NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Και όμως για κάποιους επαγγελματίες τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά

Και όμως για κάποιους επαγγελματίες τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά

Μικρότερες των αναμενομένων απώλειες εσόδων σε αρκετούς επαγγελματίες στο α’ εξάμηνο 2020

Την ατυχία του lockdown έχουν μετατρέψει σε επαγγελματική ευκαιρία κάποιοι επαγγελματίες που βρέθηκαν στο τέλος Μαΐου με αυξημένη ρευστότητα και μειωμένα πάγια έξοδα. Ταυτόχρονα, το “άνοιγμα” της αγοράς από τον Μάιο και ιδιαίτερα τον Ιούνιο έχει φέρει σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Aνατιμήσεις που αγγίζουν το 20% εμφανίζουν οι τιμές στα είδη επιχειρήσεων που είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια του lockdown και άνοιξαν μετά τις 4 Μαΐου. Επιχειρήσεις εστίασης και -κυρίως- μπαρ και καφετέριες, νέες συνδρομές σε γυμναστήρια-κολυμβητήρια, εμπορικά μαγαζιά που δεν είχαν εφαρμόσει το e-commerce, ηλεκτρολόγοι, επισκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και πολλοί άλλοι κλάδοι επιχειρήσεων προσπαθούν να καλύψουν μέρος των χαμένων εσόδων του διαστήματος Μαρτίου - Απριλίου μέσα από αυξήσεις τιμών.

Θεμιτό σε ένα σύστημα προσφοράς και ζήτησης που καθορίζουν οι τιμές αλλά όταν μέσα σ’ αυτό το σύστημα παρεμβαίνει το Κράτος κάνοντας ελαφρύνσεις είτε στον ΦΠΑ είτε στη μισθοδοσία, τότε φαίνεται ότι οι επαγγελματίες θέλουν να αξιοποιήσουν και τις διευκολύνσεις της Πολιτείας ως προς τις εργασιακές σχέσεις και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους ταυτόχρονα με τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών που πουλούν. Ο στόχος είναι να καλυφθούν τα χαμένα έσοδα του διμήνου Μαρτίου - Μαΐου και να τελειώσουν σε καλύτερη κατάσταση το α’ εξάμηνο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Οι εργασιακές, φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις που πρόσφερε το Κράτος στο διάστημα 16 Μαρτίου - 4 Μαΐου έχουν συγκρατήσει τα πάγια έξοδα πολλών μικρών επιχειρήσεων σε ποσοστό μέχρι 50%.

Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν 1.370 ευρώ από το Κράτος για το διάστημα αυτό, απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες από το εργοδοτικό κόστος.

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους μετατέθηκαν χρονικά, ενώ ο ΦΠΑ σε αρκετά είδη μειώθηκε. Το θέμα είναι ότι με το άνοιγμα των αγορών, η μείωση αυτή δεν μετακυλίστηκε στους πελάτες καταναλωτές, αλλά βοήθησε εκ νέου τους επιχειρηματίες.

Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ δεν σημαίνει ότι πωλείται πλέον φθηνότερα. Σε πολλές περιπτώσεις, προστέθηκε και μία ανατίμηση επί της τιμής του σερβιρισμένου καφέ στην καφετέρια με αποτέλεσμα το κέρδος του επιχειρηματία να είναι πολλαπλό, αν μάλιστα δούλευε κατά το διάστημα του lockdown με take away και delivery. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα νέα μέτρα “κοινωνικής απόστασης” που έχουν εφαρμοστεί σε πολλά μαγαζιά έχουν μειώσει την πελατεία κατά 50% τουλάχιστον σε σχέση μ’ αυτή προ του lockdown.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, που μπορεί να ολοφύρονται για μεγάλες ζημιές, αλλά επί της ουσίας οι ζημιές από το lockdown έχουν περιοριστεί από τις αλλαγές των εργασιακών, φορολογικών και ασφαλιστικών συνθηκών. Η μείωση για παράδειγμα των ενοικίων έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τα γυμναστήρια των οποίων το κόστος ενοικίου επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό τους.

Και το Κράτος κύριε;

Από την άλλη το Κράτος μετρά μεγάλη μείωση δημοσιονομικών εσόδων και μη εισπραχθείσες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά, αφενός είχε το περιθώριο να καλύψει με 14 δισ. ευρώ περίπου τα χαμένα έσοδα, ενώ προσδοκά ότι με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΚΤ θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο και ανθεκτικότερο “μαξιλάρι” δημοσιονομικών εσόδων. Αυτά βέβαια είναι ακόμη εικασίες, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 1,350 τρισ. ευρώ αποτελεί “σχέδιο επί χάρτου” που δεν έχει ψηφιστεί από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr