NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Goldman Sachs: Οι 10 λόγοι που η ανοδική αγορά (bull market) στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί

Goldman Sachs: Οι 10 λόγοι που η ανοδική αγορά (bull market) στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs αναφέρει 10 λόγους για τους οποίους η ανοδική αγορά των μετοχών θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος είναι σταθερά αγοραστής το τελευταίο διάστημα σε μετοχές στα χρηματιστήρια ΗΠΑ και Ευρώπης (Ε.Ε και Βρετανίας), ενώ διατηρεί ουδέτερη θέση για τα ομόλογα.

Σύμφωνα με τις απόψεις του Peter Oppenheimer (ανώτατου στελέχους της Goldman Sachs) οι 10 λόγοι ανόδου είναι:

  1. Είμαστε στο πρώτο στάδιο ενός νέο επενδυτικού κύκλου που ακολουθεί μία βαθιά ύφεση. Η φάση “ελπίδας” (Hope phase) συνήθως ξεκινά από ύφεση και όταν οι επενδυτές ελπίζουν σε ανάκαμψη και είναι, ουσιαστικά, η ισχυρότερη φάση του κύκλου.
  2. Η οικονομική ανάκαμψη μοιάζει πολύ πιο ανθεκτική από τη στιγμή που αυξάνονται οι πιθανότητες για το εμβόλιο (covid 19).
  3. Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν ανοδικά πρόσφατα τις οικονομικές τους εκτιμήσεις και πιθανότατα θα τους ακολουθήσουν και οι αναλυτές
  4. Ο δείκτης πτώσης (bear market) της Goldman Sachs, ο οποίος βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2019, δείχνει πλέον ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος παρά τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις
  5. Οι στρατηγικές των Κεντρικών Τραπεζών παραμένουν υποστηρικτικές για την αγορά μετοχών και προϊόντων υψηλότερου ρίσκου. Οι Κεντρικές Τράπεζες θεωρούν ότι πρέπει να ενισχύσουν την ρευστότητα και οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι πρέπει να ενισχύσουν δημοσιονομικά την ανάκαμψη.
  6. Ο δείκτης κινδύνου των μετοχών (equity risk premium) μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  7. Τα επίπεδα των μηδενικών επιτοκίων έχουν δημιουργήσει προοπτικές και για αρνητικά επιτόκια. Αυτό ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνου σε περιβάλλον οικονομικής ανάκαμψης.
  8. Οι μετοχές αποτελούν, τη συγκεκριμένη περίοδο, το καλύτερο αντιστάθμισμα στις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό.
  9. Οι μετοχές φαίνονται σχετικά φθηνότερες σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα, ειδικά για τις επιχειρήσεις με ισχυρούς ισολογισμούς (το 60% των αμερικανικών εταιρειών και το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν μερισματική απόδοση πάνω από το μέσο επιτόκιο εταιρικών ομολόγων)
  10. Η “ψηφιακή επανάσταση” συνεχίζει να κερδίζει δρόμο. Εκτιμούμε -γράφει ο Oppenheimer- ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών θα συνεχιστεί. Αυτές οι επιχειρήσεις (εντάσεως τεχνολογίας) θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε περιβάλλον ανόδου των χρηματιστηρίων.

Άνοδος στις ξένες αγορές

Ανοδικά ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Οι επιχειρηματικές συζητήσεις (τώρα στο προσκήνιο είναι και το ενδιαφέρον της Oracle για το tik tok) και οι προσδοκίες για την ανακάλυψη εμβολίου για τον covid 19 είναι τα συστατικά της νέας ανοδικής κίνησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Βέβαια παραμένουν ανοικτά τα θέματα της αντιμετώπισης της παγκόσμιας ύφεσης, της πανδημίας και των επιπτώσεων, τα ενεργειακά αλλά και ο πολιτικός αναβρασμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Οι επιπτώσεις από τα μέτρα της κυβέρνησης

Την επίδραση από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στη ΔΕΘ αναμένεται να σκιαγραφήσει το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, αρνητικό χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία περαιτέρω ανόδου από τις 650 μονάδες και η διαμόρφωση υψηλότερων όγκων συναλλαγών.

Η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι μία θετική εξέλιξη και για το ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο δεν επαρκεί για να δούμε μία δυναμική επιστροφή σε υψηλότερες συναλλαγές και επίπεδα τιμών. Θα χρειαστεί η παρέμβαση των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Προς το παρόν παραμένουν σε εκδήλωση καλών προθέσεων.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει τα ποσοστά τους επί της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου στο 56% περίπου από 60% που ήταν στην αρχή της κρίσης. Οι Έλληνες επενδυτές (ιδιώτες και κρατικοί φορείς) προσεγγίζουν το 30%, αλλά παραμένουν αρκετά παθητικοί ως προς τις συναλλαγές τους.

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα γίνει το διαδικτυακό road show του ελληνικού χρηματιστηρίου με το Λονδίνο και εκεί θα φανούν οι προθέσεις των ξένων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr