NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Victor Crespo, JTI: Επενδύουμε στην ελληνική οικονομία, στηρίζουμε την ανάπτυξη

Victor Crespo, JTI: Επενδύουμε στην ελληνική οικονομία, στηρίζουμε την ανάπτυξη

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία και για αυτό, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, συνεχίζουμε σταθερά να επενδύουμε στην ανάπτυξη του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ όπως και στην επέκταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων μας» τονίζει ο CEO της JTI, κ. Victor Crespo, μιλώντας στο epixeiro.gr με αφορμή το γεγονός ότι η εταιρεία στηρίζει ως στρατηγικός εταίρος, για τα επόμενα τρία χρόνια, το συνέδριο InvestGR Forum 2020-22​.

«Παράλληλα με τις επιχειρηματικές μας δράσεις υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της χώρας» προσθέτει ενώ, σχολιάζοντας την παρουσία της JTI στο Forum, ο κ. Crespo σημειώνει ότι «η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική απόφαση της εταιρείας μας για παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα την οποία θεωρούμε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ειδικότερα μετά και τη διαχείριση της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης. Θεωρούμε, από την πλευρά μας, καθοριστική τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και ενδυνάμωση της θετικής εικόνας της χώρας και επιδιώκουμε την ενεργή μας συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ποια είναι η θέση και ο σκοπός της εταιρείας στον κλάδο στην Ελλάδα;

Η JTI διαθέτει αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική αγορά για περισσότερα από 40 χρόνια. Στην Ελλάδα, η JTI είναι σήμερα η δεύτερη εταιρεία στον καπνικό κλάδο και η μοναδική διεθνής εταιρεία με εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα των προϊόντων αυτών. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρω ότι συνεισφέρουμε κάθε χρόνο περισσότερο από το 2% του συνόλου της είσπραξης φόρων του ελληνικού Δημοσίου μέσω της καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ των προϊόντων μας. Επιπλέον, απασχολούμε στην Ελλάδα συνολικά περίπου 300 άτομα σε μια βιομηχανία που συμβάλλει στην ελληνική Οικονομία, παρέχοντας τα προς το ζην σε περίπου 50.000 οικογένειες.

Σκοπός μας, εκτός από τη βιωσιμότητά μας, είναι να βελτιώνουμε συνεχώς αυτό που κάνουμε, παρέχοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, θέτοντας τον καταναλωτή στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, "επιστρέφοντας" στην Κοινωνία με προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μακράς πνοής και επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στο λαθρεμπόριο. Αυτές είναι βασικές αξίες της JTI διεθνώς.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η JTI εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ. Πως βλέπετε σήμερα στη JTI αυτήν την επένδυση;

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ ήταν, όπως γνωρίζετε, μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για την αγορά της Ρωσικής Donskoy Tabak, μια ισχυρή καπνοβιομηχανία της Ρωσίας. Η απόφασή μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας και αναπτύσσοντας περαιτέρω το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, αποτυπώνει με σαφήνεια τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη που έχει η JTI στη χώρα. Μια επένδυση που αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία καθώς αφορά σε μια λιγότερο ανεπτυγμένη και ταυτόχρονα ακριτική περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα, μια από τις φτωχότερες οικονομικές ζώνες της Ευρώπης η οποία δυστυχώς σήμερα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Για την JTI, η επένδυση στη ΣΕΚΑΠ αντιμετωπίζεται ως ένας επιχειρηματικός στόχος μακράς πνοής. Αναδιαμορφώσαμε και εκσυγχρονίσαμε τις τεχνικές και τεχνολογικές δυνατότητες του εργοστασίου, έχοντας επενδύσει μέχρι σήμερα κονδύλι αξίας άνω των 10 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2019 ξεκινήσαμε να παράγουμε στο εργοστάσιο το Winston, τη Νο 2 μάρκα τσιγάρων στην Ελλάδα και τον κόσμο, για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς καθώς και για εξαγωγές που σήμερα πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραγωγή του Winston στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης της JTI να επενδύσει στη χώρα και στο εργοστάσιο της Ξάνθης, αναβαθμίζοντάς το σε μια σύγχρονη και βιώσιμη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τη ΣΕΚΑΠ μετά την εξαγορά από τον ιαπωνικό όμιλο της Japan Tobacco το 2018.

Τέλος, διασφαλίσαμε και διατηρούμε ποιοτικές θέσεις εργασίας στην περιοχή της Ξάνθης, σε μια χρονική περίοδο που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ακόμα στη χώρα να ανακάμψει από την κρίση. Θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι η JTI έχει αναγνωριστεί διεθνώς - όπως και στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια - ως "Κορυφαίος Εργοδότης".

Πώς συμβάλλει η δική σας δραστηριότητα στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας;

Αρχικά να τονίσω ότι οι στόχοι μας συγκλίνουν με αυτούς της ελληνικής κυβέρνησης καθώς στη JTI εστιάζουμε σε τομείς με προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας και φυσικά στις εξαγωγές. Στηρίζουμε με συνέπεια την αγροτική επιχειρηματικότητα καθώς προμηθευόμαστε συστηματικά εδώ και 40 χρόνια τα υψηλής και διεθνώς αναγνωρισμένης ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα μας ανά τον κόσμο.

Πρόσφατα μάλιστα, στο πλαίσιο συνάντησής μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε την προμήθειά μας από τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς.

Σε επίπεδο εξαγωγών όπως σας ανέφερα, σημειώνουμε σημαντική βελτίωση, καθώς από τις αρχές του 2020 εξάγουμε τα προϊόντα που παράγουμε στη ΣΕΚΑΠ σε ευρωπαϊκές αγορές.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στη JTI συμβάλλουμε στην κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της βελτίωσης του δείκτη εξαγωγών. Έχουμε υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση, που αγγίζει όλα τα στοιχεία της ελληνικής Οικονομίας και συμβάλλει σε κάθε πτυχή της Οικονομίας: Από την προμήθεια ελληνικού καπνού και την επένδυση στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, έως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συμβολή μας στα κρατικά έσοδα και στον όγκο των εξαγώγιμων προϊόντων.

Παράλληλα, στηρίζουμε την τοπική κοινωνία της Ξάνθης απαντώντας στις ανάγκες της και δίνοντας το "παρών" και στη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και στην πιο πρόσφατη αλλά πολύ σημαντική ενέργεια που αναπτύξαμε στο πλαίσιο των δράσεων μας για τη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αφορά στην ανάπλαση του Κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ανάληψη ευθύνης για την τακτική του συντήρηση. Πρόκειται για μια δράση που στήριξε ο δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης, και φυσικά η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

Επιθυμία μας είναι με το έργο αυτό να συμβάλλουμε και στην προσπάθεια αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα παράδειγμα των θετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να επιφέρει η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ποιοι είναι οι πυλώνες της στρατηγικής σας για την ανάπτυξη;

Η JTI αποτυπώνει θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, παρά τα 10 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης που μαστίζουν την Οικονομία, πλήττουν τα φορολογικά έσοδα και αυξάνουν το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού.

Όμως, παρά την κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Οικονομία του τόπου, διαβλέπουμε θετικές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη και πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την επένδυση στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ, αυξάνοντας την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα και εδραιώνοντας έτσι τη θέση μας ως ένας σταθερός, συνεπής και συστηματικός επενδυτής στη χώρα.


Λόγω των καταναγκασμών δημόσιας υγείας, το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά και σε δύο περιόδους, στις 15 – 16 Ιουλίου και στις 8 – 9 Οκτωβρίου 2020.

Στα τέσσερα πάνελ του Οκτωβρίου, θα συμμετάσχουν πολιτικοί, CEOs εταιρειών, πανεπιστημιακοί και ειδικοί, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα, όπως η μετατροπή των μαύρων κύκνων σε άσπρους, η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, η νέα αφήγηση της χώρας και οι επενδύσεις στις υποδομές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr