NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Μην μπερδεύετε τις αιτίες με τις αφορμές των χρηματιστηριακών διορθώσεων

Μην μπερδεύετε τις αιτίες με τις αφορμές των χρηματιστηριακών διορθώσεων

Αυτό που ενοχλεί πολλούς παρατηρητές (και ουχί αναλυτές) των χρηματιστηριακών αγορών είναι ότι η σχέση αιτίας και αφορμής πολλές φορές συγχέονται εσκεμμένα από τους επενδυτές και τα ξένα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία. Η σημερινή διορθωτική κίνηση στις αγορές αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη και ταχύτατη διάδοση του covid 19 στις ΗΠΑ και, κυρίως, στη Γερμανία που φαίνονταν ότι είχε τελειώσει θετικά με το πρώτο “κύμα” του κορονοϊού από τον Μάιο.

Είναι όμως αυτή η αιτία; Για πολλούς αυτή ήταν η αφορμή. Αιτία της διορθωτικής κίνησης των αγορών ήταν αυτό που αναφέραμε στο τελευταίο σχόλιο μας στο epixeiro.gr όταν αναρωτιόμασταν σχετικά με τις “φούσκες”, μετοχές και ομόλογα. H ανησυχία ότι η μεγάλη άνοδος των τελευταίων εβδομάδων ήταν εντελώς παράλογη και δημιούργησε “φούσκες”. Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές λειτουργούν πλέον κατά παρεμφερή τρόπο και αλληλοεπηρεάζονται. Μετά την άνοδο 3 εβδομάδων, η Τετάρτη 24/6 ήταν η ημέρα που κάποιοι θέλησαν να αποκομίσουν τις υπεραξίες τους. Ενδεχομένως μετά μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση να επιστρέψουν οι αγοραστές σε καλύτερα επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις περί της παγκόσμιας χρηματιστηριακής υπερβολής

Βιώνουμε, μία παγκόσμια χρηματιστηριακή άνοδο που έγινε μέσα σε οικονομίες σε ύφεση και σε καθεστώς απόλυτης ασάφειας. Ναι, τα κεφάλαια που ΘΑ διαθέσουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ξεπερνούν τα 8 τρισ. δολάρια αλλά επαρκούν να καλύψουν τις απώλειες σε ΑΕΠ και, κυρίως, τις δημοσιονομικές απώλειες από μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, μη διανεμόμενα μερίσματα, μη εισπραχθέντες φόρους και διακοπή επιχειρηματικότητας (business interruption).

Ανάκαμψη τύπου V, U ή W;

Επίσης το λάθος (εσκεμμένο πάντα) βρίσκεται στην υπόθεση ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν έντονα και ταχύτατα. Κατ’ αρχήν ουδείς γνωρίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι τύπου V δηλαδή άμεση. Πολύ πιθανότατα -και ανάλογα με την εξέλιξη του ιού- να είναι τύπου U , δηλαδή να μείνουν (οι ισχυρές οικονομίες) πάνω από ένα χρόνο σε φάση ύφεσης ή, ακόμη χειρότερα, σε ανάκαμψη τύπου W δηλαδή να υπάρξει τεράστια μεταβλητότητα και οι οικονομίες να εναλλάσσονται από την ύφεση στην ανάπτυξη και μετά πάλι ύφεση.

Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τις στρατηγικές των κρατών. Για παράδειγμα η Βρετανία φαίνεται ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας. Αυτό που έπαθαν τον Απρίλιο φαίνεται ότι θέλουν να το επαναλάβουν και τον Ιούλιο. Η Γερμανία, μετά την πίεση του covid 19 στις επιχειρήσεις της, έδειξε χθες ότι ο βιομηχανικός δείκτης (IFO) ήταν καλύτερος απ’ ό,τι ανέμενε η έρευνα του Reuters. Όμως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και φαίνεται ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις για τοπικά lockdowns. Εδώ φαίνεται ότι θα δούμε την ανάκαμψη τύπου W.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη χρηματιστηριακή ανάκαμψη που βιώσαμε από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αποτέλεσμα μίας τεράστιας ρευστότητας που προϋπήρχε, αποτραβήχθηκε προσωρινά από τις αγορές τον Μάρτιο - Απρίλιο για να επιστρέψει δριμύτερη σε ένα bear market rally τον Ιούνιο. Γιατί αλήθεια, οι επενδυτές που θέλουν κέρδη με ποιο σκεπτικό να φύγουν από μία “φούσκα” των μετοχών για να πάνε σε μία (ακόμη χειρότερη) “φούσκα ομολόγων”. Κάντε ένα τεστ στον εαυτό σας. Θα θέλατε να βάλετε τα όποια λεφτά σας σε 10ετή γερμανικά ομόλογα με επιτόκια (-0,5%) ή μήπως σε κάποια γνωστή γερμανική μετοχή (π.χ. Mercedes-Benz, Bosch ή Adidas);

Xρησιμοποιήσαμε την Γερμανία ως πιο τρανταχτό παράδειγμα των υπερβολών που βιώνουμε. Βάλτε στη θέση της οποιαδήποτε αναπτυγμένη χώρα εσείς επιθυμείτε και απαντήστε. Στην απάντηση βρίσκεται η ουσία του προβλήματος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr