NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Πώς η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τις επιχειρήσεις

Πώς η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τις επιχειρήσεις

​Είναι κοινά αποδεκτό ότι σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνιών. Οι πανδημίες έφερναν αναπόφευκτα εξελίξεις στα συστήματα υγείας, οι πόλεμοι σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις και οι οικονομικές κρίσεις στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς μερικές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες καινοτομίες προέκυψαν ως απάντηση σε αυτές.

Από τη φύση τους άλλωστε, οι επιχειρηματίες αντιδρούν πιο αποτελεσματικά σε δύσκολες περιόδους, ενώ οι κοινωνικοί επιχειρηματίες έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Αυτό της καλύτερης κατανόησης του αντίκτυπου που μπορεί να έχει μια μεγάλη ανατροπή, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο και η δυνατότητα αξιοποίησης επιχειρηματικών μεθοδολογιών για τον περιορισμό τέτοιων προκλήσεων.

Η πρόσφατη πανδημία έφερε στην επιφάνεια ακόμα πιο έντονα, τέτοιου είδους προκλήσεις που ακουμπούν σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την υγεία και την εκπαίδευση, μέχρι την εργασία και φυσικά την οικονομία. Η δραστηριότητα των ανθρώπων που οραματίζονται τη θετική κοινωνική αλλαγή, κρίνεται ακόμα πιο σημαντική αυτή την περίοδο, καθώς μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές ομάδων που πλήττονται περισσότερο, αλλά και στα κοινωνικά σύνολα εν γένει.

Η ομάδα του Impact Hub Athens δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις του Covid-19. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία παραμείναμε ενεργοί, κοντά στην κοινότητά μας και παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις προετοιμαζόμασταν για την επόμενη ημέρα, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητές μας στις νέες συνθήκες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μέσα από συζητήσεις με το διεθνές δίκτυό μας, αλλά και παρατηρώντας το πώς εμείς οι ίδιοι ως κοινωνική επιχείρηση έπρεπε να χτίσουμε την ανθεκτικότητά μας, ξεχωρίσαμε κάποιες τάσεις οι οποίες ίσως και να διαμορφώσουν το μέλλον των σύγχρονων επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις σήμερα δείχνουν ένα πιο κοινωνικό προφίλ, αντιλαμβανόμενες περισσότερο, τη σημασία της κοινωνικής ευημερίας και το ρόλο τους σε αυτήν. Επιπλέον, αναγκάστηκαν να αναπτύξουν δημιουργικές λύσεις ως απάντηση στις έκτακτες συγκυρίες χρησιμοποιώντας περιορισμένους πόρους. Οι δύο αυτές ποιότητες είναι χαρακτηριστικά των επιχειρηματιών που επιδιώκουν τη θετική κοινωνική αλλαγή, στην ενδυνάμωση των οποίων επενδύσαμε κατά τη διάρκεια του lockdown με μια σειρά ανοιχτών σεμιναρίων προσεγγίζοντας τις προσκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες της ψηφιακής μετάβασης και του έξυπνου management για τον κόσμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνειδητοποιήσαμε ξανά ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να σκεφτούν πιο ανοιχτά, να βγουν από το comfort zone τους και να πειραματιστούν με νέα λειτουργικά μοντέλα. Έτσι και εμείς, σκεπτόμενοι την επόμενη μέρα, εγκαινιάζουμε τη νέα μας υπηρεσία των virtual events, που θα μετατρέπει ένα παραδοσιακό event με φυσική παρουσία σε μια σύγχρονη υψηλών προδιαγραφών online εκδοχή ή και υβριδική εκδοχή (Hybrid events) με ταυτόχρονη παρουσία συμμετεχόντων σε φυσικό και εικονικό χώρο, καθώς και υπηρεσίες διαμόρφωσης περιεχομένου και facilitation της εκάστοτε εκδήλωσης.

Παράλληλα, η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι διαδικτυακές αγορές έλαβαν μεγάλη ώθηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ανταποκρινόμενοι και σε αυτή την αλλαγή, στον εμπορικό πυλώνα της Δημοτικής Αγοράς, ξεκινάει η δημιουργία ενός online πολυκαταστήματος όπου επιχειρήσεις με επίκεντρο την εντοπιότητα, την μικρή εμπορική κλίμακα και τον κοινωνικό αντίκτυπο μπορούν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους και να αξιοποιούν τις υπηρεσίες διανομής και παραλαβής που το Impact Hub θα συντονίζει. Μέσα από την συγκεκριμένη πλατφόρμα οι “συνειδητοί” καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν προϊόντα καλύπτοντας τις ανάγκες τους αλλά και προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τις αγορές τους.

Αντίστοιχες αλλαγές βιώσαμε και στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, καθώς η τηλε-εργασία έγινε για πολλούς από εμάς η νέα συνθήκη. Μέσα σε αυτό το καινούριο περιβάλλον, θελήσαμε να καταρτιστούμε καλύτερα, τόσο η ομάδα του Impact Hub, όσο και τα μέλη μας, εξερευνώντας το #WorkFromHome με εξειδικευμένα σεμινάρια και συζητήσεις.

Η νέα αυτή περίοδος που θα διανύσουμε επιτάσσει πιο στενή επικοινωνία, συνεργασία και συλλογικότητα καθώς και ευελιξία, δημιουργικότητα, όραμα αλλά και μεγαλύτερη κατανόηση των νέων αναγκών για να μπορέσουμε όλοι να πετύχουμε τους στόχους μας. Άλλωστε, η εμπειρία του lockdown έδειξε ότι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που συνέχισαν να βρίσκονται κοντά στην κοινότητά τους και να της προσφέρουν αξία, είναι και εκείνοι που θα επιβιώσουν μετά την κρίση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr