NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Dr. Yılmaz Argüden: Ο πρόεδρος του UN Global Compact Τουρκίας μιλάει για τα «συστατικά» μίας επιτυχημένης στρατηγικής ΕΚΕ

Dr. Yılmaz Argüden: Ο πρόεδρος του UN Global Compact Τουρκίας μιλάει για τα «συστατικά» μίας επιτυχημένης στρατηγικής ΕΚΕ

O Dr. Yılmaz Argüden, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας ARGE, καθώς και ο πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Rothschild Investment Bank.

Είναι κάτοχος πανεπιστημιακών τίτλων και αρκετών βραβείων και διακρίσεων. Έλαβε το διδακτορικό του από το RAND Graduate Institute στον τομέα Policy Analysis με διάκριση. Η εταιρεία του ARGE, ήταν η πρώτη τουρκική εταιρεία που έγινε μέλος του UN Global Compact και διακρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μία από τις 3 καλύτερες εταιρείες "Shaping the Future", για την προσφορά τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Είναι καθηγητής Επιχειρηματικής Στρατηγικής, συγγραφέας πολλών βιβλίων και αρθρογράφος συναφών θεμάτων. Μεταξύ άλλων είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Global Corporate Governance Forum, αντιπρόεδρος του Governance Committee of the Business and Industry Advisory Committee, πρόεδρος του Turkish-American Business Council και του Turkish-Canadian Business Council και πρόεδρος του UN Global Compact της Τουρκίας. Επίσης έχει διατελέσει πρόεδρος του Turkish Quality Association και εμπνευστής του National Quality Movement, μέσω του οποίου προώθησε τη φιλοσοφία TQM σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας του. Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα του, η βράβευσή του από το World Economic Forum, ως "Global Leader for Tomorrow", το 1999.

O Dr. Yılmaz Argüden, μιλάει στην στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ΕΚΕ στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των εταιρειών, για τον επιτυχή τρόπο που μπορεί μία εταιρεία να προσεγγίσει την ΕΚΕ και για τον τρόπο που η εταιρεία του ARGE προσέγγισε την ΕΚΕ, για την ανάγκη συνεργασίας και συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην στρατηγική που θα ακολουθηθεί, καθώς επίσης και για τις αρχές που διέπουν μία αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στις εταιρείες και στους ΜΚΟ.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου αφιερώνετε χρόνο σήμερα για να μιλήσουμε για την ΕΚΕ. Θα ξεκινήσω με μία ευρεία ερώτηση: Η ΕΚΕ έχει αναδειχθεί σε ένα μεγάλο θέμα για τις σημερινές εταιρείες. Γιατί;

Όσο οι εξωτερικές πιέσεις, συμπεριλαμβάνοντας την σπανιότητα των πόρων, την παγκοσμιοποίηση και την πρόσβαση στην πληροφορία συνεχίζουν να αυξάνονται, το πώς θα ανταποκριθούν οι εταιρείες στις προκλήσεις της βιωσιμότητας θα καθορίσει την δική τους μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα. Για να μπορούν οι εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε περιορισμένους πόρους, πρέπει να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Ωστόσο, το κλειδί της επιτυχίας και της ανάπτυξης είναι το να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παρόντων και δυνητικών ενδιαφερόμενων μερών.

Τέτοιες σχέσεις εμπιστοσύνης μπορούν να καθιερωθούν μόνο, εάν επιδεικνύεται πραγματική ευαισθησία σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Σήμερα, οι επιτυχημένοι και βιώσιμοι οργανισμοί χρειάζεται να επιδείξουν όχι μόνο προθυμία να συμπεριλάβουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, να αγκαλιάσουν μία κουλτούρα διαφάνειας και ευθύνης, να είναι δίκαιοι και συνεπείς στις σχέσεις τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά επίσης να έχουν οργανωτική υποδομή που να εξασφαλίζει την καλή διακυβέρνηση και την κοινωνική ευθύνη.

Ως εκ τούτου η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι απαραίτητη για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των εταιρειών.

Πώς ακριβώς η εταιρεία σας εφάρμοσε την ΕΚΕ; Μπορείτε σας παρακαλώ να περιγράψετε τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία σας προσέγγισε την ΕΚΕ;

Το μότο της εταιρείας μας είναι "Helping you succeed...". Πιστεύουμε ότι το κλειδί της επιτυχίας δεν βρίσκεται μόνο στις σχέσεις μας με τους πελάτες μας, αλλά επίσης στις σχέσεις μας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την κοινωνία και στο να κάνουμε σημαντικές συνεισφορές σε άλλους. Η ARGE πιστεύει στο να δίνεις το καλό παράδειγμα. Αποδεικνύουμε την εταιρική και κοινωνική μας ευθύνη, με το να ενθαρρύνουμε όλους τους συμβούλους μας να αφιερώνουν μία μέρα την εβδομάδα σε εθελοντική εργασία σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής στην κοινότητά μας, με μία τοπική, εθνική και παγκόσμια αίσθηση. Είμαστε περήφανοι που το 2002, η συμβουλευτική ARGE επιλέχτηκε σαν μία από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες 'Shaping the Future' με την δέσμευσή της για την εταιρική κοινωνική ευθύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμβουλευτική ARGE είναι η μόνη τούρκικη εταιρεία που έχει αναγνωριστεί στην έκθεση "Responsible Entrepreneurship". Η έκθεση αυτή έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναγνωρίσει τις βέλτιστες πρακτικές στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι προσπάθειες της ARGE στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης διδάσκονται επίσης σαν μελέτη περίπτωσης σε πολλά πανεπιστήμια. (Η μελέτη περίπτωσης, που προετοιμάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, επίσης διδάσκεται σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο μέσα από το European Case Clearing House.) Για να αποδείξει την δέσμευσή της στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η συμβουλευτική ARGE έχει συμμετάσχει στο Global Compact των Ηνωμένων Εθνών, και είναι η πρώτη τούρκικη εταιρεία που υπέγραψε το "Global Compact" ανάμεσα σε χιλιάδες εταιρείες και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς από όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα, το Τούρκικο Δίκτυο Global Compact, έλαβε ένα βραβείο για τις καινοτόμες στρατηγικές ανάπτυξης που η εταιρεία ARGE βοήθησε να αναπτυχθούν. Τέλος, έχω εκλεγεί Πρόεδρος του "Local Networks Advisory Group", εκπροσωπώντας πάνω από 100 Τοπικά Δίκτυα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Global Compact των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΚΕ είναι μία πρακτική «top-down» ή «bottom-up»;

Είναι και τα δύο. Η ΕΚΕ απαιτεί ευρύ διάλογο με όλο το προσωπικό της εταιρείας. Η συμμετοχή είναι το κλειδί της επιτυχίας για ένα πρόγραμμα ΕΚΕ.

Σε γενικές γραμμές, το μυστικό είναι να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός συνεργασίας. Για να αξιοποιηθούν πλήρως οι φιλοδοξίες ΕΚΕ μίας εταιρείας, είναι ζωτικής σημασίας όλοι στην εταιρεία να δεσμευτούν πραγματικά στις προτεραιότητες βιωσιμότητας και κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Η σύσταση ομάδας εργασίας για την εφαρμογή των αρχών αειφορίας είναι συνήθως απαραίτητη, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας μία τέτοια ομάδα να αποτελείται από αφοσιωμένους εργαζόμενους και ηγέτες χωρίς ιεραρχία.

Οι ΜΚΟ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ΕΚΕ. Ποιες είναι οι βασικές αρχές της αποτελεσματικής συνεργασίας με τους ΜΚΟ;

Υπάρχουν ορισμένες αρχές που πρέπει να τηρούνται για την επιτυχή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για τον σκοπό της συνεργασίας και για τα προβλεπόμενα επιτεύγματά του.

Δεύτερον, θα πρέπει να καθοριστούν οι στόχοι και να προγραμματιστούν οι μετρήσεις.

Τρίτον, θα πρέπει να καθοριστεί η επικοινωνία όσον αφορά την συνεργασία, και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το κοινό-στόχος περιλαμβάνει μέρη που σχετίζονται και με τις εταιρείες και με τους συνεργάτες τους.

Τέλος, η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας σε προστιθέμενη αξία θα πρέπει να καταγράφεται και η διαδικασία θα πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτή σε βελτίωση.

Θα μπορούσατε να μιλήσετε εν συντομία στους αναγνώστες μας, για την εταιρεία σας ARGE;

Η ARGE ιδρύθηκε το 1991 για να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς της επιχειρησιακής στρατηγικής, της διαχείρισης ποιότητας και της βελτίωσης των επιχειρηματικών διεργασιών, της θεσμικής ανάπτυξης περιλαμβάνοντας την διακυβέρνηση, τα συστήματα Ανθρώπινου Δυναμικού και την οργανωτική ανάπτυξη και την διαχείριση της αλλαγής.

Καθοδήγηση μπορεί μόνο να παρασχεθεί από τους καλύτερους επαγγελματίες που είναι συνεχώς ενημερωμένοι με τα παγκόσμια πρότυπα και που είναι διαρκώς σε επαφή με τις συνθήκες τις τοπικής αγοράς, ώστε να εντοπίζουν τις ευκαιρίες κέρδους. Η ARGE δεσμεύεται:

  • Να προσθέτει αξία στην επιχείρηση των πελατών της,
  • Να παρέχει την κατάλληλη ομάδα των ειδικών για κάθε έργο,
  • Να παρέχει λύσεις που να διαφοροποιούν τους πελάτης της στην αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες,
  • Να διατηρεί την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία των απόψεών της και να προστατεύει το απόρρητο των πελατών.

Η εξειδίκευση σε μία σειρά από διαφορετικούς κλάδους όπως είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές έχει ήδη αναπτυχθεί στο εσωτερικό της εταιρείας. Η ARGE επίσης έχει ένα δίκτυο συμφωνιών συνεργασίας με οργανισμούς και θυγατρικές στην Τουρκία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ώστε να φέρνει την σχετική εμπειρία στα έργα που αναλαμβάνονται σε μία έγκαιρη και δεσμευτική βάση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr