NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η μεγάλη ανάπτυξη των συλλογικών επενδύσεων παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια

Η μεγάλη ανάπτυξη των συλλογικών επενδύσεων παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια

Στα 52 τρισ. ευρώ το συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων παγκοσμίως

Οι συλλογικές επενδύσεις (αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ETF’s κ.ά.) αποτελούν παγκοσμίως βασικές επενδύσεις ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών. Η δύναμη και ο επαγγελματισμός της συλλογικής διαχείρισης έχει δείξει ότι αποδίδει καλύτερα και με μικρότερο ρίσκο σε όλες τις επενδύσεις είτε αφορούν μετοχές είτε ομόλογα είτε διαθέσιμα και ακόμη περισσότερο διάφορα εμπορεύματα (commodities) όπου η πρόσβατη των ιδιωτών είναι δύσκολη, χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά την Γενική Συνέλευση των Μετόχων της η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, από την κρίση της Lehman το 2008 μέχρι και το 2019, τα υπό διαχείριση κεφάλαια παγκοσμίως τριπλασιάστηκαν.

Στην Ελλάδα, η 10χρονη οικονομική κρίση (που τείνει να γίνει μεγαλύτερη λόγω covid 19) επηρέασε άμεσα τις συλλογικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως γιατί οι τράπεζες για τα χρόνια 2010 - 2013 και 2015 - 2016 προτιμούσαν να προωθούν τις τραπεζικές καταθέσεις που τις είχαν ανάγκη για τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων υπό διαχείριση ανέρχονται στις 31/12/2019 σε 52 τρισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 τρισ. ευρώ (ή 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ) ήταν στις ΗΠΑ, 17 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη (30 κράτη εντός και εκτός Ε.Ε) και τα υπόλοιπα 10 τρισ. ευρώ στον υπόλοιπο κόσμο.

Σταδιακά το ενδιαφέρον επανέρχεται, αρκεί να δει κάποιος τα στοιχεία των εισροών κεφαλαίων των τελευταίων ετών. Οι πολύ υψηλότερες αποδόσεις που έχουν τα διεθνή μετοχικά α/κ και ο τρόπος που ανταπεξέρχονται στις κρίσεις, η υπεραπόδοση των Μετοχικών α/κ σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α και η εύκολη πρόσβαση σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποδόσεις που έχουν τα ομολογιακά α/κ (Διεθνή και Ελληνικά) τα τελευταία 5 χρόνια αποτελούν δελεαστικούς παράγοντες για την απόκτηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα τα αμοιβαία κεφάλαια γίνονται εξαιρετικά επενδυτικά εργαλεία για θεσμικούς επενδυτές δηλαδή Ασφαλιστικά Ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν και συνταξιοδοτικά τα αμοιβαία κεφάλαια μέσω τακτικών και περιοδικών καταβολών. Για παράδειγμα η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ (είναι η μεγαλύτερη μη τραπεζική ΑΕΔΑΚ) διαθέτει το αποταμιευτικό πρόγραμμα «Ψιλά-Ψηλά» στο οποίο ο επενδυτής μπορεί να επενδύει σε τακτικά χρονικά διαστήματα (πχ μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο, έτος) για μεγάλη χρονική διάρκεια ό,τι κεφάλαιο θέλει προκειμένου σε μακροχρόνιο ορίζοντα να δημιουργήσει ένα σεβαστό συνταξιοδοτικό κεφάλαιο.

Στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, ο κλάδος συλλογικών επενδύσεων που αναπτύχθηκε περισσότερο ήταν οι εταιρείες αξιοποίησης και επένδυσης Ακινήτων. Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων από το 2017 και μετά ευνόησε ιδιαίτερα τον κλάδο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr