NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

AbbVie: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι μέρος της καθημερινότητάς μας

AbbVie: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι μέρος της καθημερινότητάς μας

Η Άντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director της AbbVie, μίας παγκόσμιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για τη δημιουργία κουλτούρας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για το μοντέλο της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης, για τη σχέση της εταιρείας με τα ενδιαφερόμενα μέρη, για τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και για το πώς οι δράσεις αυτές επιδρούν στη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Τι σημαίνει για την εταιρεία σας «δημιουργία κουλτούρας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης»;

Η AbbVie συμπληρώνει φέτος δύο χρόνια ως μια νέα, ανεξάρτητη βιοφαρμακευτική εταιρεία, που εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών για μερικές από τις πιο περίπλοκες και σοβαρές νόσους. Ως εταιρεία με βασικό σκοπό όλων των δραστηριοτήτων μας να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στις ζωές των ανθρώπων, η δραστηριοποίηση μας στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι φυσικό να αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα.

Αυτό όμως που μας διαφοροποιεί, είναι ότι ακολουθήσαμε ένα διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να δημιουργήσουμε κουλτούρα Ε.Κ.Ε στο εσωτερικό της εταιρείας μας. Με αποκλειστική πρωτοβουλία ενός μικρού αριθμού εργαζομένων της AbbVie, δημιουργήθηκε μια ομάδα που έχει ακολουθήσει το δικό της ξεχωριστό δρόμο, προκειμένου αρχικά να κατανοήσει βαθύτερα την έννοια της E.K.E και στη συνέχεια να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν με στόχο τη δημιουργία ευρύτερης κουλτούρας. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της ομάδας χρησιμοποίησαν καινοτόμες προσεγγίσεις και τεχνικές design thinking, δημιούργησαν εσωτερικά ερωτηματολόγια, έκαναν focus groups με ιατρούς, in depth interviews με συλλόγους ασθενών και workshops με τη βοήθεια σκιτσογράφων, προκειμένου να γίνει κτήμα τους η έννοια της Ε.Κ.Ε.

Η ομάδα αυτή, που ξεκίνησε με 1-2 ανθρώπους, που στη συνέχεια έγιναν 6-7, εμπλέκοντας μετέπειτα τη Διοικητική Ομάδα της εταιρείας, έχουν φτάσει σήμερα να αποτελούν ένα σώμα 20-25 στελεχών, που ως ambassadors είναι ενημερωμένοι και συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, εντάσσοντάς το στην καθημερινότητά τους.

Πώς πιστεύετε ότι η κουλτούρα αυτή μπορεί να εμποτιστεί σε μία εταιρεία και να οδηγήσει σε ένα μοντέλο βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης;

Η AbbVie στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προχωρά με μικρά αλλά ολοκληρωμένα και καινοτόμα βήματα προς ένα στόχο: Η βιωσιμότητα να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του οτιδήποτε κάνει από εδώ και πέρα. Τη θέση του «οδηγού» σε αυτή την προσπάθεια έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που προτείνουν και παίρνουν τις τελικές αποφάσεις με την αρωγή της Διοίκησης της εταιρείας.

Προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας και πραγματικά να γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων η Ε.Κ.Ε. θα πραγματοποιηθεί σύντομα ένα δομημένο bootcamp με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμένων μας. Κατά τη διάρκεια του, αφενός θα γίνει ενημέρωση από εξωτερικούς συνεργάτες και τα μέλη της ειδικής ομάδας σχετικά με την Ε.Κ.Ε, τη βιωσιμότητα και το σκοπό της και αφετέρου θα ενθαρρυνθούν όλοι να εμπλακούν στο project, να συμμετέχουν στις δράσεις και να προτείνουν εκείνοι τους τομείς που πρέπει να εστιάσει η εταιρεία, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει (materiality assessment) αλλά και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Ποια η σχέση σας με τα ενδιαφερόμενα μέρη και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να "χτίζονται" οι σχέσεις μαζί τους;

Με τους stakeholders μας μοιραζόμαστε τη δέσμευσή μας για την κάλυψη πολλών εκ των σημαντικότερων αναγκών στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Συνεργαζόμαστε με κορυφαίες εταιρείες (π.χ την Google), πανεπιστήμια, ειδικούς κλινικούς ερευνητές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους φορείς υγείας και τους συλλόγους ασθενών για την αναζήτηση νέων θεραπευτικών επιλογών για ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναπτύσσουμε μακροχρόνιες σχέσεις μαζί τους, με στόχο να συνδυάζουμε τις ιδέες και τους πόρους μας για να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στη ζωή των ασθενών μας. Ειδικότερα, όσον αφορά τους ασθενείς, θα ήθελα να σημειώσω, ότι η AbbVie είναι μια από τις λίγες εταιρείες που διαθέτει Patients Relation Manager, επιφορτισμένη -μεταξύ άλλων- με θέματα που αφορούν τους Συλλόγους Ασθενών. Επιπλέον, όπως προανέφερα, στον τομέα της Ε.Κ.Ε. φροντίσαμε ώστε να συλλέξουμε αρκετά στοιχεία τόσο από τους γιατρούς των ειδικοτήτων που συνεργαζόμαστε όσο και από τους Συλλόγους Ασθενών, προκειμένου να έχουμε και τη δική τους άποψη σε αυτό το τόσο σημαντικό για εμάς θέμα.

Σε ποιες δράσεις ΕΚΕ επενδύει η εταιρεία σας και ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής των δράσεων;

Στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με οδηγό πάντα τους ίδιους τους εργαζομένους μας, έχουμε υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις με ένα κοινό σκοπό: να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στις ζωές των συνανθρώπων μας. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μια πρωτοποριακή ενέργεια ενημέρωσης του κοινού μέσα από τον κόσμο της μόδας σχετικά με την ψωρίαση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 16oυ Athens Xclusive Designers' Week με τίτλο «Μήπως βλέπεις τη λάθος εικόνα;». Επίσης, μέλη του Οικονομικού Τμήματος της εταιρείας, μετέδωσαν τεχνογνωσία σε Συλλόγους ασθενών, όπως η «Θετική Φωνή», προκειμένου να τους βοηθήσουν να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα οικονομικά και διοικητικά θέματα που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, τα 50 και πλέον μέλη της AbbVie Running Team, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου για καλό σκοπό, ενισχύοντας με την προσπάθειά τους Συλλόγους Ασθενών αλλά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως ο Παιδικός Αντιρρευματικός Αγώνας, το Σύλλογο Επιστημονικής Υποστήριξης Γονέων Πρόωρων Βρεφών «ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ», το Σικιαρίδειο ίδρυμα και η Ομάδα Αιγαίου.

Οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μπορούν να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα μίας επιχείρησης;

Στην AbbVie πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ε.Κ.Ε δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως πρόσθετο κόστος, αλλά ως επένδυση με συγκεκριμένους στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα και οφέλη, που αφορούν τόσο εμάς ως επιχείρηση όσο και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό, συμμετείχαμε στο διαγνωστικό εργαλείο CRI Pass του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης και λάβαμε τη σχετική πιστοποίηση, ως αναγνώριση για τις επιδόσεις της εταιρείας μας σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά και θα συμμετέχουμε και στο CR Index (Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας).

Επιπλέον, η ομάδα Ε.Κ.Ε έχει προτείνει την αντικατάσταση του όρου ROI σε SROI (Sustainability ή Social Return On Investment), με σκοπό να μην εγκρίνεται οποιαδήποτε δράση αν δεν πιστοποιεί ότι θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr