NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η «επενδυτική ευκαιρία» που ακούει στο όνομα «Ελλάδα»

Η «επενδυτική ευκαιρία» που ακούει στο όνομα «Ελλάδα»

​«Η Ελλάδα παρέχει μια μοναδική βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία». Αυτή είναι η κατακλείδα της μελέτης που παρουσίασε, πριν από μερικά 24ωρα, η Strategic Global Capital Management, στη νέα έκθεση που δημοσίευσε για την τρέχουσα οικονομική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, η Ελλάδα αποτελεί μια ευκαιρία για τα διεθνή χαρτοφυλάκια, για μια σειρά λόγων. Η χώρα μας, όπως αναφέρεται, κατάφερε να χειριστεί καλύτερα την πανδημία σε σύγκριση με την πλειοψηφία των άλλων χωρών, κάτι που της επέτρεψε να έχει μια «σχετικά λογική τουριστική περίοδο» - αποφεύγοντας «μια καταρράκωση», όπως συνέβη με την Τουρκία και πολλούς άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Την ίδια στιγμή, άλλοι τομείς, όπως το e-commerce και η λιανική τροφίμων και ποτών «έχουν ανακάμψει και μεγαλώσει δραματικά», ενώ παρατηρείται και μια «αναζωπύρωση» του κατασκευαστικού τομέα. «Αρκετές νέες επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σε τομείς όπως η τεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η διαχείριση αποβλήτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Αναφορά γίνεται και στις εντάσεις που παρατηρούνται στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες, με την χώρα να προχωρά σε επενδύσεις και στην αμυντική της βιομηχανία. «Οι προοπτικές επανεκκίνησης της κατασκευής πλοίων, στρατιωτικών οχημάτων και άλλου αμυντικού εξοπλισμού, μέσω κυβερνητικών οδηγιών, θα έχει πρόσθετες επιπτώσεις στην ανάπτυξη» σημειώνει το Strategic Global Capital Management.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η έκθεση προτείνει επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές ή / και σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών, του F&B, των ΑΠΕ, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των κατασκευών, του τουρισμού και των logistics». Και εδώ είναι το σημείο που η μελέτη τονίζει πως η χώρα μας αποτελεί μια «επενδυτική ευκαιρία».

Άλλωστε, σύμφωνα με το EY Attractiveness Survey Greece 2020 που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιουλίου, έχει παγιωθεί μια «θετική προδιάθεση» της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα, παρά το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα λόγω της πανδημίας. Όπως τονίζεται, η πλειοψηφία των επενδυτών αναγνωρίζει ότι η χώρα ακολουθεί «μια αποτελεσματική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, εξακολουθεί, όμως, να αναμένει παρεμβάσεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, για να βελτιωθεί περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το 28% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο, έναντι 26% στην Πορτογαλία, 16% στη Γαλλία και 10% στο Βέλγιο. Ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες στην χώρα μας και δραστηριοποιούνται εδώ, καθώς, μεταξύ όσων δεν έχουν παρουσία, το ποσοστό περιορίζεται στο 5%.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως το ελβετικό Institute for Management Development, το οποίο κατατάσσει τις 63 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως από ένα σύνολο 195, έδωσε στην χώρα μας την 49η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας, τον περασμένο Ιούνιο, από την 58η που βρισκόταν προηγουμένως. Και αυτό παρά την πανδημία που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συγκεκριμένη ήταν και η μεγαλύτερη άνοδος χώρας που παρατηρήθηκε στη λίστα (μαζί με εκείνη της Κύπρου).

Επιπρόσθετα, η μελέτη του Strategic Global Capital Management τονίζει πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) «θα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη στην εποχή μετά το COVID-19». Βέβαια, οι αριθμοί για την χώρα μας σε αυτόν τον τομέα δεν είναι «κολακευτικοί». Σύμφωνα με το European Investment Monitor, μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που επεξεργάζεται η ΕΥ, η Ελλάδα απορρόφησε, το 2019, μόλις το 0,34% των ευρωπαϊκών άμεσων ξένων επενδύσεων.

Το ποσοστό αυτό «είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της, καταγράφοντας, ωστόσο, αύξηση κατά 69% σε σχέση με το 2018». Η επίδοση αυτή την κατατάσσει στην 29η θέση για το 2019, έναντι της 35ης το 2018 και της 32ης που κατείχε κατά μέσο όρο στο σύνολο της τελευταίας δεκαετίας. Θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση της συμμετοχής των επενδύσεων στον κρίσιμο τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, που διαμορφώθηκε στο 15% του συνόλου των ΑΞΕ, την τελευταία τριετία, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19%), για το ίδιο διάστημα.

Το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας ως πιθανού επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο (38%), παραμένει υψηλό, αν και μειωμένο σε σχέση με πέρσι (47%), ενώ δυο στους τρεις επενδυτές (69%) αναμένουν περαιτέρω βελτίωση την επόμενη τριετία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτά άλλων χωρών όπου πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες έρευνες φέτος. Παράλληλα, 62% των επιχειρήσεων, από 50% πέρσι, θεωρούν ότι η χώρα μας ακολουθεί, σήμερα, μια πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική.

Ποια είναι όμως τα σημεία - κλειδιά που διαφοροποιούν την Ελλάδα από τον ανταγωνισμό; Το Strategic Global Capital Management επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ποιότητα της ζωής, στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και στο επίπεδο των εργασιακών δεξιοτήτων. Την ίδια στιγμή, για έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών, οι πολιτικές γύρω από το κλίμα και τη βιωσιμότητα, αλλά και ένα σταθερό κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, εκτιμώνται επίσης ως θετικά.

Βέβαια, οι επενδυτές σημειώνουν και τα αρνητικά. Σε αυτά που χρειάζονται βελτιώσεις εντοπίζεται η στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (πρώτη επιλογή φέτος, με ποσοστό 38%), η μείωση της φορολογίας (36%) – η οποία παρουσιάζει σχετική βελτίωση από πέρσι, σε συνέχεια και των θετικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος – η βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης (33%) και η ενίσχυση της παιδείας και των δεξιοτήτων (31%).

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έρχονται σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, κυρίως λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας, που τις τελευταίες ημέρες φέρνει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα έκτακτα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη διατηρεί τις θετικές προοπτικές της, σημειώνοντας πως περιμένει ένα οικονομικό «ριμπάουντ» της χώρας το 2021, με βασική υπόθεση την ύπαρξη ενός εμβολίου και θεραπειών κατά του κορονοϊού έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εν κατακλείδι, «θα περιμένουμε μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό, πιθανώς φτάνοντας σε αριθμούς - ρεκόρ, καθώς τα διεθνή ταξίδια αναψυχής θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα και πιθανώς ισχυρότερο λόγω της παρακμής της ζήτησης που έφερε η πανδημία, καθώς και αυξημένη ρευστότητα στο σύστημα από την ανάκαμψη των ΑΞΕ και τους κεφαλαιακούς πόρους από την ΕΕ, μεταξύ άλλων».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr