NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Εσείς, τι «ΕΚΕ» Ομάδα είστε;

Εσείς, τι «ΕΚΕ» Ομάδα είστε;

Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Για να αντιληφθούμε το μέγεθός του μόνο στην Ελλάδα, αρκεί να σκεφτούμε ότι 2 εκ. άτομα ασχολούνται με αυτό (φίλαθλοι / αθλούμενοι / επαγγελματίες - σχεδόν το 20% της χώρας), υπάρχουν περισσότερα από 3.500 ποδοσφαιρικά σωματεία και κυκλοφορούν καθημερινά 11 αθλητικές εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και αρκετές τοπικές.

Μαζί με λοιπές δραστηριότητες γύρω από αυτό, όπως τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα παίγνια και τις χορηγίες του ΟΠΑΠ κ.α., γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι το πλαίσιο των εργασιών μίας ποδοσφαιρικής ομάδας ξεφεύγει από αυτό του στενού πλαισίου ενός αθλήματος, καθώς πρόκειται για μία επιχειρηματική δραστηριότητα με κύκλο εργασιών πολλών εκ. ευρώ.

Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αγγλία, η ποδοσφαιρική επιχειρηματικότητα διέπεται από τις αρχές και τους κανόνες που ισχύουν και στην ευρύτερη επιχειρηματικότητα. Το βασικό χαρακτηριστικό της όμως, είναι η δυνατότητά της να ανακυτταρώνεται. Σε δημιουργικότητα, σε αξίες και σε στόχους, που βοηθούν την ποδοσφαιρική κοινότητα να εικονοποιήσει αυτό το βασικό χαρακτηριστικό της, την ανακυττάρωσή της!

Βασικό εργαλείο και επιχειρηματική στρατηγική σε αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η οποία είναι παρούσα σε όλες τις δραστηριότητες των αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων. Ένα τέτοιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, αποτελεί η αγαπημένη μου ομάδα, η TOTTENHAM HOTSPUR του Λονδίνου, αν και πολύ θα ήθελα να έχω την ίδια επιλογή με την ΑΕΚ ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα από την Ελλάδα.

Η TOTTENHAM αν και απέχει πολλά χρόνια από κάποια μεγάλη επιτυχία, είναι η 12η ομάδα της Ευρώπης με εύρος αποτίμησης «αξίας επιχείρησης»* σύμφωνα με την KPMG, 834 εκ. ευρώ.

Σε αυτή την ομάδα λοιπόν, ο επιχειρηματικός σχεδιασμός πραγματοποιείται με βάση τους κανόνες της αγοράς και η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι βασικό κομμάτι της εταιρείας (ομάδας). Υπάρχει δηλαδή όραμα, στόχοι, οργάνωση, στρατηγική, ετήσια προγράμματα και μέτρηση αποτελεσμάτων, πέρα από τις καθαρά ποδοσφαιρικές παραμέτρους που υπεισέρχονται στις δραστηριότητές της.

Η TOTTENHAM αποτελεί την προσωποποίηση της στρατηγικής σύμπλευσης εμπλεκομένων μερών και ποδοσφαιρικής ομάδας και μας διδάσκει, ότι ως ποδοσφαιρικό σωματείο και επιχείρηση ταυτόχρονα, αποτελεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που οφείλει να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των stakeholders της για υπεύθυνες επιλογές. Αυτή η δέσμευσή της για κοινωνική ευημερία, καθορίζει την αμφίδρομη σχέση της TOTTENHAM και του κοινωνικού συνόλου, που προσδιορίζεται και καθορίζεται πάντοτε μέσα από τις συντεταγμένες της εποχής.

Ως προς την στρατηγικό της στόχο «κοινωνία», η ομάδα έχει αντιληφθεί ότι οι προσδοκίες της αλλάζουν δραστικά και δεν εστιάζει μόνο στις απαιτήσεις της οπαδικής της βάσης. Οι όποιες κοινωνικής φύσεως απαιτήσεις, εκφράζονται μέσω της στρατηγικής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ομάδας. Βλέπετε, η ΤΟΤΤΕΝΗΑΜ δεν αποτελεί απλά έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο αλλά ένα κομμάτι της κοινωνικής μηχανής το οποίο λειτουργεί αρμονικά με τα υπόλοιπα γρανάζια της. Η ομάδα είναι ένα κομμάτι του Λονδίνου, το οποίο ανεξάρτητα οπαδικών προτιμήσεων, έχει λάβει «άδεια λειτουργίας» και όχι «αναγκαστική συγκατάθεση».

Το αποτέλεσμα; Το πρόγραμμα ΕΚΕ με τον τίτλο «Get to Know Cancer» που εκπόνησε το 2014 και συνεχίζει και φέτος, σε συνεργασία με το Δήμο του Λονδίνου και το National Health Service της Αγγλίας για την πρόληψη του καρκίνου, βραβεύτηκε με την τιμητική διάκριση Best Corporate Social Responsibility Scheme. Βλέπετε, στο τέλος, η όποια αξιόλογη προσπάθεια προβάλλεται, αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται!

Όσον αφορά στα δικά μας, οι ελληνικές ομάδες και η ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα γενικότερα, πρέπει να αντιληφθούν ότι η έννοια της ΕΚΕ επιβάλλεται να εισέλθει στις γενικότερες δραστηριότητές τους και η όποια προσπάθεια οφείλει να ξεφύγει από τα ανούσια και περιορισμένα όρια χρηματοδότησης ορισμένων ΜΚΟ (συνήθως των ίδιων), ή τις χωρίς νόημα και στρατηγική χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (ομοίως τις ίδιες ετησίως για όλες τις ομάδες). Για να συμβεί αυτό βέβαια, απαιτείται η στελέχωση τμημάτων ΕΚΕ με συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριοποίηση, η συνεργασία με τους stakeholders με διαφορετική προσέγγιση, η εκπόνηση στρατηγικής και η ανάπτυξη επικοινωνιακής πολιτικής, ώστε να γίνουν πραγματικός αρωγός μιας κοινωνικής αλλαγής. 

Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο των αγγλικών ομάδων. Σας προτείνω να διαθέσετε λίγο χρόνο ακολουθώντας το παρακάτω link, που αφορά σε δράσεις ΕΚΕ της TOTTENHAM, που είμαι σίγουρος ότι δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Φέτος, η TOTTENHAM δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα για λεπτομέρειες τις τελευταίες 2 αγωνιστικές, στέφτηκε όμως «κοινωνική» πρωταθλήτρια και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από οτιδήποτε άλλο!

* Η «αξία επιχείρησης» είναι προσέγγιση που έχεις ως βάση την αποτίμηση των ποδοσφαιρικών ομάδων σε σχέση με τα έσοδά τους και λαμβάνει υπόψη για τον υπολογισμό της την αναγνωρισιμότητα, την κερδοφορία, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σταδίου-έδρας, τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική της ομάδας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr