NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Έρευνα: Το εξαιρετικά επεξεργασμένο junk food συνδέεται με τη γήρανση

Έρευνα: Το εξαιρετικά επεξεργασμένο junk food συνδέεται με τη γήρανση

​Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ βιομηχανικά επεξεργασμένο junk food είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μια αλλαγή στα χρωμοσώματα τους που συνδέονται με τη γήρανση, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε ένα διαδικτυακό ιατρικό συνέδριο.

Τρεις ή περισσότερες μερίδες των λεγόμενων «υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων» ημερησίως διπλασίασαν τις πιθανότητες το τελομέρες, μια περιοχή του DNA που προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά, να γίνει μικρότερο σε σύγκριση με εκείνο ατόμων που σπάνια καταναλώνουν τέτοια τρόφιμα.

Κάτι τέτοιο αποτελεί δείκτη βιολογικής γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο και η μελέτη υποδηλώνει ότι η διατροφή είναι ένας παράγοντας που οδηγεί τα κύτταρα να γερνούν γρηγορότερα. Ενώ ο συσχετισμός είναι ισχυρός, η αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων τροφίμων και των μειωμένων τελομερών παραμένει μια θεωρία, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Κάθε ανθρώπινο κύτταρο έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων που περιέχουν τον γενετικό μας κώδικα. Το τελομερές δεν φέρει γενετικές πληροφορίες, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ακεραιότητας των χρωμοσωμάτων και, κατ 'επέκταση, του DNA στο οποίο βασίζονται όλα τα κύτταρα στο σώμα μας.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει μια πιθανή σχέση με τα ζαχαρούχα ποτά, τα μεταποιημένα κρέατα και άλλα τρόφιμα με κορεσμένα λίπη και ζάχαρη, αλλά τα ευρήματα ήταν ασαφή. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά κατασκευασμένες ουσίες που αποτελούνται από ένα μείγμα ελαίων, λιπών, σακχάρων, αμύλου και πρωτεϊνών που περιέχουν λίγο ή καθόλου ολόκληρα ή φυσικά τρόφιμα.

Συχνά περιλαμβάνουν τεχνητά αρτύματα, χρώματα, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής και τα περιθώρια κέρδους. Αυτές οι ίδιες ιδιότητες, ωστόσο, σημαίνουν επίσης ότι αυτά τα τρόφιμα είναι φτωχά για τη διατροφή σε σύγκριση με τις λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις, ανέφεραν οι ερευνητές.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Με πληροφορίες από sciencealert.com

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr