τεχνολογικών θερμοκοιτίδων στους επιχειρηματίες παρέχεται χώρος , οικονομικοί πόροι , εργαλεία , επαγγελματική καθοδήγηση και βοήθεια για διοικητικά θέματα . Η παραμονή μίας εταιρείας στη θερμοκοιτίδα , έχει ως στόχο να μετατρέψει τις αφηρημένες ιδέες της σε προϊόν, με καινοτόμο χαρακτήρα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αυτή τη στιγμή το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων του Ισραήλ έχει τα περισσότερα startup στον κόσμο μετρώντας πάνω από 5.000 επιχειρήσεις, διαθέτει τα περισσότερα venture funds, ενώ γύρω στις 670 εταιρείες δημιουργούνται κάθε χρόνο. Ο επιχειρηματικός δυναμισμός του Ισραήλ βασίζεται στη λογική των clusters καινοτομίας, που σημαίνει ότι όταν αρκετοί ειδικοί τεχνολογίας και νεοσύστατες επιχειρήσεις συγκεντρώνονται σε ένα μέρος, ο τόπος αυτός γίνεται αυτομάτως μαγνήτης για τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και ταλέντων.

Ζητούμενο, λοιπόν, είναι να μάθουμε από το επιτυχημένο παράδειγμα του Ισραήλ καθιστώντας την Ελλάδα ένα ακόμα ένα «startup nation».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα κ. Γιώργο Ζαρκαδάκη, στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου Start-Up Nation: Η ιστορία του οικονομικού θαύματος του Ισραήλ «Το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιάζουν σε πολλά».

«Είναι δυο μικρές μεσογειακές χώρες με σχεδόν ίδιο πληθυσμό. Οι κουλτούρες μας μοιάζουν: μας αρέσει η διασκέδαση, η καλή ζωή, ο ήλιος, η θάλασσα. Και οι δύο χώρες έχουν μικρές εσωτερικές αγορές, για αυτό και η οικονομική επιτυχία τους προϋποθέτει υψηλή παραγωγικότητα και δυνατές εξαγωγές. Κι εδώ είναι που ξεκινούν οι διαφορές. Στον Nasdaq υπάρχουν μόνο 18 ελληνικές εταιρίες, ως επί το πλείστον ναυτιλιακές, ενώ το Ισραήλ διαθέτει 69 εταιρείες, σχεδόν όλες υψηλής τεχνολογίας, από ηλεκτρονικές εφαρμογές και εταιρείες πληροφορικής μέχρι φαρμακευτικές».

Η ελληνική πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από αυτήν του Ισραήλ. Τίποτα την παρούσα περίοδο στην Ελλάδα δεν φέρεται να είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Ωστόσο, υπάρχουν πρωτοβουλίες οι οποίες προσπαθούν να στηρίξουν τον συγκεκριμένο ευπαθή τομέα της χώρας και μία από αυτές είναι το egg, το πρόγραμμα εκκόλαψης επιχειρηματικών ομάδων της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.

Για ένα χρόνο, οι επιχειρηματικές ομάδες που συμμετέχουν, φιλοξενούνται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο και έχουν την ευκαιρία να εστιάσουν εντατικά στην ανάπτυξη της ιδέας / επιχείρησής τους, αξιοποιώντας τις υποδομές, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, το mentoring, την κατάρτιση, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και την επιχειρηματική δικτύωση που παρέχει το Πρόγραμμα.

Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας, κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών, ή/και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.

Όσοι επιθυμούν να δουν τις ιδέες τους να μετατρέπονται σε ένα επιχειρηματικά βιώσιμο προϊόν, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στον 4ο κύκλο του προγράμματος μέχρι και τις 4 Απριλίου στις 4 το απόγευμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr