NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Η startup που οραματίστηκε με επιτυχία το τεχνολογικό μέλλον και χρεοκόπησε

Η startup που οραματίστηκε με επιτυχία το τεχνολογικό μέλλον και χρεοκόπησε

Πολλές startups ξεκινούν θεωρώντας πως η ιδέα που έχουν θα αλλάξει τον κόσμο. Αν και η έννοια «αλλάζω τον κόσμο» χωράει μεγάλη συζήτηση, υπάρχει μια που, κάπου εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του '90 και παρά το ότι ουσιαστικά απέτυχε εμπορικά και χρεοκόπησε, μάλλον κατάφερε να τον αλλάξει, με έναν «μαγικό» τρόπο. Το όνομα της; General Magic.

Την ιστορία έφερε στο προσκήνιο το πολυβραβευμένο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του 2018. Και είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ξεκινάει το φιλμ: «Παρακαλούμε κλείστε το κινητό σας ή βάλτε το σε λειτουργία πτήσης. Η ταινία που θα δείτε είναι η ιστορία του πώς ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το τηλέφωνο σας. Και πως μια χούφτα ατόμων άλλαξε την ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων».

Το όραμα ενός υπολογιστή τσέπης

Η ιδέα ενός υπολογιστή που θα χωρούσε στην τσέπη ήταν πραγματικά μεγάλη και σημαντική εκείνα τα χρόνια. Και αυτό ήταν το όραμα της General Magic. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνο, ούτε καν διαδίκτυο, έβαλε στόχο να φτιάξει μια συσκευή που θα βοηθούσε στην επικοινωνία των ανθρώπων, από οποιοδήποτε σημείο, οποιαδήποτε στιγμή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα τους έδινε και άλλες δυνατότητες, στην παλάμη του χεριού τους. Με λίγα λόγια, «εφηύρε» αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως smartphone.

Η General Magic ξεκίνησε φτιάχνοντας τα πάντα από το μηδέν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σήμερα τα στελέχη της, ήταν σαν να προσπαθεί κάποιος να συναρμολογήσει ένα αυτοκίνητο από το τίποτα, χωρίς εργοστάσιο. Ήθελε να αναπτύξει καινοτομία και να κάνει άλματα σε κάθε τομέα, οραματιζόμενη συσκευές που μετά από πολλά χρόνια έκαναν την επανάσταση τους και που σήμερα θεωρούνται ακόμη και κοινότυπες ή συνηθισμένες, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα smartwatch κ.α.

Η General Magic ιδρύθηκε από τους Bill Atkinson, Andy Hertzfeld και Marc Porat. Ξεκίνησε το 1989 στα «σπλάχνα» της Apple, όταν ο Marc Porat έπεισε τον τότε CEO της εταιρείας, John Sculley, για το συγκεκριμένο project. Το έργο «έτρεξε» για κάποιο καιρό μέσα στην Apple, αλλά αργότερα έγινε spin-off, τον Μάιο του 1990. Άλλωστε, οι ίδιοι οι συνιδρυτές πίστευαν πως το όραμα τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός του πασίγνωστου τεχνολογικού κολοσσού με σήμα το δαγκωμένο μήλο.

Κάθε διαδικασία πραγματοποιούνταν υπό άκρα μυστικότητα. Όλοι στην Silicon Valley ήξεραν ότι φτιάχνει κάτι ενδιαφέρον, αλλά κανείς δεν γνώριζε τι ακριβώς είναι αυτό. Η διαδικασία ήταν λουσμένη από την αστερόσκονη της Apple και πολύ μυστήριο, ενώ τα στελέχη της δεν μιλούσαν για αυτό ακόμη και στο προσωπικό της ίδιας της Apple. Την ίδια στιγμή, όλοι ήθελαν να εργαστούν εκεί και κοιμόντουσαν ακόμη και στο πεζοδρόμιο έξω από τα γραφεία της για να καταφέρουν να περάσουν από μια συνέντευξη και να πάρουν μέρος στο όραμα της.

Ποιο ήταν αυτό το όραμα; Το πρώτο σχέδιο του είχε γίνει το 1989 και θύμιζε πραγματικά τα smartphones που έμελλε να κυκλοφορήσουν μετά από πολλά χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, αυτό ήταν ένας μικρός υπολογιστής, ένα τηλέφωνο, ένα πολύ προσωπικό αντικείμενο. Θα έπρεπε να είναι όμορφο και να προσφέρει την ικανοποίηση που δίνει ένα εξαιρετικό κόσμημα. Η αξία του θα έπρεπε να είναι αντιληπτή ακόμη και όταν δεν ήταν σε χρήση, ενώ δεν θα μπορούσε κάποιος να ζήσει χωρίς αυτό. «Δεν θα ήταν άλλο ένα τηλέφωνο, θα ήταν κάτι διαφορετικό».

Ατέλειωτη δουλειά και μια «πισώπλατη μαχαιριά»

Η ομάδα δούλευε ατέλειωτες ώρες πάνω σε νέες ιδέες. Και όλα αυτά σε ένα ανατρεπτικό περιβάλλον. Άλλωστε, για να υπάρχει έμπνευση και δημιουργικότητα, στα γραφεία κυκλοφορούσαν ελεύθερα κουνέλια και παπαγάλοι, πάντα στο πνεύμα της «μαγείας». Και όλα αυτά έφεραν πραγματικά καινούργιες καινοτομίες, με την εταιρεία να θεωρείται σήμερα πως ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τους προδρόμους τεχνολογιών όπως το USB, οι μικρές οθόνες αφής, τα multimedia email, τα παιχνίδια δικτύου, τα emoji, ακόμη και κάποιες πρώτες εκφάνσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τότε, όμως, η διαθέσιμη τεχνολογία δεν έδειχνε να βοηθά το όραμα. Ξαφνικά, η ομάδα ανακάλυψε πως η ανάπτυξη απαιτεί λεφτά. Πολλά λεφτά. Η συνάντηση με την AT&T, η οποία εντυπωσιάστηκε από το πρωτότυπο και συμφώνησε σε συνεργασία, πρόσφερε τη συνδεσιμότητα της συσκευής. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η «συμμαχία», με εταιρείες όπως οι Sony, Motorola, Matsushita και Philips, που υποστήριζαν το project. Άλλωστε, όλοι φοβόντουσαν μη μείνουν έξω από το όραμα της startup. 16 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη αποφάσισαν να λάβουν μέρος σε αυτό.

Η αστερόσκονη έδειξε να χάνεται από μια εξέλιξη που θεωρήθηκε «πισώπλατη μαχαιριά»: Η General Magic πίστευε πως ο Sculley, ο CEO της Apple, ήταν σύμμαχος της. Το 1993 όμως θα παρουσιάσει το Newton, ένα PDA με την υπογραφή της Apple που θύμιζε σε πολλά αυτό που είχε «στα σκαριά» η General Magic. Ο ίδιος ο Sculley δηλώνει σήμερα πως θεωρούσε ότι τα δύο προϊόντα θα μπορούσαν να συνυπάρξουν. Και όλες αυτές οι εξελίξεις έφεραν πολυπλοκότητα και ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες στην ολοκλήρωση του προϊόντος της General Magic. Κάποιος άλλος απειλούσε το όραμα της, αυτό που θεωρούσε δικό της.

Η εταιρεία άρχισε να μιλάει για το προϊόν νωρίτερα από ότι ήταν έτοιμη και πολύ νωρίτερα από ότι ήταν έτοιμη να το παραδώσει στο καταναλωτικό κοινό. Θα κάνει ακόμη και το λεγόμενο «concept IPO», χωρίς να έχει έσοδα και κέρδη, «σηκώνοντας» 96 εκατομμύρια δολάρια. Όσον αφορά στη συσκευή, αυτή καθυστερούσε και άλλαζαν συνεχώς τα χρονοδιαγράμματα, καθώς η ομάδα ανάπτυξης δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί «στα βαρετά αλλά απαραίτητα πράγματα». Παρόλα αυτά, το 1994 και μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, είναι οριστικό: ανακοινώνεται το Sony Magic Link.

Η εμπορική αποτυχία και το σήμερα

Από εκεί και πέρα, οι καταστάσεις δεν εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν και η «αλλαγή του κόσμου» έδειχνε ολοένα και δυσκολότερη. Η τιμή της συσκευής ήταν υψηλή και οι πωλήσεις πολύ χαμηλές, ενώ υπήρχαν και προβλήματα με το δίκτυο της AT&T. Διατέθηκαν αρχικά λιγότερες από 3.000 συσκευές, κυρίως σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες, σχεδόν καμία σε καταναλωτή. Και τότε έγινε φανερό πως το Magic Link ήταν μια εμπορική καταστροφή. Δεν υπήρχε σωτηρία, ήταν όλα μια τεράστια αποτυχία. Και άρχισαν οι αποχωρήσεις και οι παραιτήσεις. Και το όραμα απέτυχε. Τουλάχιστον προσωρινά.

Σήμερα, το Magic Link σήμερα θεωρείται πως αποτέλεσε μια συσκευή πριν από την εποχή του, που κυκλοφόρησε σε ένα χρονικό σημείο που ούτε η διαθέσιμη τεχνολογία αλλά ούτε και το καταναλωτικό κοινό ήταν έτοιμα για αυτό. Και παρά το ότι διέθετε τεράστιο ταλέντο, η General Magic τελικά χρεοκόπησε και έκλεισε τις πόρτες της. Εντούτοις, το όραμα της εξελίχθηκε πέρα και έξω αυτήν. Έδειξε πως θα είναι το μέλλον και πολλά από τα στελέχη της το πήραν και το έκαναν πραγματικότητα.

Αυτό σήμερα βρίσκεται πίσω από το Android της Google και το iPhone της Apple, δύο ονόματα που κυριαρχούν στον κόσμο των smartphones. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Tony Fadell, που εργάστηκε στην General Magic, αργότερα πήγε στην Apple και ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του iPod αλλά και συνδημιουργός του iPhone, υπό την καθοδήγηση του Steve Jobs. Ενώ και ο Andy Rubin, μηχανικός της General Magic, προχώρησε για να αναπτύξει μετά από χρόνια το ίδιο το Android, που σήμερα βρίσκεται σε εκατομμύρια συσκευές. Fadell και Rubin κάθονταν κάποτε στα ίδια γραφεία, με μερικά μέτρα απόσταση.

Η ίδια η General Magic ξεκίνησε για να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε. Η εταιρεία απέτυχε. Το όραμα έζησε. Πέρα και έξω από την ίδια, χρόνια αργότερα, με μια εξελικτική διαδικασία, η ιδέα πέτυχε. Και άλλαξε τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr