NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Χωρίς Plan B

Χωρίς Plan B

Το Plan B είναι ο φερετζές του μέτριου. Του περίπου. Του «θέλω και δεν θέλω». Του ντεκαφεϊνέ που ποζάρει για πολλά βαρύς. Του θαλαμοφύλακα που παριστάνει τον κομάντο. Του «περιμένω το κατάλληλο timing». Εκείνου που περισσότερο από την κατάκτηση επιθυμεί την ασφάλεια. Που υπεραναλύει τα πάντα για να εντυπωσιάζει τους απροσπάθητους με την λογική του ικανότητα. Που μέσα του θέλει να αποτύχει το βασικό σχέδιο για να πει στον εαυτό του «το ξερα» και στους άλλους «σας τα λεγα».

Επειδή δεν πιστεύει ότι θα πετύχει και έχει χάσει πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι. Επειδή τρέμει στην ιδέα να χαθεί κυνηγώντας μέσα στο δάσος, επειδή είπε μεγάλα λόγια μπροστά σε άλλους και τώρα κάνει πίσω. Και προτιμάει να χαλάσει το Α και να γίνει το Β ώστε να δείξει τι παιχταράς είναι που έκατσε και σχεδίασε ολόκληρη γραμμή υποχώρησης!

Το Plan B είναι το κήρυγμα των χορτάτων που αγαπάνε το damage control μη τυχόν χάσουν το status τους. Που διδάσκουν γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε. Το Plan B είναι το matrix των μανατζαρέων που δουλεύουν για τους χορτάτους και σαν ταξιθέτες στο σινεμά τους δείχνουν την έξοδο κινδύνου για να νιώθουν πιο ασφαλείς. Το Plan B είναι το μεροκάματο των συμβούλων που δεν διοίκησαν ούτε προσκόπους στην ζωή τους και περνιούνται για strategy experts που θα σε πείσουν ότι το να πηγαίνεις γυαλό-γυαλό θα σε κάνει Κολόμβο και Βάσκο Ντε Γκάμα. Το Plan B είναι το δίδαγμα των καθηγητάδων που αντί για επιχειρηματικότητα διδάσκουν «κάλιο πέντε και στο χέρι». Που από κρατιστές συνδικάλια, έγιναν angels και μέντορες για εντρεπρενούρηδες. Που δεν ξέρουν πως δουλεύει ένα low margin business και συμβουλεύουν τα νέα παιδιά να τ’ αποφεύγουνε.

Κάθε φωνή που μιλάει για Plan B είναι ο ψίθυρος του εσωτερικού απατεώνα που όταν νιώθει να χάνει την μάχη με την εξέλιξη γίνεται ουρλιαχτό και πάει και κρύβεται πίσω από την λογική και την φρονιμάδα. Ειδικά σ’ αυτόν εδώ τον τόπο των ακίνδυνων φωνακλάδων το Plan B είναι πάντα Plan A και το «Καλύψου» σημαίνει «Μην τολμάς, δεν θα τα καταφέρεις!»

Κάθε επιχείρηση που ετοιμάζει δυο πλάνα θα πετύχει το ευκολότερο από τα δύο. Τι είναι εκείνο που θέλει περισσότερο; Να πετύχει ή να μην χάσει; Εκείνο που βαραίνει περισσότερο, εκείνο θα πετύχει. Το άλλο θα το φωνάζει, θα το διαφημίζει, μπορεί να το σπρώξει και λίγο. Αλλά στην πρώτη καταιγίδα θα ανοίξει την ομπρέλα του Plan B να ξανανιώσει ασφάλεια. Είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι startupers δεν γίνονται ποτέ επιχειρηματίες και η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων καταλήγουν να κάνουν συνέχεια τα ίδια και αναδιπλώνονται και βρίσκουν ένα κάρο δικαιολογίες και άλλοθι (η διαφήμιση δεν έπιασε, δεν φτάσανε τα λεφτά, η αγορά δεν ήταν έτοιμη).

“Once you learn to quit, it becomes a habit” – Vince Lombardi

Plan B’s σχεδιάζουν όσοι έχουν κάτι να χάσουν. Οι χορτάτοι και τα κολαούζα. Η μικρή επιχείρηση δεν έχει Plan B. Δεν έχει κάτι για να το χάσει. Ψοφάει για καυγά και ψάχνει την νίκη εκείνη που θα την ανεβάσει σκαλιά στην τροφική αλυσίδα. Σαν ένα μάτσο τρελοί Βίκινγκ που ήρθανε για πλιάτσικο και ρίχνονται στην μάχη με ορμή και αγριάδα. Η XΕRΟΧ δεν είχε plan B όταν από το πουθενά κέρδιζε την αγορά των φωτοτυπικών, η Apple δεν είχε Plan B όταν έκλεψε την αγορά υπολογιστών από ολόκληρη IBM, οι Ford, Disney, Lego, Chanel, δεν είχαν τίποτα να βασιστούν αν τα σχέδιά τους αποτύγχαναν. Απλώς θα συνέχιζαν την μάχη. Η μικρή επιχείρηση δεν χρειάζεται έξοδο κινδύνου. Θράσος χρειάζεται, στόχο, δράση και μονοσήμαντο focus. Άνθρωποι, κοινωνίες κι επιχειρήσεις ηττώνται όταν αράζουν. Όχι όταν κυνηγάνε! Και η XEROX και η Apple και η IBM και η Ford όταν άραξαν χάσανε αγορές από άλλους που μπήκανε στην μάχη με τα μπούνια! Γι αυτό ο Bezos τσιρίζει “Always day one at AMAZON”.

Αν φτιάχνεις ένα Plan B ετοιμάζεσαι για αποτυχία. Σκάβεις τον λάκκο σου και τον στρώνεις με κιλίμια για να σαι και άνετος. Δεν θα πας εκεί που πρέπει αλλά εκεί που κοιτάς. Κι εσύ κοιτάς πίσω! Δεν πιστεύεις στο αρχικό σχέδιο. Δεν πιστεύεις στον εαυτό σου. Δεν θες να πετύχεις. Θες αλλά λίγο. Περισσότερο θες να ανήκεις παρά να ξεχωρίζεις. Ασχολείσαι και με άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Μοιράζεσαι. Σκορπίζεσαι. Και νομίζεις ότι είσαι παιχταράς και έξυπνος. Τι ηλίθιος! Αυτός που δεν μπορεί να δεσμευτεί σε ένα σχέδιο να πιστεύει ότι μπορεί να κουμαντάρει δύο. Ποτέ άλλοτε ο άνθρωπος δεν είναι πιο αποφασισμένος, μάχιμος και αποτελεσματικός παρά μόνο όταν δεν έχει τίποτα να χάσει και πουθενά για να αναδιπλωθεί. Όταν δεν έχει αφήσει καμμιά γέφυρα πίσω του και η μόνη επιλογή είναι το άλμα πάνω από το κενό. Όταν όλο αυτό το θέλει όσο τίποτε άλλο στον κόσμο! Αυτό το σημείο δεν βρίσκεται αραχτό δίπλα σε κάποιο Plan B με δικλείδες ασφαλείας και δυνατότητα αναζωογόνησης. Αυτό το σημείο υπάρχει πίσω και πέρα από κάθε comfort zone. Μόνο όταν χάσεις από τα μάτια σου την ακτή, μόνο όταν δεν έχεις καμμία επιλογή άλλη από το να πετύχεις, μόνο τότε μπορείς πραγματικά να πετύχεις. Μέχρι τότε θα ακούς τις βλακείες των χορτάτων και θα αμφιβάλεις για τον εαυτό σου. Όταν καταλάβεις ότι η δουλειά του Plan B είναι να σε κάνει να αμφιβάλεις, όταν συνειδητοποιήσεις ότι το να αμφιβάλεις σημαίνει ότι έχεις ήδη ηττηθεί, τότε θα είσαι έτοιμος.

“There is only one way to succeed in anything and that is to give it everything!” – Vince Lombardi
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr