NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν τις χορηγήσεις

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν τις χορηγήσεις

Οι τράπεζες μέσα στην πανδημία αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό για την ελληνική οικονομία. Η επέλαση του covid 19 από τον Μάρτιο και μετά, έχει αυξήσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και παρά τις συνεχείς και επιτυχημένες τιτλοποιήσεις, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά διογκώνεται παράλληλα με την καθίζηση της επιχειρηματικότητας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ή NPL’s) ήταν στο τέλος του α’ τριμήνου στο 20% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών. Στο τέλος του β’ τριμήνου (Ιούνιος 2020) εκτιμάται ότι τα NPL’s έχουν ξεπεράσει το 30% επί του χαρτοφυλακίου και πλησιάζουν το 40%. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι είχαν προεξοφλήσει οι τράπεζες ο κίνδυνος να ξεπεράσουν τα NPL’s το 40% στο εννεάμηνο 2020 ή προς το τέλος του χρόνου είναι υπαρκτός.

Οι τιτλοποιήσεις κινήθηκαν θετικά την τελευταία διετία (2018-2019) αλλά δεν είναι σίγουρο πόσο θα ακολουθήσουν τους ίδιους ρυθμούς το 2020 και το 2021. Ο covid 19 έχει δημιουργήσει αυξημένα προβλήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μηδενός εξαιρουμένων και των βρετανικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά τιτλοποιημένων δανείων προς τα ενδιαφερόμενα funds. Αυτό δημιουργεί αύξηση των discounts επί της ονομαστικής αξίας, τα οποία απαιτούν τα funds για τα τιτλοποιημένα δάνεια. Μέχρι σήμερα, τα τιτλοποιημένα δάνεια που πουλήθηκαν σε ξένους έγιναν στο 70% επί της ονομαστικής αξίας τους (δηλαδή με discount 30%) γεγονός που δίνει ένα μεγάλο περιθώριο κερδών στα funds. Αν όμως η αξία των τιτλοποιημένων δανείων μειωθεί, τότε οι προσφορές μπορεί να υποχωρήσουν στο 50% επί της αρχικής τους αξίας. Αυτό θα σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να γράψουν σημαντικές υποαξίες στους ισολογισμούς τους.

Συστημικός κίνδυνος για τις χορηγήσεις

Η αδυναμία των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του χρόνου θα σημάνει «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία. Ήδη οι τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά διστακτικές στην εκταμίευση νέων δανείων, γεγονός που δυσαρεστεί την κυβέρνηση όπως φάνηκε και από παλαιότερες δηλώσεις στελεχών από τα οικονομικά υπουργεία. Ωστόσο οι τράπεζες θεωρούν ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα με τα αυξανόμενα NPL’s, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε μεγάλες χορηγήσεις.

Οι δηλώσεις των ανώτερων στελεχών των τραπεζών φανερώνουν ότι επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν ιδιαίτερα μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλα projects υποδομών, ενώ σε δεύτερη φάση θα χορηγούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αρκεί βέβαια τα NPL’s να επιστρέψουν πάλι κάτω από το 20% επί των συνολικών δανείων των τραπεζών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr