NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

5 βήματα πιο κοντά στο επαγγελματικό αύριο

5 βήματα πιο κοντά στο επαγγελματικό αύριο
07_07_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR

Αναμφισβήτητα η περίοδος που διανύουμε παρουσιάζει προκλήσεις σε διάφορα επίπεδα. Σε πρώτη φάση ανασφάλεια για την σωματική μας υγεία και στη συνέχεια όλες τις άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τον εργασιακό τομέα.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ψυχραιμία. Σε περιόδους κρίσης ο κίνδυνος του πανικού μπορεί να οδηγήσει σε αψυχολόγητες ενέργειες που υπονομεύουν τους μακροπρόθεσμους στόχους μας, ενώ δεν προσδίδουν τίποτα στην παρούσα κατάσταση. Χρειάζεται καθαρό μυαλό για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αντέξουμε, να επιβιώσουμε στην περίοδο της κρίσης και να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, όταν η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει. Ένας πολύ χρήσιμος διαχωρισμός είναι μεταξύ των πραγμάτων που είναι εκτός του ελέγχου μας και αυτών για τα οποία μπορούμε να κάνουμε κάτι. Το να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε μας δίνει αυτομάτως μια αίσθηση ελέγχου και ενθάρρυνσης.

Πολλοί από εμάς μπορεί να βρεθούν σε κατάσταση αναζήτησης εργασίας. Αν δεν ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που είναι απολύτως βέβαιοι για το αντικείμενο με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσετε να ξεκαθαρίσετε προς ποια κατεύθυνση θα προτιμούσατε να κινηθείτε. Τα παρακάτω βήματα έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν σε αυτή την αναζήτηση, δίνοντας πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση και πιθανές δράσεις για να εκμεταλλευτείτε με γόνιμο τρόπο την περίοδο της αναμονής.

1. Ποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά (παράγοντες, αξίες) της εργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία για εσάς; Βαθμολογήστε το καθένα με κλίμακα από το ένα μέχρι το πέντε (1-5) με 5 το πιο σημαντικό για εσάς:

  1. Ποικιλία, εναλλαγές (ενασχόληση με διαφορετικά πράγματα σε αντίθεση με άλλους που προτιμούν μια σχετική ρουτίνα στο αντικείμενο της δουλειάς τους).
  2. Προσφορά – παροχή βοήθειας (το αποτέλεσμα της εργασίας να έχει σκοπό το κοινό καλό ή η εταιρεία στην οποία εργάζομαι να προσφέρει στην κοινωνία είτε άμεσα είτε μέσω φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων).
  3. Εκτίμηση και σεβασμός (το εργασιακό μου περιβάλλον να λειτουργεί με βάση αυτές τις αξίες απέναντι στους εργαζομένους του).
  4. Προτροπή και ενθάρρυνση των αποφάσεων με ρίσκο και γενικά αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης.
  5. Αναγνώριση (η επίτευξη στόχων να συνοδεύεται από αναγνώριση μέσα στο στενό εργασιακό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό με τίτλους, βραβεία κ.α.)
  6. Σημαντική προϋπόθεση η διεξαγωγή ταξιδιών.
  7. Ικανοποιητική αμοιβή.
  8. Ευκαιρίες ανέλιξης.
  9. Ευέλικτο ωράριο.
  10. Δυνατότητα για μεγάλες / μεγαλύτερες περιόδους αδειών (κάποιοι προτιμούν να δουλεύουν περισσότερο κάποιες περιόδους και να έχουν μεγαλύτερες άδειες π.χ. εποχική εργασία)
  11. Αυτονομία στη δουλειά (χωρίς κάποιον «πάνω από το κεφάλι» μου).
  12. Ευελιξία με σκοπό να περνάω χρόνο με οικογένεια και φίλους.
  13. Περιοχή (να μου επιτρέπει να μένω στην περιοχή που προτιμώ, να μην ξοδεύω χρόνο για να φτάσω στη δουλειά μου).
  14. Ευκαιρία μετάβασης στο εξωτερικό.

2. Ποιοι είναι οι τομείς/ κατηγορίες εργασίας που μου αρέσουν/ μου κινούν την περιέργεια;

Αν δυσκολεύεστε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση μπορείτε να σκεφτείτε: ποια είναι τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο με τις παρέες / φίλους; Ποια είναι τα ενδιαφέροντα μου; (περίπατος στη φύση, βόλτα στα μαγαζιά, συζητήσεις με φίλους, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, ζαχαροπλαστική κ.ο.κ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες κρύβουν μια επαγγελματική προέκταση).

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων με τους οποίους θα ήθελα να δουλεύω (άνθρωποι της τεχνολογίας, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, κ.τ.λ.);

Σε αυτό το σημείο κάντε έναν μικρό έλεγχο. Ποια επαγγέλματα χαρακτηρίζονται από τον βαθμό 5 του πρώτου βήματος; Υπάρχει κάποιο επάγγελμα που να εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά που είναι πολύ σημαντικά για εσάς;

3. Ποιο/α από τα επαγγέλματα που με ενδιαφέρουν είναι σε ζήτηση (trending jobs); Ποιες υπηρεσίες είναι δημοφιλείς; Αυτή είναι η στιγμή για μια πολύ σημαντική παράμετρο (ένα reality check) που μπορεί να καθορίσει την επιτυχία της προσπάθειάς μας.

Οι μηχανές αναζητήσεις είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε αυτήν τη διαδικασία γιατί παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την προσφορά και τη ζήτηση στον τομέα που μας ενδιαφέρει. Αν θέλω να γίνω ξενοδοχειακός υπάλληλος π.χ. πόσες σχετικές αγγελίες μπορώ να εντοπίσω; Ποια είναι τα προαπαιτούμενα; Παράδειγμα: Αν θα ήθελα να ανοίξω ένα μαγαζί για να πουλάω cupcakes, μπορώ να ψάξω αρχικά πόσα μαγαζιά προσφέρουν ήδη κάτι ανάλογο και με ποια χαρακτηριστικά. Είναι κάτι που παρατηρώ πως έχει αυξημένη ζήτηση σε αυτό τον τομέα;

4. Το τέταρτο βήμα είναι να δημιουργήσουμε μία εκτενή λίστα στην οποία θα συμπεριλάβουμε όλα τα προσόντα, τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός στοχευμένου βιογραφικού και cover letter.

Σε αυτή τη λίστα θα πρέπει απαραιτήτως να προσθέσουμε την εργασιακή μας εμπειρία, αλλά και εμπειρίες ζωής. (Π.χ. το να είσαι μητέρα μπορεί να μη θεωρείται επάγγελμα, αλλά τα πράγματα που μαθαίνεις/ικανότητες που αναπτύσσεις μεγαλώνοντας παιδιά, μπορούν να έχουν εφαρμογή σε πολλούς άλλους τομείς, όπως να διατηρείς την ψυχραιμία σου, να οργανώνεις καλύτερα τον χρόνο σου/ multitasking. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τη φροντίδα ηλικιωμένων). Κατά τον ίδιο τρόπο ένα επάγγελμα που κάναμε κάποια στιγμή στο παρελθόν και το οποίο μπορεί να φαίνεται πως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα θέλαμε να ασχοληθούμε στο μέλλον, ίσως μας έχει προσδώσει ικανότητες που είναι μεταβιβάσιμες.

Πολύ σημαντικό σημείο είναι και η καταγραφή των στοιχείων του χαρακτήρα μας που μπορεί να υποστηρίζουν με θεμελιώδη τρόπο την επιλογή του επαγγελματικού μέλλοντος που μας ενδιαφέρει (επικοινωνιακός, πειθαρχημένος, σχολαστικός, αποφασιστικός).

Τέλος καταρτίζοντας την παραπάνω λίστα μπορούμε πιο εύκολα να εντοπίσουμε ελλείψεις ή τομείς που θα θέλαμε να καλλιεργήσουμε ή να αναπτύξουμε περαιτέρω.

5. Ήρθε η ώρα να δούμε πιθανούς τρόπους ενδυνάμωσης των γνώσεων και ικανοτήτων μας, έτσι ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας μας. Υπάρχουν πια πολλά διαδικτυακά σεμινάρια, courses, που μπορούν να συμβάλλουν στην απόκτηση νέων γνώσεων, αλλά και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας.

Ίσως αξίζει να σκεφτούμε την απόκτηση σχετικής εμπειρίας μέσω εθελοντισμού ή internship. Μια άλλη αξιόλογη λύση είναι η πρόσληψη ενός career coach που μπορεί να σταθεί αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και προϋποθέτουν προσεκτική επιλογή για το πού θα επενδύσουμε τα χρήματά μας και τον χρόνο μας, έτσι ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας αλλά και προσωπικής ικανοποίησης. Το στάδιο του σχεδιασμού ενός πλάνου είναι πολύ βασικό και καθοριστικό μιας επιτυχημένης πορείας. Μη βιαστείτε, αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται για να αισθανθείτε σίγουροι για τα βήματα που θα ακολουθήσετε.


Αρχική δημοσίευση από Κώστα Θεοφυλακτίδη, Life Coach, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr