NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Πληθωρισμός: Υποχώρηση-ρεκόρ στο -2,3% τον Αύγουστο. Διευρύνεται το χάσμα με την Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Υποχώρηση-ρεκόρ στο -2,3% τον Αύγουστο. Διευρύνεται το χάσμα με την Ευρωζώνη

Στο -2,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση σε σχέση με τον πληθωρισμό τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός αυτός (-2,3%) είναι ο χαμηλότερος που γνώρισε μεταπολιτευτικά η ελληνική οικονομία και αποτελεί ένα αρνητικό χαρακτηριστικό για την πορεία της.

Ο αρνητικός πληθωρισμός, όπως και ο μεγάλος πληθωρισμός (άνω του 10%), αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου προβλήματος.

Ο αρνητικός πληθωρισμός, εάν προέρχεται από αύξηση επενδύσεων, αποταμίευσης και αποθεμάτων, μπορεί να έχει θετικά στοιχεία. Εάν όμως προέρχεται από μείωση μισθών και κατανάλωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, δημιουργεί έναν «φαύλο κύκλο» υπο-ανάπτυξης και δημοσιονομικών προβλημάτων.

Το χειρότερο στην Ελλάδα είναι ότι, ενώ ο αρνητικός πληθωρισμός ξέφυγε στο -2,3%, ο μεσοσταθμικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει κοντά σε μηδενικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσα στην Ε.Ε. και έναντι των ανταγωνιστών της.

Αυτό έχει επισημανθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδας προς την ΕΚΤ εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία μορφή χρηματοδότησης, που θα κατευθυνθεί κυρίως προς καταναλωτικές δαπάνες, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλα τα κονδύλια που θα δεχθεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να κατευθυνθούν είτε:

  • προς άμεση και έμμεση στήριξη των επιχειρήσεων
  • προς την δημιουργία υγειονομικών και άλλων υποδομών (τεχνολογίας)
  • προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας

Η κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα είναι ότι, σωστά μεν τίθενται οι προτεραιότητες αυτές, αλλά είναι μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα και δεν μπορούν να ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία.

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει κοντά σε μηδενικά επίπεδα, είτε μέσω άσκησης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, είτε μέσω αύξηση της κατανάλωσης. Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταβολής επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου και τεχνητής υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr