NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Κρίσιμο το β’ εξάμηνο 2020 για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) των ελληνικών τραπεζών

Κρίσιμο το β’ εξάμηνο 2020 για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) των ελληνικών τραπεζών

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα κάτω από το 20% επί του δανειακού τους χαρτοφυλακίου μέχρι το τέλος του χρόνου φαίνεται να είναι ο βασικός στόχος των ελληνικών τραπεζών.

Η διαδικασία φαίνεται περίπλοκη και δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Οι πωλήσεις των τιτλοποιημένων NPL’s αποτελούν επίπονες διαδικασίες εν καιρώ ύφεσης ενώ το “κούρεμα” των δανείων στερεί από τις τράπεζες κάποια κεφάλαια, ωστόσο κάθε τράπεζα προτιμά να έχει μειώσει τις απαιτήσεις της και αυτές να εξυπηρετούνται απ’ ότι να έχει αυξημένες απαιτήσεις, τις οποίες να βάζει στο τέλος του χρόνου στις προβλέψεις της.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2019, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τραπεζική αγορά ήταν πάνω από 30% και ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ήδη και, σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν αρχίσει να πουλούν τιτλοποιημένα NPL’s (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και να διαγράφουν «ανείσπρακτα δάνεια» τα λεγόμενα bad debts. Στις τελευταίες ανακοινώσεις τους, φαίνεται ότι τα NPL’s έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 15% επί του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, αλλά απαιτείται το ποσοστό αυτό να μην αυξηθεί μέσα στην ύφεση του 2020.

Η διαδικασία εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2020 ουσιαστικά προϋποθέτει ότι μέσα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπάρχουν και τα «δάνεια του κορονοϊού», δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της περιόδου από τον Μάρτιο 2020 και μετά.

Οι τράπεζες βρίσκονται αυτή την περίοδο στη διαδικασία ανάλυσης και προσδιορισμού ποια από τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια εξυπηρετούνται, ποια δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 6 μήνες και ποια μπορούν να “κουρευτούν” για να είναι εξυπηρετήσιμα.

Οι κλάδοι που προχωρούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις

Οι κλάδοι που έχουν τις περισσότερες μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις οι οποίες θα φανούν στο β’ εξάμηνο 2020 είναι, βεβαίως, οι τουριστικές επιχειρήσεις και η εστίαση, αλλά και ο κλάδος εμπορίας αυτοκινήτων, ο οποίος ουσιαστικά έχει υποστεί μείωση πάνω από 50% μέσα στο α’ εξάμηνο 2020.

Τα δάνεια του ευρύτερου τουριστικού κλάδου που βρίσκονται σε καθυστέρηση είναι βάσει εκτιμήσεων πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια εστιατορίων και μπαρ πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων (αντιπροσωπείες) που δουλεύουν πολύ με τραπεζικό δανεισμό έχουν δάνεια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και τα περισσότερα εξ αυτών εξυπηρετούνται με μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες εστίασης που ανήκουν στις μεγάλες περιφερειακές διευθύνσεις των τραπεζών έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις “κουρέματος” των δόσεων των δανείων τους λόγω της έλλειψης δραστηριότητας. Το ίδιο ισχύει και στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που βλέπουν να στερούνται πωλήσεων.

Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κουρεία, κομμωτήρια και άλλοι τεχνικοί κλάδοι) που ανέστειλαν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια του lockdown προχωρούν με τη σειρά τους σε αιτήσεις μείωσης των δόσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr