NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Η Αλήθεια για το Coaching

Η Αλήθεια για το Coaching

Το Coaching είναι η πιο σύγχρονη μεθοδολογία αφύπνισης και υποστήριξης του ατόμου σε προσωπικό, επαγγελματικό και υπαρξιακό επίπεδο.

Ξεκίνησε στην Αμερική κυρίως από τον χώρο του αθλητισμού την δεκαετία του ’70 και ύστερα εφαρμόστηκε ευρέως στον χώρο των επιχειρήσεων, με σκοπό την βελτίωση των επιδόσεων των υψηλόβαθμων στελεχών. Πολύ γρήγορα εφαρμόστηκε ως μέσο υποστήριξης του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα προκλήσεων της ζωής του.

Το coaching δανείζεται εργαλεία από όλες τις ανθρωπιστικές επιστήμες, σε μια evidence based προσέγγιση, προσανατολισμένο στο τι μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο και με ποιον τρόπο. Οι τεχνικές και τα μοντέλα του coaching είναι βασισμένα κυρίως στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, στην Θετική Ψυχολογία, στην Οργανωσιακή Ψυχολογία στην Gestalt και άλλες προσεγγίσεις που ερευνούν την Ψυχολογία και την Συμπεριφορά του ανθρώπου.

Είναι, ωστόσο, μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη και τέχνη, η οποία διαρκώς διερευνά και πειραματίζεται σε όλα τα πεδία εσωτερικής και εξωτερικής δράσης του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, το coaching εφαρμόζεται σε κάθε τομέα που ο άνθρωπος χρειάζεται με κάποιον τρόπο να δράσει.

Για αυτό και μπορεί κανείς να διακρίνει διάφορες ειδικότητες των επαγγελματιών coaches όπως: Life Coaching, Career Coaching, Existential Coaching, Business Coaching κ.α.

Το επάγγελμα του coach είναι αρρύθμιστο, που σημαίνει ότι δεν είναι ένα επάγγελμα που αδειοδοτείται από κάποιον συγκεκριμένο επαγγελματικό φορέα. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει με πολλά άλλα επαγγέλματα. Υπάρχουν φορείς πιστοποίησης για coaches αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να καθορίζεται κάποιος από αυτούς ή να ανήκει σε αυτούς. Στην ουσία λοιπόν, για να γίνει κάποιος coach χρειάζεται οπωσδήποτε τόσο εξειδικευμένες σπουδές στο Coaching όσο και γενική εκπαίδευση σε ότι αφορά την συμπεριφορά του ανθρώπου. Είναι μια προσέγγιση διαφορετική και άγνωστη για ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Το ευρύ κοινό γνωρίζει την ψυχοθεραπεία, το mentoring και την συμβουλευτική. Το Coaching, στην Ελλάδα κυρίως, τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστό και χρειάζεται χρόνος για να το καταλάβει, να το αποδεχτεί και να το αγκαλιάσει κάποιος όπως κάθε τι καινούριο.

Λόγω των θετικών του αποτελεσμάτων αλλά και του μεγάλου εύρους εφαρμογής του, ο αριθμός των coaches παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει όντως αυξηθεί. Το Coaching σήμερα αριθμεί περίπου 57,000 coaches σε όλο τον κόσμο με μέσο όρο ηλικίας 40+ και υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Υπάρχει μια αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2012 και η συντριπτική πλειοψηφία τους απασχολείται σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο (ICF Global Survey, 2016). Άλλοι το ασκούν ως αποκλειστικό επάγγελμα, άλλοι συνδυαστικά με κάποιο άλλο επάγγελμα και άλλοι ως εργαλείο στην ήδη υπάρχουσα εργασία τους.

Το Coaching μπορεί να γίνεται σε προσωπικές συνεδρίες, σε ομάδες ή σε εταιρικό περιβάλλον. Δεν δεσμεύεται από χώρο και χρόνο. Λειτουργεί στο τώρα του πελάτη και κοιτάει το μέλλον. Τον καλεί με τις ερωτήσεις και άλλα εργαλεία να ανακαλύψει τις δυνάμεις του, να καταλάβει τα δυσλειτουργικά του μοτίβα, να αποφασίσει για το μέλλον του και τελικά να μπει σε δράση.

Όπως συμβαίνει λοιπόν σε πολλά άλλα επαγγέλματα, ο πελάτης μπορεί να διακρίνει και να επιλέξει τον επαγγελματία coach που ταιριάζει στα κριτήρια του. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν ποιοτικές διαφοροποιήσεις των ανθρώπων που τα ασκούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το επάγγελμα έχει ποιοτικό έλλειμμα. Το coaching έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία ήδη με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα τόσο στο εταιρικό όσο και στο ατομικό επίπεδο και είμαστε βέβαιοι ότι έχει πολλά περισσότερα λαμπρά παραδείγματα να δώσει στο μέλλον.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr