NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Κλειδί» οι ρευστοποιήσεις περιουσίας στο νέο πτωχευτικό δίκαιο

«Κλειδί» οι ρευστοποιήσεις περιουσίας στο νέο πτωχευτικό δίκαιο

Η ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου θα αποτελέσει μία ουσιαστική μεταρρύθμιση προς όφελος της επιχειρηματικότητας, αλλά και προς όφελος των κρατικών εσόδων. Η εικόνα του πτωχευμένου επιχειρηματία για δεκαετίες ήταν ταυτισμένη με την αποτυχία και την «θηλιά» στο λαιμό του επιχειρηματία. Τις 2 τελευταίες δεκαετίες, οι «δόλιες πτωχεύσεις» πήραν την σκυτάλη και ουσιαστικά βύθισαν και τα κρατικά Ταμεία και τις Τράπεζες, αλλά και τους εργαζόμενους.

Με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, δίνεται η δυνατότητα τόσο στον επιχειρηματία που αιτείται πτώχευσης να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να απελευθερωθεί από τις δεσμεύσεις του προς Ταμεία - Τράπεζες - Εφορία και εργαζόμενους (δυστυχώς τελευταίοι οι εργαζόμενοι) και την ευκαιρία στο Κράτος να αποκτήσει, έστω και ένα μικρό μέρος εσόδων, που υπό το προηγούμενο καθεστώς θα ήταν χαμένα. Επίσης, με την υποχρεωτική ρευστοποίηση της περιουσίας του ο επιχειρηματίας που επιβουλεύεται «δόλια πτώχευση» θα αναγκαστεί να την αποφύγει.

Ταυτόχρονα θα υποχρεωθεί να δηλώσει πολλά περιουσιακά του στοιχεία στην Εφορία που θα είναι σε off shores στο εξωτερικό. Η εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα από τις πτωχεύσεις είναι ότι συνήθως αφορούν «εταιρείες - φαντάσματα» είτε αφορούν το σύνηθες φαινόμενο πτωχευμένων επιχειρήσεων με φέσια σε Εφορίες - Ταμεία - τράπεζες - εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες να ευημερούν με άθικτη την προσωπική τους περιουσία.

Με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, όταν ρευστοποιηθεί η περιουσία του επιχειρηματία για την αποπληρωμή του χρέους, το χρέος που θα απομένει απλήρωτο θα διαγράφεται. Έτσι ο οφειλέτης θα έχει δεύτερη ευκαιρία και θα μπορεί να επανέλθει ξανά «καθαρός» στην οικονομική δραστηριότητα, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Σήμερα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες που έχουν ακίνητη περιουσία δεν μπορούν να δώσουν κάποιο ακίνητο προς τις τράπεζες ή προς το Δημόσιο για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και η λειτουργία της επιχείρησής τους.

Το ζήτημα που ενδεχομένως να μας απασχολήσει στο μέλλον θα είναι εάν κάποιοι προχωρούν κατ’ επανάληψη σε πτωχεύσεις καταχρώμενοι την φιλοσοφία του Νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή είναι το αμερικανικό μοντέλο, απ’ το οποίο επωφελήθηκε ιδιαίτερα ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πτωχεύσει 5 (πέντε) φορές κατά την επιχειρηματική του καριέρα. Τέλος, υπάρχουν και ειδικές δικλείδες που θα αφορούν τις πτωχεύσεις εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο και τις σχέσεις με τους μετόχους τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr