NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Το ναυάγιο στα κρατικά διαθέσιμα έχει «σωσίβιο» στην πολιτική της ΕΚΤ

Το ναυάγιο στα κρατικά διαθέσιμα έχει «σωσίβιο» στην πολιτική της ΕΚΤ

Απαιτείται διακομματική επιτροπή διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

H παρουσία του κ. Σταϊκούρα στο Υπουργείο Οικονομίας έχει θετική αποτίμηση στην αντιμετώπιση της κρίσης, με ορισμένες υποσημειώσεις που επιδέχονται βελτίωσης. Ο συγκεκριμένος υπουργός αποτελεί έναν συνδυασμό αφανούς τεχνοκράτη και μετριοπαθούς πολιτικού, όπως έδειξε η διαχείριση της κρίσης και η γενικότερη παλαιότερη προϋπηρεσία του.

Η άποψη της αντιπολίτευσης περί φειδωλής χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα μπορούσε να συζητηθεί σε οποιαδήποτε άλλη κρίση, αλλά όχι στην κρίση που είναι πρωτοφανής και προέρχεται από ένα υγειονομικό φαινόμενο. Ίσως έχει βάση εάν την δούμε ως μία διαδικασία σταδιακής διάχυσης ρευστότητας στην αγορά στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Πάντως, θα έπρεπε να υπάρξει και κάποια συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και όχι πάνω σε γενικότερες πολιτικές. Υπάρχουν τεχνοκράτες και στις δυο πλευρές που μπορούν να συνομιλήσουν επί τεχνικών θεμάτων και δημοσιονομικής πολιτικής.

Η διαχείριση των κρατικών διαθεσίμων στην παρούσα συγκυρία επηρεάζεται όχι μόνο από την ύφεση η οποία θα είναι σημαντική αλλά και από την υστέρηση εισπράξεων λόγω καραντίνας και διακοπής εργασιών.

Ο κ. Σταικούρας θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές εφεδρείες ρευστότητας και κυρίως ποντάρει στην άντληση χρήματος από δημοπρασίες εντόκων, οι οποίες θα φτάσουν στις 3 μέχρι το τέλος του χρόνου και μία έκδοση ομολόγων που θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε μία μικρή δημοπρασία εντόκων ύψους 800 εκατ. ευρώ με αρκετά χαμηλό επιτόκιο. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ, εκτιμούν ότι θα γίνουν άλλες 2 - 3 μέχρι το τέλος του χρόνου, ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας στο τέλος του καλοκαιριού.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγου, η διάρκεια και το επιτόκιο θα εξαρτηθούν από την πορεία της καμπύλης επιτοκίων, τις ανάγκες για άμεση ρευστότητα και τον χρονικό ορίζοντα εξόφλησης. Το σημαντικότερο για την επόμενη έκδοση ομολόγου θα είναι η κατάσταση ρευστότητας στην οποία θα βρίσκονται οι ξένες αγορές και οι προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Η παρατεταμένη υποχώρηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων (στο -0,55% το γερμανικό 10ετες, στο 1,03% το ελληνικό 10ετές κ.ά.) αποδίδεται κυρίως στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που έχει ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες η ΕΚΤ και συνεχίζει με έντονους ρυθμούς. Οποιαδήποτε άλλη αιτία μάλλον μοιάζει αστήρικτη. Ακόμη και για το γερμανικό 10ετές ομόλογο, κανείς δεν θα δεχθεί να πληρώσει φύλακτρα (-0,55% η απόδοση) σε μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Ούτε το 1,03% αντικατοπτρίζει την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το κλίμα που δημιουργεί η ΕΚΤ ενθαρρύνει τις εκδόσεις νέων ομολόγων και ευνοεί την συγκέντρωση φθηνών κεφαλαίων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο τελευταίο 4μηνο μετατίθενται οι ελπίδες αύξησης εσόδων

Αν η ελληνική οικονομία ανακάμψει στους τελευταίους 4 μήνες του έτους (δηλαδή μετριασθεί η ύφεση) τότε και τα φορολογικά έσοδα και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογίζεται, ότι θα βελτιωθούν κατά 15% - 20% μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και θα υστερούν έναντι του προϋπολογισμού. Βέβαια, υστέρηση εσόδων θα έχουν σχεδόν όλα τα κράτη της Ε.Ε. οπότε η αντιμετώπιση θα είναι συλλογική.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr