NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Πώς το «σήμερα» γίνεται «χθες» σε επιχειρήσεις και χαρτοφυλάκια

Πώς το «σήμερα» γίνεται «χθες» σε επιχειρήσεις και χαρτοφυλάκια

O χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων έχει γίνει εξαιρετικά βραχυπρόθεσμος στην Ελλάδα. Τόσο οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου όσο και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου απέκτησαν μέσα στην κρίση της περιόδου 2010 - 2018, αλλά και στην πρόσφατη κρίση λόγω του covid 19 εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες επενδύσεις (παγίων κεφαλαίων), τα επιχειρηματικά σχέδια είναι 2ετούς διάρκειας, έτσι ώστε να μην παρεκκλίνουν πολύ από τους στόχους της επιχείρησης ή του πολυεθνικού ομίλου και αφετέρου αναπροσαρμόζονται σε 6μηνιαίο ορίζοντα στις περιπτώσεις που κάτι δεν ανταποκρίνεται στους αρχικούς σχεδιασμούς.

Ειδικά μέσα στο α’ εξάμηνο 2020, οι επιχειρήσεις αναπροσάρμοσαν δύο και τρεις φορές τα αρχικά σχέδιά τους για το 2020, αφού ο covid 19 άλλαξε άρδην τις αγορές. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Οι μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί είναι ρετρό καταστάσεις. Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ουδείς μπορεί να σκεφτεί την «επόμενη ημέρα» σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προβλέψει τις αλλαγές τάσεων στον κλάδο της και βέβαια οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αλλά και οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί δραματικά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα την περίοδο 2010 - 2018 αλλά και στο διάστημα Μαρτίου - Ιουλίου 2020 (ειδικά σε ό,τι αφορά φορολογικά θέματα). Στο εξωτερικό, οι άμεσες επενδύσεις βρίσκονται κάτω από τις συμπληγάδες των εμπορικών τάσεων και του ανταγωνισμού που αλλάζουν ανά 3 ή 6 μήνες.

Αν μία επιχείρηση βρεθεί εκτός αγοράς, θα κινδυνέψει ακόμη και με πτώχευση. Σκεφτείτε τι γίνεται με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, τις εταιρίες λιανικού εμπορίου (ένδυσης - υπόδησης) στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, ο χρόνος διακράτησης των προϊόντων είναι πλέον στο μισό σε σχέση με την επένδυση που είχαν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τις δεκαετίες ’60 και ’70 στην Αμερική. Τότε προχωρούσαν σε αλλαγές μετοχών ή ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων μία ή δύο φορές τον χρόνο. Σήμερα είναι συνέχεια πάνω από μία οθόνη.

Στην Ελλάδα, οι επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων είναι συγκεκριμένες. Συναλλάσσονται εδώ και χρόνια μέσα από μία λίστα 30 μετοχών περίπου. Αυτό που αλλάζουν και διαφοροποιούν τις αποδόσεις τους είναι οι ποσοστώσεις των ίδιων μετοχών στα χαρτοφυλάκια. Άλλη απόδοση έχει ένα χαρτοφυλάκιο με 100 μετοχές Χ και 50 μετοχές Υ και άλλη απόδοση έχει ένα χαρτοφυλάκιο με 50 μετοχές Χ και 100 Υ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αυξημένη μεταβλητότητα και η αδυναμία ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα οφείλεται στη μεγάλη ανασφάλεια που υπάρχει για την ελληνική οικονομία, την έλλειψη ρευστότητας και την βραχυπρόθεσμη και συχνά εξαιρετικά μεταβλητή κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων. Λόγω του covid 19, οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι ξένες πολυεθνικών σε όλους τους κλάδους έχουν αλλάξει στρατηγικές και στόχους.

Ειδικά για τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο, οι αλλαγές στα θεμελιώδη μεγέθη που -εκτιμάται- ότι θα επιφέρει ο covid 19 στο α’ εξάμηνο 2020 , είναι αυτές που καθηλώνουν τις αποτιμήσεις στα παρόντα επίπεδα εδώ και ένα μήνα περίπου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ορίζοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεκαθαρίσει από το 2021 και μετά όταν οι επενδυτές θα γνωρίζουν τα πεπραγμένα των επιχειρήσεων μέσα στην κρίση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr