NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οι «13 συμπεριφορές» των Leaders που οδηγούν στην εμπιστοσύνη

Οι «13 συμπεριφορές» των Leaders που οδηγούν στην εμπιστοσύνη

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα σε ένα πολύ ωραίο HR event, όπου κεντρικό θέμα ήταν οι αλλαγές στον χώρο εργασίας και πως μπορεί το HR στρατηγικά να συμβάλλει σε αυτό.

Ακούστηκαν πολλές γνώμες και απόψεις, παρουσιάστηκαν case studies, προβλέψεις, αποτελέσματα ερευνών και συμπεράσματα. Κεντρικό όμως ρόλο σε όλους τους ομιλητές ήταν το θέμα της Εμπιστοσύνης ή Trust ή Confidence ή με όποιον άλλο όρο, σε όποια άλλη γλώσσα θέλετε.

«Εμπιστοσύνη». Πόσο περιεκτική και σημαντική έννοια! Πόσο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στις επαγγελματικές ή τις ανθρώπινες σχέσεις , στο επαγγελματικό περιβάλλον, την κουλτούρα της εταιρείας, τα αποτελέσματα, το engagement, αν υπήρχε ουσιαστική και αμοιβαία Εμπιστοσύνη!

Στις μέρες μας η έννοια της «εμπιστοσύνης» βρίσκεται σε απαξίωση. Έρευνες στον δυτικό κόσμο δείχνουν ότι μόνο το 49% των εργαζομένων εμπιστεύεται τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων και μόνο το 28% θεωρούν αξιόπιστα αυτά που λένε οι CEO. Μπορείτε πολύ εύκολα να φανταστείτε πόσο κατρακυλούν τα ποσοστά των μετρήσεων όσον αφορά τους πολιτικούς και τις πολιτικές ηγεσίες...

Στο best seller βιβλίο του “The Speed of Trust: the one thing that changes everything” ο Stephen Covey κάνει αναφορά σε 13 συμπεριφορές τις οποίες όταν οι leaders μιας επιχείρησης υιοθετήσουν, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στον οργανισμό θα ανέβουν. Όταν επικρατεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης σε μια επιχείρηση αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη παρακίνηση και καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα. Στον αντίποδα αυτού, όταν η κουλτούρα ενός οργανισμού έχει έλλειμμα εμπιστοσύνης, τότε συνήθως η επικοινωνία είναι προβληματική, οι σχέσεις κρύβουν ένταση και η δέσμευση του προσωπικού (employee engagement) πολύ χαμηλή.

1. Μιλήστε Ανοιχτά
Εκφράστε αυτό που έχετε στο νου σας χωρίς να έχετε κρυφή agenda. Όταν μιλάμε καθαρά, λέμε την αλήθεια, αφήνουμε πολύ καλύτερη εντύπωση. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι ανώτεροί τους δεν λένε όλη την αλήθεια και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Άμεσες και ξεκάθαρες κουβέντες, ειπωμένες με ευγένεια και σεβασμό χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης.

2. Δείξτε σεβασμό
Κάθε εργαζόμενος έχει τη δική του μοναδική αξία και δικαιούται το σεβασμό σας. Πρέπει να φερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να μας φέρονται. Τελεία. Οι πράξεις μας το αποδεικνύουν αυτό. Ακόμα και η πιο μικρή συμπεριφορά και πράξη μας προς έναν συνάδελφό μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεβασμό προς το πρόσωπό του.

3. Διαφάνεια παντού
Πείτε την αλήθεια με τρόπο που να μπορεί να αποδειχθεί. Η διαφάνεια βασίζεται σε αξιώματα όπως η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, η αμεσότητα, η αυθεντικότητα, η ακεραιότητα. Βασίζεται στο να γίνονται τα πράγματα με τρόπο ανοιχτό και διαφανή σε όλους. Μέρος της διαφάνειας είναι και η ανοιχτή επικοινωνία ακόμα και για προβλήματα που υπάρχουν και ζητούν επίλυση.

4. Διορθωτικές Κινήσεις
Για να διορθώσετε μια λάθος κίνηση ή συμπεριφορά δεν αρκεί μόνο μια (τυπική αρκετές φορές) συγγνώμη. Καλό είναι να συνοδεύεται και με μια πράξη. Όλοι έχουμε βρεθεί σε ένα εστιατόριο όπου μια συγγνώμη εκ μέρος του ιδιοκτήτη συνοδεύτηκε με ένα μπουκάλι κρασί ή κάποιο υπερμεγέθες επιδόρπιο. Είναι η αντιμετώπιση του «extra mile», του «κάνω την υπέρβαση για να δείξω τη μεταμέλειά μου» και να γεφυρώσω το όποιο χάσμα δημιουργήθηκε.

5. Δείξτε αφοσίωση...
... στα μέλη της ομάδας σας. Ο Covey επικεντρώνεται σε δυο ειδών τρόπους που μπορεί κάποιος επικεφαλής να δείξει αφοσίωση στην ομάδα του: α) με το να αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια, χωρίς να τη θεωρεί ως κάτι δεδομένο και β) με το να μιλάει για κάποιο μέλος της ομάδας μόνο όταν αυτό είναι παρόν στη συζήτηση και ποτέ «πίσω από την πλάτη του». Το αντίθετο μειώνει αντί να αυξάνει τα επίπεδα εμπιστοσύνης.

6. Φέρτε Αποτελέσματα
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να υπάρξει εμπιστοσύνη είτε με τους πελάτες, ή με τους εργαζομένους σας είναι να φέρετε τα αποτελέσματα, δηλαδή αυτό που έχετε υποσχεθεί. Είναι άλλωστε και το πρώτο μισό του ορισμού της Ηγεσίας από τον Covey : “...getting results in a way that inspires trust.” («...το να φέρνεις αποτελέσματα με έναν τρόπο που εμπνέει εμπιστοσύνη»).

7. Γίνετε Καλύτεροι
Στη σημερινή εποχή που τα πάντα αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα, ο σύγχρονος ηγέτης πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται. Δεν μπορείς να μάθεις κάτι και να πιστεύεις ότι με αυτή τη δεξιότητα θα μπορείς να κάνεις καριέρα 30 χρόνων. Όταν και οι άλλοι βλέπουν ότι εξελίσσεστε και «το ψάχνετε» τότε αποκτούν εμπιστοσύνη και σιγουριά ότι και ο τρόπος ηγεσίας σας θα είναι σύγχρονος και ο ενδεδειγμένος. Ο Covey προτείνει 2 βασικούς τρόπους που οδηγούν στην προσωπική ανάπτυξη : α) ζητήστε να σας δώσουν feedback και β) μάθετε από τα λάθη σας.

8.Αντιμετωπίστε την πραγματικότητα
Δεν μπορούμε να κλίνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα και να κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε. Πρέπει να μιλήσουμε για τον «ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο», όσο κι αν αυτό είναι οδυνηρό μερικές φορές, καθώς μόνο έτσι θα πάμε παρακάτω. Κατά συνέπεια τόσο η εμπιστοσύνη όσο και η αφοσίωση στο management αυξάνει .

9. Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες σας
Ένα εξίσου βασικό στοιχείο που αυξάνει την εμπιστοσύνη του ανθρώπινου δυναμικού στην ηγεσία της εταιρείας είναι οι ξεκάθαροι στόχοι και προσδοκίες. Όσο πιο νωρίς γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τι περιμένει η διοίκηση της εταιρείας από αυτούς ( σε επίπεδο στόχων), τόσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα θα έρθουν, σε ένα κλίμα αμοιβαίας προσπάθειας, αλληλοϋποστήριξης και εμπιστοσύνης.

10. Καλλιεργήστε την έννοια του Accountability...
... πρώτοι εσείς, ως leaders. Το να είναι κάποιος accountable, δηλαδή να φέρει τη συνολική ευθύνη για κάτι, όχι επειδή του έχει επιβληθεί αλλά επειδή το πιστεύει, ενισχύει στο μέγιστο βαθμό την εμπιστοσύνη σε μια εταιρεία. Συνολική ευθύνη για τα καλά και τα άσχημα αποτελέσματα: αυτό σημαίνει Accountability.

11. Ακούστε πρώτα
«Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply». Ακούστε πρώτα. Είναι ο Νο 1 κανόνας για αποτελεσματική επικοινωνία. Ακούστε τους άλλους προσεκτικά, ακούστε τι έχουν να σας πουν, πριν δώσετε κάποια συμβουλή ή τη λύση. Προσεκτική ακρόαση οδηγεί σε εμπιστοσύνη.

12. Κρατήστε τις δεσμεύσεις / υποσχέσεις σας
Όταν δίνεις μια υπόσχεση πρέπει να την τηρείς. Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κλίμα εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί με το τι υπόσχεστε και τι ελπίδες κάνετε τους άλλους να τρέφουν.

13. Δείξτε εμπιστοσύνη
Μην επιζητάτε μόνο εμπιστοσύνη. Προσφέρετέ την απλόχερα σε όσους την αξίζουν και την έχουν κερδίσει με τη συμπεριφορά τους, αλλά και σε όσους κάνουν την προσπάθειά τους και βαδίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr