NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Diaplous s.s.d.a.: Όταν η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Diaplous s.s.d.a.: Όταν η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ο Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, είναι ο ιδρυτής της diaplous s.s.d.a., μίας εξειδικευμένης εταιρείας στην εκπαίδευση προσωπικού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν είμαστε απλά, "Σύμβουλοι Επιχειρήσεων"! Στην diaplous s.s.d.a μοιραζόμαστε ιδέες, γνώσεις, τεχνικές, εργαλεία και εμπειρία, για τη συνεχή οργανωτική βελτίωση επιχειρήσεων. Αυτό που επιτυγχάνουμε στο τέλος, είναι να προσθέσουμε ξεκάθαρα, πραγματική αξία στους πελάτες που μας εμπιστεύονται και να συνεισφέρουμε με απόλυτο σεβασμό, στον προσδιορισμό και στην επίτευξη στρατηγικής και στόχων».

Ο Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) στο εργασιακό περιβάλλον και για τα οφέλη που αποκομίζει μία εταιρεία που έχει ενσωματώσει στην κουλτούρα της την εκπαίδευση σε θέματα εταιρικής υπευθυνότητας.

Η diaplous s.s.d.a. ανήκει στο κομμάτι των επιχειρήσεων consultant που έχουν θέσει ψηλά τον πήχη όσον αφορά στην εκπαίδευση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Μπορούμε να πούμε ότι η ΕΚΕ αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας της σύγχρονης επιχείρησης;

Είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα έχουν ευαισθησίες σε σχέση με το "περιβάλλον" στο οποίο δραστηριοποιούνται, θα αντιμετωπίσουν σύντομα τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων σε σχέση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με τη δράση τους (Stakeholders) και η αναζήτηση-εντοπισμός των επίκαιρων αναγκών εκείνων, ώστε δράσεις που δρομολογεί κάθε σύγχρονη επιχείρηση -όχι απαραίτητα με άμεσο οικονομικό κόστος- να τις συναντούν και να τις καλύπτουν.

Με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της diaplous s.s.d.a. για την ΕΚΕ και σύμφωνα με την εμπειρία σας, θεωρείτε πως η ΕΚΕ αποτελεί τελικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μία επιχείρηση;

Εντάξαμε την ΕΚΕ τα τελευταία 3 χρόνια περίπου, επιδιώκοντας να κοιτάξουμε στο μέλλον. Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι οι επιχειρήσεις που έχουν εντάξει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο DNA τους, (δηλαδή στην κουλτούρα εταιρικής σκέψης και στρατηγικού σχεδιασμού), μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εύστοχων και ευρηματικών δράσεων ΕΚΕ, υπερτερούν σε σχέση με άλλες που μόνο τους μέλημα είναι το κέρδος ή που αποσπασματικά "σβήνουν φωτιές" που δημιουργούνται άμεσα ή έμμεσα από τη δράση τους (π.χ.: περιβαλλοντικές δράσεις ή δράσεις αλληλεγγύης)

Τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει μία επιχείρηση που επιμορφώνει τα στελέχη της σε θέματα της ΕΚΕ;

Η γνώση του αντικειμένου από τα στελέχη μιας επιχείρησης συνεισφέρει στον επηρεασμό της εταιρικής της κουλτούρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ενεργό εμπλοκή των στελεχών της επιχείρησης σε σχετικές δράσεις, τη βελτίωση της αντίληψης των αναγκών των ενδιαφερόμενων πλευρών (Stakeholders) και τελικά την ευστοχότερη και αποδοτικότερη δραστηριοποίηση της εταιρείας σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Παράλληλα, είναι ίδιας και ίσως μεγαλύτερης σημασίας το προσωπικό όφελος που αποκτάται από τα στελέχη αυτά, σχετικά με την εξωεπαγγελματική τους δράση (προσωπική αντίληψη και κουλτούρα στην οικογένεια, την παρέα, την ομάδα κλπ).

Μιλήστε μας για την εφαρμογή της ΕΚΕ στο εργασιακό περιβάλλον.

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αναζητούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο προσωπικό τους. Πρόκειται για έναν εκ των Stakeholders, ιδιαίτερης σημασίας ως προς τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια κάθε επιχείρησης.

Συνεπώς, αν εξετάσει κανείς τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας που αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον, στην εμπλοκή, στη συμμετοχή και στα συναισθήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους, θα δει την ουσία και το νόημα της ΕΚΕ σε κάθε κλίμακα.

Ως εκ τούτου η ενσωμάτωση της έννοιας και των αρχών της ΕΚΕ στο εργασιακό περιβάλλον, σηματοδοτεί την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού στο όραμα, στις αξίες και στις αρχές σύμφωνα με τις οποίες λειτουργεί η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι μοιράζονται ιδέες, προσφέρουν, δημιουργούν, ανατάσσονται ψυχολογικά και κυρίως, δένονται μεταξύ τους, κερδίζουν και κατακτούν αξίες, κερδίζουν ουσιαστικά προσωπικά συναισθήματα, τα οποία αντανακλώνται πρώτα απ' όλα στην προσωπική, οικογενειακή, καθημερινή ζωή τους και κατ' επέκταση στην ίδια την επιχείρηση.

Οι ΜΜΕ επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. Κατά πόσο είναι εφικτό μία ΜΜΕ επιχείρηση που δεν διαθέτει τις δομές των μεγάλων επιχειρήσεων, ούτε έχει την ίδια οικονομική ευρωστία να επενδύσει στην ΕΚΕ, παραβλέποντας ή παρακάμπτοντας άλλες στρατηγικές εξίσου σημαντικές μακροπρόθεσμα;

Η ΕΚΕ δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση ή οργανισμός μπορεί να έχει σκέψη και δράση που να λαμβάνει υπόψη τους Stakeholders της. Οι δράσεις ΕΚΕ, δεν έχουν πάντα κόστος. Τα πακέτα ΕΚΕ έχουν κόστος και δεν είναι αυτό που αναδεικνύουμε στις εκπαιδεύσεις μας. Η ευρηματικότητα, η συμμετοχή, η εμπλοκή και η ανάθεση ρόλων από όλα τα στελέχη μιας επιχείρησης είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο πάντα διατηρούν οι επιτυχημένοι, παθιασμένοι και αφοσιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, που κομίζουν το απαραίτητο Know-how.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr