NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η μεγάλη σημασία της διεύρυνσης ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για τράπεζες, Ταμεία και επιχειρήσεις

Η μεγάλη σημασία της διεύρυνσης ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για τράπεζες, Ταμεία και επιχειρήσεις

Η διεύρυνση της ποσότητας των ελληνικών ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) τα οποία θα αγοραστούν από την ΕΚΤ ουσιαστικά θα λειτουργήσει υπέρ των τραπεζών, των Ταμείων και των ισχυρών εταιρειών, αλλά και των υποδομών υγείας.

Το νέο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ ομολόγων (750 + 600) που θα αγοράσει η ΕΚΤ έχει τρεις στόχους: Την ουσιαστικά κεφαλαιακή κάλυψη του τραπεζικού κλάδου των κρατών μελών της, τη στήριξη των «ηγεμονικών επιχειρήσεων» (leaders) κάθε χώρας και την αναβάθμιση συστημάτων υγείας.

Σε τεχνικό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα εισέρρευσαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε αγορές ελληνικών ομόλογων προερχόμενα κυρίως από την ΕΚΤ αλλά και από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία είδαν την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP ως μία ευκαιρία γρήγορων και εύκολων κερδών.

Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν εν πολλοίς προεξοφληθεί από τις αγορές. Η αποκλιμάκωση του επιτοκίου του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, από 4,1% που είχε φτάσει τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου (στο αποκορύφωμα της κρίσης του lockdown) προς τα επίπεδα του 1,35% που ήταν την Πέμπτη δημιούργησε μεγάλα κέρδη στα ξένα funds και στους εγχώριους επενδυτές που είχαν αγοράσει μέσα στην κρίση. Κέρδη που έφτασαν μέχρι και 30% στο τρίμηνο Μαρτίου – Απριλίου - Μαΐου.

Η σημασία για τις τράπεζες, τα Ταμεία και τις ισχυρές επιχειρήσεις

Για τις ελληνικές τράπεζες, η διεύρυνση των κεφαλαίων χρηματοδότησης ουσιαστικά αποτελεί μία τόνωση στα κεφάλαια TIER I και TIER II, αλλά ταυτόχρονα ένα στρώμα ασφαλείας για τα μεσαία κεφάλαια (mezzanine) στις κεφαλαιακές διαστρωματώσεις των τραπεζών στην περίπτωση που η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν προχωρήσει γρήγορα. Ουσιαστικά, τα κεφάλαια που θα δεχθούν έμμεσα ή άμεσα οι ελληνικές τράπεζες είναι σαν «αιμοδοσία στον ασθενή». Το πιο ουσιαστικό για την ευρύτερη επιχειρηματικότητα θα είναι να προχωρήσουν τα προγράμματα δανείων των ελληνικών τραπεζών προς τις μικρές επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι τραπεζικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει στην επόμενη διετία χρηματοδότηση άνω των 20 δισ. ευρώ προς μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Για τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία κατέχουν πάνω από το 30% του ελληνικού δημόσιου χρέους, η τόνωση των ελληνικών ομολόγων ουσιαστικά αποτελεί μία έμμεση ανάσα ρευστότητας, σε μία περίοδο που η εισπραξιμότητα των εισφορών έχει μειωθεί πάρα πολύ. Υπολογίζεται ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να κάνει άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων μέχρι το 2021 με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν και τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Κερδισμένες από τις εξελίξεις με τις χρηματοδοτήσεις θα είναι οι ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν χαρτοφυλάκια σε ελληνικά ομόλογα. Η ισχυροποίηση των ελληνικών ομολόγων μέσα στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης θα στηρίξει και τις ισχυρές επιχειρήσεις της χώρας. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να δούμε ποια ελληνικά εταιρικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για επαναγορά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr