NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου για εσπευσμένη φθινοπωρινή ρευστότητα

Επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου για εσπευσμένη φθινοπωρινή ρευστότητα

H επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς προσφέρθηκαν 16 δισ. ευρώ για 2 δισ. ευρώ που ζητούσε το Ελληνικό Κράτος. Η απόδοση διαμορφώνεται κοντά στο 1,27%. Η τεράστια υπερκάλυψη αποδίδεται στο γεγονός ότι με αρνητικό πληθωρισμό κοντά στο (-2%), η καθαρή απόδοση του ομολόγου ξεπερνά το 3% για τους αγοραστές. Το ελληνικό κράτος από την χθεσινή επανέκδοση κατάφερε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ, γεγονός που θεωρείται σημαντική επιτυχία. Κερδισμένες από την έκδοση είναι και οι ελληνικές τράπεζες ως πρωτογενείς διαπραγματευτές (primary dealers), αυτοί δηλαδή που αγοράζουν πρώτοι και απευθείας την έκδοση.

Η έκδοση βγήκε πριν από τις ανακοινώσεις για την ύφεση του β’ τριμήνου (περιλαμβάνει το lockdown), τα στοιχεία της οποίας θα δείξουν τον βαθμό της ύφεσης. Αν δεχθούμε ότι οι μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. είχαν διψήφιους αριθμούς ύφεσης, τότε το πιθανότερο είναι να υπάρξει κάτι αντίστοιχο για την ελληνική οικονομία. Άσχημα -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα είναι και τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο γ’ τρίμηνο, εάν δεχθούμε ότι ο τουρισμός κινήθηκε χειρότερα απ’ ό,τι αναμένονταν.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,463 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,763 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019. Δηλαδή η συνολική απόκλιση στο πρωτογενές ισοζύγιο ανήλθε σε 8,629 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα 10,915 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και ελλείμματος 1,868 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Θα υπάρξουν και άλλες εκδόσεις ομολόγων και δημοπρασίες Εντόκων

Η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου είχε προβλεφθεί από τις αγορές, καθώς η ελληνική οικονομία και η γενική κυβέρνηση χρειάζονται κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες του ΕΦΚΑ αλλά και βραχυπρόθεσμες δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και άλλη έκδοση ομολόγου και -τουλάχιστον- 2 - 3 δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ήδη στις αρχές Αυγούστου 2020, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου για την αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει.

Αν και ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ ανατρέπεται από τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, εντούτοις θα ζητηθούν κατ’ ελάχιστον άλλα 8 δισ. ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες μεγάλες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο α’ τρίμηνο του 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr