NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Φ. Μαούνης, Papaki: Είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε ένας digital enabler

Φ. Μαούνης, Papaki: Είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε ένας digital enabler

«Για άλλη μια φορά, πιο βίαια αυτή τη φορά, αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η digital παρουσία μιας επιχείρησης» λέει στο epixeiro.gr ο Φρανκ Μαούνης, Συνιδρυτής και CEO του Papaki, της γνωστής επιχείρησης που ξεκίνησε σε ένα δωμάτιο 9 τετραγωνικών το 2004 για να φτάσει σήμερα να διαθέτει μια ομάδα 77 ατόμων, διατηρώντας ως «βάση» το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το Papaki αποτελεί ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο brand του ελληνικού internet. Πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη προσπάθεια, ποια ήταν τα κίνητρα σας, οι στόχοι;

Το Papaki ξεκίνησε ως μια μικροσκοπική επιχείρηση που έστηνε ιστοσελίδες, σε ένα δωμάτιο 9 τετραγωνικών το 2004. Λίγους μήνες αργότερα «άνοιξαν» στην Ελλάδα οι κατοχυρώσεις των .GR domains και το Papaki αδειοδοτήθηκε ως καταχωρητής. Η εταιρεία μεγάλωνε σιγά σιγά επενδύοντας σε ανθρώπους, προσλαμβάνοντας νέους developers και support heroes και το 2007 δημιουργήθηκε το τμήμα Μάρκετινγκ. Το 2008 η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη στρατηγική απόφαση στην πορεία της. Ενώ πολλές εταιρείες στην Ελλάδα ξεφύτρωναν κατασκευάζοντας ιστοσελίδες, το Papaki αποφάσισε να σταματήσει να προσφέρει την υπηρεσία αυτή και να επικεντρωθεί μονάχα στην κατοχύρωση domains και την παροχή λύσεων φιλοξενίας (hosting). Μέσα σε ένα χρόνο, το 2009, κατάφερε να γίνει Νο1 σε κατοχυρώσεις .GR domain names στην Ελλάδα.

Στόχος της εταιρείας ήταν πάντοτε να προσπαθεί να προτείνει «WOW solutions», ολοκληρωμένες λύσεις για την online παρουσία. Παράλληλα, προσπαθεί να προσφέρει ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον στην ομάδα της.

Πόσους εργαζόμενους απασχολείτε;

Αυτή την στιγμή, είμαστε 77 άτομα στην ομάδα και συνεχίζουμε να αναζητούμε νέα άτομα σε διάφορες ομάδες μας.

Έχετε τη «βάση» σας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πώς διαμορφώνει αυτή η επιλογή τη στρατηγική σας, όσον αφορά στην εύρεση νέου ταλέντου, στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην παροχή υπηρεσιών;

Δεν σας κρύβω ότι οι περισσότεροι πελάτες μας υποθέτουν ότι η έδρα μας είναι στην Αθήνα. Όμως, η δουλειά μας βρίσκεται εκεί όπου είναι ο υπολογιστής μας! Ειδικά στο δικό μας industry, αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Έτσι, το κομμάτι της ανάπτυξης και της παροχής υπηρεσιών δεν επηρεάζεται καθόλου από τη γεωγραφική θέση μας.

Το τμήμα του HR έχει οργανώσει καλά ένα προσωποποιημένο μοντέλο semi remote working για όλους μας. Έτσι, εργαζόμαστε αποτελεσματικά από όπου επιθυμούμε, ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματός μας. Γι’ αυτό και η μετάβαση σε ένα full remote work μοντέλο εργασίας, λόγω του Covid-19, ήταν για εμάς πανεύκολη και έγινε μέσα σε μια μέρα.

Επιλέγουμε να διατηρούμε τη βάση μας στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου διατηρούμε τα γραφεία μας: άνετα και με παροχές, ένας χώρος συνάντησης και δημιουργίας για την ομάδα μας. Έχουμε αναπτύξει την κατάλληλη εταιρική κουλτούρα που βασίζεται σε αξίες σταθερές, καθώς και σε εργαλεία που μας βοηθάνε να οργανωνόμαστε και να επικοινωνούμε συνέχεια. Αυτό μας ανοίγει τα σύνορα σχετικά με την εύρεση ταλέντου μιας και βλέπουμε υποψήφιους χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς!

Στην ιστοσελίδα σας, μπορεί να δει κάποιος πως εκφράζεται ανοικτά το ενδιαφέρον σας για νέες εξαγορές. Ποιες είναι οι εξαγορές που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και πώς κινείστε από εδώ και πέρα;

Παράθεση - epixeiro.gr

Το δικό μας industry είναι μια από τις ευνοημένες αγορές στην εποχή του κορονοϊού

Μας ενδιαφέρει έντονα η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους πελάτες μας και ταυτόχρονα το άνοιγμα σε περισσότερες χώρες. Μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει υπηρεσίες σε πελάτες εξωτερικού από το ελληνικό μας website. Όμως, το 2019 προχωρήσαμε σε επενδύσεις σε αντίστοιχες εταιρείες σε δύο βαλκανικές χώρες, την Αλβανία και την Σερβία. Αυτό μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε στρατηγικές και σουίτες υπηρεσιών σε διαφορετικές κουλτούρες, μέσα από διαφορετικά websites και με τοπική παρουσία σε κάθε χώρα.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά των domains, όσον αφορά και στο .gr; Πόσα domain είναι καταχωρημένα μέσα από τη δική σας υπηρεσία και πόσο εύκολο είναι να βρει κάποιος τη διεύθυνση που ψάχνει;

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 466.313 κατοχυρωμένα .GR domain names στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, περίπου το 73% αυτών είναι ενεργά. Σχεδόν ένας στους δυο χρησιμοποιούν υπηρεσίες μας για να αποκτήσουν ή να επεκτείνουν την online παρουσία τους.

Το να κατοχυρώσει κανείς ένα domain από το Papaki είναι πανεύκολο και γρήγορο, όπως επίσης και να εντοπίσει το κατάλληλο πακέτο φιλοξενίας (hosting) ή άλλες απαραίτητες υπηρεσίες για την digital παρουσία του. Το βασικό όμως που προσφέρουμε είναι η άψογη εξυπηρέτηση πελατών.

Πώς κινείται η χρήση domain names με ελληνικούς χαρακτήρες (για παράδειγμα δοκιμή.ελ); Είναι κάτι που προτιμούν οι χρήστες και οι επιχειρήσεις; Μπορεί να παρουσιάσει ευρύτερη υιοθέτηση;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13.176 .ελ domains. Η ευρεία χρήση αυτής της κατάληξης αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες σε browsers αλλά και σε συστήματα ανταλλαγής email. Είναι σίγουρα απαραίτητη για την προστασία του brand μιας επιχείρησης (brand protection), καθώς χρησιμοποιείται κάνοντας redirect στη βασική σελίδα του brand.

Γενικότερα, είναι προφανές πως κάθε επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει στις μέρες μας, με ένα σχετικά χαμηλό κόστος, παρουσία στο διαδίκτυο. Υπάρχει κάποιο σημείο που χρειάζεται προσοχή, κάποια λάθη που συχνά παρατηρείτε;

Είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να διασφαλίσει το brand της επιχείρησής του κατοχυρώνοντας τις πιο διάσημες καταλήξεις. Καλό είναι να κατοχυρώσει κανείς πάνω από μια κατάληξη ώστε να προστατευτεί: όλα τα domains που ταιριάζουν με το brand του να είναι στην ιδιοκτησία του. Είναι ένα μικρό αρχικό κόστος, που στη συνέχεια μπορεί να μας γλιτώσει από άλλα μεγαλύτερα κόστη. Έχουμε δει περιπτώσεις εξαγορών domain names με μεγάλα ποσά.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η κατοχύρωση εμπορικού σήματος ή αλλιώς trademark. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινήσαμε να προσφέρουμε την υπηρεσία κατοχύρωσης trademark, καθώς ο επιχειρηματίας θέλει μέσα από την ίδια πλατφόρμα να έχει ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση.

Μπορεί κάποιος να πάρει ακόμη περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή καλώντας στο 215 215 2020, τη δωρεάν συμβουλευτική υπηρεσία μας για να ξεκινήσει με τα σωστά βήματα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Έχω την αίσθηση ότι η χώρα μας έχει κάνει ιδιαίτερη πρόοδο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η αγορά, στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, και ποια η δική σας στρατηγική; Πώς επηρεάστηκε η λειτουργία σας τις τελευταίες εβδομάδες;

Το δικό μας industry είναι μια από τις ευνοημένες αγορές στην εποχή του κορονοϊού. Για άλλη μια φορά, πιο βίαια αυτή τη φορά, αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η digital παρουσία μιας επιχείρησης. Επίσης, τώρα όσο ποτέ, μέσα στην καραντίνα, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο ήταν το διαδίκτυο. Στο Papaki αναγνωρίσαμε την ανάγκη πολλών επιχειρήσεων να θέλουν να βγουν στον online κόσμο, να θέλουν να φτιάξουν eShop αλλά να έχουν μεγάλα κενά και ερωτήματα. Ως ο κορυφαίος καταχωρητής domain και digital enabler στην Ελλάδα, νιώσαμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε: προσφέροντας μία εντελώς δωρεάν τηλεφωνική συμβουλευτική υπηρεσία με στόχο να βοηθήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους ιδιώτες στην ψηφιακή τους μετάβαση και ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, παρατηρείται μια σημαντική ζήτηση και αύξηση σε domain names που έχουν να κάνουν με το στήσιμο eShops, όπως για παράδειγμα το .shop και το .store. Όπως επίσης και μεγάλη αύξηση σε υπηρεσίες νέων Websites και eShops όπου μπορεί κανείς να φτιάξει μόνος του χωρίς τεχνικές γνώσεις.

Προς το κλείσιμο, πιστεύετε πως μπορεί ο ελληνικός τομέας της πληροφορικής να αποκτήσει ευρύτερο ρόλο, να εξελιχθεί η χώρα σε έναν «τεχνολογικό κόμβο»; Τι θα απαιτούσε μια τέτοια στόχευση, σε επίπεδο πολιτείας;

Σαφώς! Σίγουρα έχουμε το απαραίτητο έμψυχο υλικό αλλά και τις τεχνολογικές υποδομές για κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον υπό την πίεση για τεχνολογική εξέλιξη (ή digital transformation που συχνά ονομάζεται), μέσα σε μια περίοδο πανδημίας όπου το digital είναι η μόνη λύση για επιχειρησιακή συνέχεια, όχι μόνο για νέους online πελάτες αλλά και για παλαιούς offline. Το digital μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην αύξηση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών μας, την αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, ακόμα και στη βελτίωση της επικοινωνίας μας. Από την μεριά της η πολιτεία έχει πρώτη δώσει το παράδειγμα στο digital transformation, προωθώντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με δημόσιους οργανισμούς μέσα από το Gov.gr. Έχω την αίσθηση ότι η χώρα μας έχει κάνει ιδιαίτερη πρόοδο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που θα καρπωθούμε όλοι μας και μετά την δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Papaki, όσον αφορά στην ανάπτυξη του και την παροχή νέων υπηρεσιών, βάσει του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται σήμερα η αγορά;

Είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε ένας digital enabler. Το σημείο όπου ο καθένας μπορεί να βρει ότι χρειάζεται για μια άψογη, ολιστική digital παρουσία μέσα από μια ενιαία πλατφόρμα. Είναι αυτό που αναζητούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι ιδιώτες: wow υπηρεσίες ώστε να γίνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr