NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά του κόσμου, οι πρωτιές που καταρρίπτονται

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά του κόσμου, οι πρωτιές που καταρρίπτονται

Όταν το ρολόι στις 31 Δεκεμβρίου 2019 χτύπησε μεσάνυχτα, οι ευχές που ανταλλάξαμε για την υποδοχή του νέου έτους ήταν όμορφες. Αγκάλιασαν με θέρμη τις έγνοιες μας, μέχρι που η δύναμη τους μας έκανε να λησμονήσουμε τις έγνοιες. Έξι μήνες αργότερα, κάθε προσδοκία εξανεμίστηκε, όλα άλλαξαν.

Ο παράγοντας που άλλαξε τον ρου της καθημερινότητάς μας και που ονομάζεται κορωνοϊός είχε την δύναμη να αλλάξει τα σχέδια ακόμα και των πιο σταθερών διοικήσεων, να σείσει τα θεμέλια ακόμα και των πιο ισχυρών επιχειρήσεων.

Αν ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν άνθρωπος...

…τα συναισθήματα του θα αντικατόπτριζαν τα συναισθήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος ξεκίνησε το 2020 από μία σταθερή βάση, με τάσεις ανόδου -η αύξηση των ασφαλίστρων του 2019 ήταν η ισχυρότερη των τεσσάρων τελευταίων ετών- έξι μήνες μετά, το 2020 για τον κλάδο σκιαγραφείται ως ένα έτος ζοφερό.

Καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται μετά την πανδημία του κορονοϊού, τα έσοδα από ασφάλιστρα αναμένεται να μειωθούν κατά 3,8% παγκοσμίως, και κατά 4,7% στη Δυτική Ευρώπη, προειδοποιεί η Allianz Global Insurance Report.

Καλύτερες είναι οι προοπτικές το 2021, όπου η ανάπτυξη θα επιστρέψει στα επίπεδα του 4,4% του 2019, με κύριο τροφοδότη την Ασία.

Ένα χαμένο έτος

Είναι μια χρονιά που άλλαξε τη ζωή μας. Ο Covid-19 δεσπόζει σε όλες τις συζητήσεις. Οδήγησε τις ζωές μας στην ακινησία και μας πήρε τα προς το ζην. Πριν τον κορονοϊό, ο ασφαλιστικός κλάδος είχε καταστρώσει σχέδια, ήταν σε πολύ καλό δρόμο.

Η παραγωγή ασφαλίστρων το 2019 αυξήθηκαν 4,4% σε σχέση με το 2018, στα 3,906 τρισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της ανάκαμψης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ασφαλίσεις ζωής, μη συμπεριλαμβανομένου της υγείας, είχαν την τιμητική τους, πήγαν πολύ καλύτερα από τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων. Η ανάπτυξη του κλάδου ζωής έφτασε στο 4,4% από 2,8% το 2018, ενώ η ανάπτυξη του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων μειώθηκε στο 4,3% από 5,4%.

Η Ασία οδηγός στην κούρσα της ανάπτυξης

Ο ρόλος της Ασίας στον ασφαλιστικό κόσμο ήταν σημαντικότατος, η παραγωγή στην περιοχή, μη συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, διπλασιάστηκε στο 6,8%. Η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη και άλλες αγορές πήγαν πολύ καλά το 2019, με ανάπτυξη 4,2% και 4,3% αντίστοιχα. Στη Δυτική Ευρώπη, οι τέσσερις μεγάλες αγορές -το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία- κάλυψαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των ασφαλίστρων των 1,063 τρισεκατομμυρίων ευρώ που γράφτηκαν στην περιοχή.

Το 2020 θα λείπει η τόση θετική ενέργεια

Τα έσοδα από ασφάλιστρα προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,8%. Αντιστρέφοντας τα κέρδη του περασμένου έτους, τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 4,4%, ενώ τα ασφάλιστρα του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων μπορεί να μειωθούν κατά 2,9%.

Εάν υλοποιηθούν αυτές οι προβλέψεις, το χτύπημα θα είναι τριπλάσιο από αυτό μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν τα παγκόσμια ασφάλιστρα συρρικνώθηκαν 1 τοις εκατό.

Η ιστορία της ασφάλισης είναι ένα συνονθύλευμα κομματιών από όλο τον κόσμο

Την 3η χιλιετία π.Χ., οι Κινέζοι έμποροι χρησιμοποίησαν μεθόδους μεταφοράς και διανομής κινδύνων για τις θαλάσσιες μεταφορές των εμπορευμάτων τους.

Σήμερα, η Ασία αναδεικνύεται ως άξονας για τον ασφαλιστικό κλάδο. Η Ασία είναι η περιοχή που χτυπήθηκε πρώτη από τον Covid-19. Θα είναι επίσης η περιοχή που θα ανακάμψει πρώτη, αναφέρει η Allianz. «Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και η αυξημένη ζήτηση για κοινωνική προστασία θα οδηγήσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με την Κίνα να ηγείται».

Κατά την παράδοση, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη κυριάρχησαν, με αντίστοιχο μερίδιο 38% και 36% στην αρχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από τότε, ωστόσο, η τάση μετατοπίζεται στην Ανατολή.

Το 2019, τα συνολικά ασφάλιστρα στην Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) ανήλθαν σε 947 δισεκατομμύρια ευρώ, τα μισά από τα οποία ήταν στην Κίνα. Η γρήγορη ανάπτυξη και η αυξανόμενη μεσαία τάξη, σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή πυκνότητα ασφάλισης, καθιστούν την Κίνα μια προσοδοφόρα αγορά. Αυτό που κάνει την Κίνα να ξεχωρίζει είναι ότι η κινεζική αγορά είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της ανάλυσης δεδομένων.

Ωστόσο, τα ασφάλιστρα στην Ασία αναμένεται να μειωθούν 0,7%, με την ασφάλιση ζωής να συρρικνώνεται 1,8%. Οι ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων θα αυξηθούν ελαφρώς, κατά 1,9%.

Μακροπρόθεσμα, η μέση ανάπτυξη στην Ασία παρατηρείται στο 8,1% έως το 2030. Συγκριτικά, η Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,2 τοις εκατό και η Βόρεια Αμερική στο 3,5 τοις εκατό.

Η Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά έως το 2030, με μερίδιο 35% έναντι 24% τώρα. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης προβλέπεται να μειωθεί σε 30% και 21%, αντίστοιχα, από 34% και 27% που είναι τώρα.

Περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και παράγοντες εταιρικής διακυβέρνησης στην ατζέντα

Για να επιβιώσει ο ασφαλιστικός κλάδος, το μέλλον του πρέπει να είναι ψηφιακό και βιώσιμο. Οι πελάτες και οι επενδυτές απαιτούν ισχυρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές στρατηγικές (ESG) από τις εταιρείες.

Η κρίση του κορονοϊού έδειξε ότι η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα συμβαδίζουν. Εκτός από τον έλεγχο μακροπρόθεσμων κινδύνων και τη βελτίωση των αποδόσεων των επενδύσεων, καθώς και των αποφάσεων στο underwriting, το τρίπτυχο ESG ενεργεί ως επιχειρηματικός παράγοντας. Καθώς οι εταιρείες εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερο στρατηγικές ESG, η ζήτηση για συναφή προϊόντα και υπηρεσίες θα αυξηθεί.

Η Ευρώπη πλεονεκτεί

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, το τρίπτυχο ESG δεν επιδρά μόνο στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών αλλά και στο τομέα των ευθυνών. Έχοντας ενσωματωθεί στην διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων, καθίστανται όλο και σημαντικό για τους πελάτες, προμηθευτές, υπαλλήλους, τους ρυθμιστές, επόπτες, αναλυτές και λοιπούς ενδιαφερόμενους.

Στο μέλλον, οι αποφάσεις στο underwriting θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη τις συμπεριφορές των εταιρικών πελατών που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως η εξάντληση των πόρων, κλιματική αλλαγή, τα απόβλητα και η ρύπανση. Οι underwriters θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους πελάτες για τους κινδύνους ESG και να τους βοηθήσουν να βρουν κατάλληλες λύσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr