NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το τρένο της επαναβιομηχανοποίησης έρχεται και δεν πρέπει να χαθεί

Το τρένο της επαναβιομηχανοποίησης έρχεται και δεν πρέπει να χαθεί

Ένα από τα συνηθέστερα σφάλματα του επιχειρείν είναι οι οικονομικές προβλέψεις in vitro, σαν η οικονομία να ήταν κάπου “έξω και πάνω” από την πραγματική ζωή και όχι οργανικό μέρος της. Έτσι λοιπόν, όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομίας στη μετά κορωνοϊό εποχή, προκαλούν ενδιαφέρον οι ιδιαίτερα αισιόδοξες απόψεις που μιλούν για ταχεία και άμεση επανάκαμψη, τύπου V.

Οι παρενέργειες όμως του κορωνοϊού είναι πολλές και ιδιαίτερα δύσκολο έως αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί το διπλό τσουνάμι κορωνοϊού και κοινωνικών αναταραχών, εν μέσω μάλιστα εκλογικής χρονιάς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι υποστηρικτές της ανάκαμψης τύπου U (μεγάλη περίοδος στασιμότητας) μοιάζουν να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, ενώ δεν λείπουν και οι απαισιόδοξοι που βλέπουν “ανάπτυξη” τύπου L, παρόμοια με της χαμένης ιαπωνικής δεκαετίας, το 1990, αλλά σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.

Χρήμα θα κοπεί

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι χρήμα θα κοπεί. Κράτη και εμπορικές τράπεζες θα διαθέσουν κοινωνικές παροχές και πόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όμως, ένας κόσμος πιο δανεισμένος θα στείλει τους δείκτες χρέους των κρατών στα ύψη.

Αξιόπιστες “προτεσταντικές” οικονομίες θα προσεγγίσουν τον τριψήφιο δείκτη χρέους, ενώ όσον αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι ο δείκτης δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, θα φτάσει στο στρατοσφαιρικό 200% από 175% που είναι σήμερα. Και όπως γνωρίζουμε καλά, σε τέτοια ύψη το οξυγόνο είναι λιγοστό…

Τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Γίνεται να είσαι τελευταίος και να πας ακόμη πιο κάτω; Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, δυστυχώς γίνεται. Στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης, όσον αφορά δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν πλέον σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.

Μαζί τους, τα ταλαιπωρημένα από την υπερδεκαετή ελληνική κρίση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας μας, θα αναγκαστούν να δανειστούν περισσότερο.

Οι παρενέργειες του κορωνοϊού

Το χρήμα που θα κοπεί, θα δημιουργήσει ένα λογαριασμό που με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα πρέπει να αποπληρωθεί. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 20, το πιο πιθανό είναι να δούμε τις κεντρικές τράπεζες να συμμετέχουν σε ένα “φεστιβάλ” σφιχτών δημοσιονομικών πολιτικών.

Η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία θα μοιάζει με τη θεραπεία από τον κορωνοϊό (δηλαδή είδος εν ανεπαρκεία) ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δανείζονται λίγα, αλλά θα πληρώνουν πολλά μέσω τοκοχρεολυτικών δόσεων στις τράπεζες.

Το ρεαλιστικό σενάριο

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019 – 2020 εκτιμά ύφεση για φέτος ανάμεσα στο 4,4% και το 9,4%. Θεωρούμε ότι αυτό το σενάριο που είναι αρκούντως ρεαλιστικό θα ακολουθηθεί από μία σχετικά μέτρια ανάκαμψη το 2021 και μια μάλλον αναιμική πορεία από το 2022 και μετά.

Η παγκόσμια σκακιέρα

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Κίνα είναι πλέον η νέα Σοβιετική Ένωση. Είναι σίγουρο ότι ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στον περιορισμό της παραγωγικής εξάρτησης από την Κίνα και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.

Παράλληλα, δραστικές αλλαγές στη δομή και τις μορφές του εμπορίου, με ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και της πληροφορικής θα δημιουργήσουν ένα νέο σκηνικό, όπου ο πιο ευέλικτος θα μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Ειδικά, για τη χώρα μας, στη μετά Covid εποχή, υπάρχει μία διπλή ευκαιρία.

Αφενός να προσπαθήσουμε να μη χάσουμε και ένα δεύτερο τρένο μετά το πρώτο που χάσαμε δεκαετίες πριν: το τρένο της επαναβιομηχανοποίησης του ιστού της οικονομίας μας. Αφετέρου, να βρούμε τη θέση που μας ανήκει αναδιαρθρώνοντας την προϊόντική μας γκάμα και προσαρμόζοντάς τον τρόπο λειτουργίας μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό δεν θα είναι ρόδινη. Είναι όμως στο χέρι του καθενός μας ξεχωριστά, αλλά και όλων μαζί σαν επιχειρηματική ομάδα, να αξιοποιήσουμε σωστά τις δυνατότητές μας (που είναι απεριόριστες) και να βρούμε τους ρυθμούς της επιχείρησής μας που θα κάνουν τη μεθεπόμενη μέρα ρόδινη.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι λογιστικές εταιρείες, οι «αφανείς ήρωες» του επιχειρείν. Η Νικολάου Α.Ε. αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λογιστικές εταιρίες επόμενης γενιάς στην Ελλάδα που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει, να αναδείξει και να καθιερώσει τον ρόλο του λογιστή και της σύγχρονης λογιστικής εταιρείας στο ελληνικό επιχειρείν.

Η Νικολάου Α.Ε., εκτός από λογιστικές υπηρεσίες, προσφέρει επίσης φοροτεχνικές και επιχειρηματικές συμβουλές. Αυτό ακριβώς είναι και το next big thing, όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Ένα συνολικό, τριπλό δίκτυο προστασίας και εξυπηρέτησης. Με αυτό τον τρόπο, ο πελάτης απολαμβάνει ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών που τον οδηγεί στη λήψη ορθών επιχειρηματικών αποφάσεων.

Ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές λογιστικές εταιρείες νέας γενιάς με προσωπικό 20+ ατόμων και πελατολόγιο άνω των 500 εταιρειών και 1000 φυσικών προσώπων. Διαθέτοντας της κατάλληλες γνώσεις, πολυετή εμπειρία και πιστοποιήσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ISO 9001:2015 και GDPR, η Νικολάου Α.Ε. προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους πελάτες και συνεργάτες της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr