NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.)

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.)

Για την εφαρμογή της Ε.Κ.Ε. στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, ισχύει ότι και στην υπόλοιπη επιχειρηματικότητα: σχεδιάζεις, αναγνωρίζεις τα εμπλεκόμενα μέρη, ορίζεις τους στόχους, καταγράφεις τους πιθανούς κινδύνους, προβλέπεις τρόπους αντιμετώπισής τους, χαράσσεις εναλλακτικές λύσεις, εμπνέεις τους συνεργάτες σου, εργάζεσαι πολύ για αυτό.

Ο στόχος της στρατηγικής Ε.Κ.Ε., είναι να οδηγήσει την επιχείρηση στην εκπόνηση ωφέλιμων δράσεων, μέσω της βαθιάς κατανόησης της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται (δηλαδή ποια είναι τα εμπλεκόμενα μέρη, ποιες οι ανάγκες τους, χρήση των προϊόντων τους ή των υπηρεσιών τους κ.α.).

Τα πράγματα γίνονται δύσκολα, όταν συμβαίνει το επί χρόνια στατικό μοντέλο οργάνωσης, σχεδιασμού και υλοποίησης της Ε.Κ.Ε. της επιχείρησης, πρέπει να πετύχει τους στόχους του σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κινούμενο φράγμα ταχέων μεταβαλλόμενων οικονομι-κοινωνικών καταστάσεων που εξελίσσονται με τέτοια ταχύτητα, ώστε πολλές φορές μία στρατηγική είναι ήδη ξεπερασμένη προτού ακόμα υλοποιηθεί.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ε.Κ.Ε. πρέπει να στηρίζεται στην υπόθεση ότι ο κύκλος υλοποίησής του, δεν είναι αρκετός για να αντιμετωπιστούν οι γρήγοροι ρυθμοί αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και οι απαιτήσεις ή οι ανάγκες των εμπλεκομένων μερών.

Ως εκ τούτου, ενώ η έννοια της προβλεψιμότητας φθίνει, ο σχεδιασμός και η μακροβιότητα της στρατηγικής ακροβατεί μεταξύ των διαφαινόμενων κινδύνων, των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων, των κοινωνικών προσδοκιών και των διαθεσίμων πόρων. Εδώ εισέρχεται η συνεκτίμηση όλων των παραγόντων που τον επηρεάζουν, ως αδιαπραγμάτευτο στοιχείο οποιουδήποτε σχεδίου πλεύσης.

Πλέον η στρατηγική Ε.Κ.Ε., απαιτείται να είναι πιο σφαιρική, συνεκτική, δυναμική, διαλειτουργική και να υλοποιείται σε μικρότερους χρονικούς κύκλους απ' ότι στο παρελθόν. Είναι τόσο επιταχυνόμενοι οι ρυθμοί της αλλαγής και οι τροποποιήσεις του επιχειρηματικού πεδίου, που κάθε μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αναιρείται από τις μεταβολές που συντελούνται με φρενήρεις ρυθμούς. Στους μικρότερους χρόνους υλοποίησής της, απαιτείται να αξιολογούνται οι αρμοδιότητες, οι υπευθυνότητες, να αναγνωρίζονται οι δυσαρμονίες και τα τρωτά σημεία, ώστε να απανευθυγραμμίζονται ανάλογα με την μεταβλητότητα του επιχειρηματικού τοπίου και των κοινωνικών απαιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική Ε.Κ.Ε., ως υποσύνολο της γενικότερης επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας, δεν αναιρεί τις παλαιές καλές συνταγές επιτυχίας και τους ισχύοντες κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να εκφράζει ιδιαίτερα σημαντικές επιλογές που προσδιορίζουν μακροπρόθεσμα την πορεία της, την κατανομή των πόρων της και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Οι κανόνες αυτοί όμως, είναι ανεπαρκείς στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο απαιτεί προσαρμοστική ευελιξία και καινοτομία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr