NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

ClicktoTherapy: Η online πλατφόρμα που προσφέρει άμεση επικοινωνία με ψυχολόγο

ClicktoTherapy: Η online πλατφόρμα που προσφέρει άμεση επικοινωνία με ψυχολόγο

Ο Παναγιώτης Χαραμής, συνιδρυτής του ClickToTherapy, μιλάει στο epixeiro.gr για την πλατφόρμα που προσφέρει ψυχοθεραπεία αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο της υγείας, αλλά και για την εικόνα που παρουσιάζει η δημόσια ψυχική υγεία στην εποχή της πανδημίας.

Τι ακριβώς είναι το ClicktoTherapy και ποιες οι υπηρεσίες που προσφέρει; Πώς προέκυψε η δημιουργία του;

To ClicktoTherapy είναι μια 100% online πλατφόρμα ψυχικής υγείας. Το όραμα μας να δώσουμε την δυνατότητα για ψυχοθεραπεία σε όποιον το επιθυμεί, το έχει ανάγκη, από όπου και αν βρίσκεται, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Άλλωστε, τόσο στον ελληνικό, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, φαίνεται πως σήμερα η ανάγκη μας να μιλήσουμε σε ψυχολόγο είναι υψηλότερη από ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς τους αριθμούς που φέρνουν οι ερευνητικές μελέτες. Χαρακτηριστικά, με βάση έρευνα της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) πάνω από 1 στους 2 Έλληνες δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας, ενώ αντίστοιχα είναι τα στατιστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τι κάνει λοιπόν το ClicktoTherapy; Συνδέει τον πελάτη που αποφασίζει να αναζητήσει τη λήψη ψυχολογικών υπηρεσιών, με έναν επιστήμονα ψυχολόγο. Οι δυο τους «συναντώνται» σε ένα εικονικό, ιδιωτικό και ασφαλές δωμάτιο θεραπείας, όπου μπορούν να πραγματοποιούν τις συνεδρίες μεταξύ τους μέσω video.

Όσον αφορά στο πώς προέκυψε ως ιδέα: Όταν ζούσα στην Αγγλία, μια ανησυχία πολλών συναδέλφων και φίλων που δεν ήταν Άγγλοι, ήταν το πού θα μπορούσαν να βρουν ψυχολόγο που να μιλάει τη μητρική γλώσσα, προκειμένου να νιώθουν πιο άνετα για να μιλήσουν για αυτά που τους απασχολούν. Έτσι προέκυψε η ιδέα για το ClicktoTherapy, που δίνει πρακτικά τη δυνατότητα σε κάποιον που θέλει να κάνει ψυχοθεραπεία στα Ελληνικά, να το κάνει από όπου και αν βρίσκεται.

Ποια η πορεία που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα; Πόσοι χρήστες το έχουν επιλέξει και πόσοι ψυχολόγοι συνεργάζονται με αυτό; Πώς γίνεται η επιλογή τους;

Σήμερα έχουμε καταφέρει να διαθέτουμε ένα προϊόν για το οποίο νιώθουμε περήφανοι. Το ClicktoTherapy το εμπιστεύονται εκατοντάδες άτομα για να κάνουν τις συνεδρίες τους με τον ψυχολόγο τους. Αυτήν τη στιγμή συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 30 ψυχολόγους και είμαστε σε διαδικασία διεύρυνσης του δικτύου συνεργατών μας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση από τους χρήστες μας. Η επιλογή των συνεργατών ψυχολόγων καθορίζεται από αυστηρά επιστημονικά κριτήρια που εφαρμόζονται σε χώρες όπως η Ελβετία και ο Καναδάς, οι οποίες φημίζονται για την ποιότητα, την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των δομών ψυχικής υγείας. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν ολοκλήρωση ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης, προσωπική ανάλυση, καθώς και συγκεκριμένο αριθμό ωρών θεραπευτικής εργασίας με εποπτεία. Παράλληλα, πραγματοποιείται συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιολογούνται στοιχεία της προσωπικότητας του θεραπευτή. Έτσι, μπορούμε να αισθανόμαστε βέβαιοι και ασφαλείς ότι το ClicktoTherapy καλύπτει την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας.

Ποια η τεχνολογία «πίσω» από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα; Πόσο εύκολο είναι να αναπτυχθεί κάτι τέτοιο και πώς διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των χρηστών;

Έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο «ματσαρίσματος» πελάτη και ψυχολόγου. Αρχικά βασιζόμαστε σε χαρακτηριστικά του πελάτη και του θεραπευτικού αιτήματος που υποβάλλει σε εμάς, ενώ στη συνέχεια προτείνεται ένας επιστήμονας ψυχολόγος, ο οποίος - σύμφωνα με το μοντέλο μας - σημειώνει περισσότερες πιθανότητες για την επίτευξη μιας εποικοδομητικής και αποτελεσματικής θεραπευτικής συνεργασίας. Ουσιαστικά, το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει αυτό το μοντέλο είναι ότι συνήθως νιώθουμε ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε συνεδρίες με ψυχολόγο, αλλά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιον να διαλέξουμε ανάμεσα στους χιλιάδες διαθέσιμους ψυχολόγους και στις πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και σχολές. Το συνήθως συμβαίνον είναι ότι τελικά ακολουθούμε τυφλά την πρόταση κάποιου γνωστού ή φίλου, χάνοντας έτσι κάθε βεβαιότητα για την καταλληλότητα ή τη χρησιμότητα της θεραπείας για εμάς. Επομένως, το μοντέλο μας, το οποίο βασίζεται σε επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα και machine learning, επιδιώκει ο κάθε πελάτης να λάβει εκείνο τον τύπο ψυχοθεραπείας, που θα αποδειχθεί ο πιο ωφέλιμος.

Ως προς την ιδιωτικότητα, δίνεται μεγάλη προσοχή στη διασφάλισή της. Αρχικά, η εγγραφή του χρήστη είναι ελεύθερη, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι στοιχεία εγγραφής θέλει (π.χ. κωδική ονομασία). Το βασικότερο όμως είναι ότι η επικοινωνία με τον ψυχολόγο είναι κρυπτογραφημένη, που σημαίνει ότι κανένας τρίτος δεν μπορεί να κατανοήσει τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των ψυχολόγων και των πελατών.

Ποιες οι ευκαιρίες που προσφέρει η πλατφόρμα για επαγγελματίες του χώρου; Γιατί κάποιος να την επιλέξει;

Το ClicktoTherapy, αναλαμβάνοντας ρόλο συνεργάτη/διαμεσολαβητή του επιστήμονα ψυχολόγου, του επιτρέπει να επικεντρωθεί 100% στο επάγγελμά του. Το ClicktoTherapy ουσιαστικά απαλλάσσει τον επιστήμονα ψυχολόγο από εργασίες όπως γραμματειακή υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει τη ρύθμιση των ραντεβού και των πληρωμών, αλλά και την αναζήτηση πελατών. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για έναν έξυπνο βοηθό στη διάθεση των ψυχολόγων, που τους προτείνει πελάτες - και μάλιστα θεραπευτικά περιστατικά με αυξημένη πιθανότητα να εμπίπτουν στο πεδίο εξειδίκευσής τους - ενώ παράλληλα καθιστά αυτοματοποιημένες τις περιφερειακές αλλά και τόσο αναγκαίες διαδικασίες για την πραγματοποίηση μιας συνεδρίας. Με λίγα λόγια, το ClicktoTherapy αναλαμβάνει όλη αυτή την διαχείριση που μπορεί να αποσπά τον επαγγελματία από αυτό που πραγματικά αγαπά!

Γενικότερα, ιδίως στην εποχή της πανδημίας, προσφέρει ο χώρος της υγείας ευκαιρίες για ανάπτυξη και παρουσίαση νέων επιχειρηματικών ιδεών; Πόσο εύκολο είναι αυτές να γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία και την ιατρική κοινότητα;

Πράγματι, ιδίως αυτή την εποχή, λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία και δίνουν την δυνατότητα σε κάποιον να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του παρακάμπτοντας το πρόβλημα του social distancing, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ειδικότερα, όσον αφορά στην ψυχική υγεία, η συνδρομή της τεχνολογίας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική. Η τεχνολογία στις σημερινές συνθήκες όχι μόνο εξάλειψε το πρόβλημα της απόστασης για όσους επιθυμούσαν να επικοινωνήσουν με έναν επιστήμονα-ψυχολόγο, αλλά παράλληλα συνέβαλε στην άμβλυνση της επιδείνωσης των ψυχολογικών δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στον κόσμο εν μέσω πανδημίας. Όσοι βίωσαν αυξημένα επίπεδα στρες αυτή την περίοδο, είχαν τη δυνατότητα να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στην αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών του ClicktoTherapy. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι παρά τις δυσκολίες των καιρών που διανύσαμε, εν τέλει, αναδύεται και διαδίδεται σε όλους η πληροφορία ότι η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί μια δυσπρόσιτη επιλογή, αλλά είναι πάντοτε εφικτή και προσβάσιμη στον καθένα. Ελπίζουμε λοιπόν να παγιωθεί σταδιακά η ιδέα ότι η μέριμνα για την ψυχική υγεία, από δευτερεύουσας σημασίας επιλογή, μπορεί πλέον να εξελιχθεί σε πρωταρχικό δικαίωμα για όλους. Και είναι ευχή μας αυτή την αρχή να την αγκαλιάσουν τόσο οι επαγγελματίες του χώρου, όσο και η ευρύτερη κοινότητα.

Ως μια startup, ποια η γνώμη σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας; Υπάρχει η κατάλληλη στήριξη σε νέες ιδέες; Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στα πρώτα βήματα και πώς τις ξεπεράσατε;

Μπορεί να ακουστεί κοινότοπο, αλλά είναι η θλιβερή αλήθεια - μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία που καλείσαι να αντιμετωπίσεις όταν ξεκινάς, ιδίως αν το προϊόν σου είναι καινοτόμο, οπότε δεν μπορείς να ακολουθήσεις την πεπατημένη. Καταλήξαμε να έχουμε μιλήσει με πιο πολλούς δημόσιους υπαλλήλους του υπουργείου από ότι με εν δυνάμει πελάτες για να κάνουμε το customer need validation. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τα καλώς κείμενα, όπως την ύπαρξη accelerators ή incubators, που μπορεί να είναι πολύ βοηθητικοί για μια startup στα πρώτα της βήματα, αλλά και στη συνέχεια. Στην δική μας περίπτωση, θα είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε από το Οrange Grove!

Προς το κλείσιμο και καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η δημόσια ψυχική υγεία; Πόσο εύκολα απευθύνεται κάποιος σε έναν ειδικό στις μέρες μας;

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η φροντίδα για την ψυχική υγεία γίνεται όλο και πιο σημαντική στις μέρες μας. Αυτό αποτυπώνεται και στην πιο εύκολη απόφαση των συμπολιτών μας να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όταν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία, αλλά και στην βελτιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών από τους επαγγελματίες του χώρου. Το ClicktoTherpy λειτουργεί με βάση τη σύνθεση αυτών των δύο τάσεων, παρέχοντας από τη μια ένα προϊόν εύκολα προσβάσιμο στους συμπολίτες μας, και από την άλλη διαθέτοντας ένα εργαλείο αξιόπιστο, ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον από άριστα καταρτισμένους επιστήμονες ψυχολόγους.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το ClicktoTherapy; Υπάρχουν νέες υπηρεσίες ή λειτουργίες που θα προστεθούν στην πλατφόρμα ή άλλοι αναπτυξιακοί στόχοι;

Οι συνθήκες κορονοϊού έστρεψαν εμφανώς τον κόσμο στην αναζήτηση ψηφιακών λύσεων. Ταυτόχρονα, και οι επιστήμονες ψυχολόγοι στάθηκαν ιδιαίτερα ανοιχτοί στη λύση της online ψυχοθεραπείας. Στα άμεσα σχέδιά μας λοιπόν είναι να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση που προέκυψε λόγω των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών. Στη συνέχεια, στοχεύουμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας online ψυχοθεραπείας και σε άλλες χώρες. Τέλος, το μεγαλύτερο επίτευγμα που προσπαθούμε να κατακτήσουμε είναι η τελειοποίηση του μοντέλου «ματσαρίσματος» που έχουμε δημιουργήσει. Εστιάζουμε αυτή τη στιγμή στο να συνδυάσουμε την τεχνολογία machine learning με τα επιστημονικά δεδομένα της evidence-based ψυχοθεραπείας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο έξυπνο, που θα εκπαιδεύεται και θα εξελίσσεται στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr