NEWSFLASH...
Marketing & Sales
ανάγνωση

Το Κλειδί της Επιτυχίας στα Social Media

Το Κλειδί της Επιτυχίας στα Social Media

Αν παρατηρήσουμε σήμερα τα Social Media θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος τα χρησιμοποιεί με ποικίλους τρόπους, από την ψυχαγωγία έως και την κινητοποίηση πολιτικών διαδηλώσεων. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια τα social media σημειώνουν πληθώρα επιτυχιών και επιδεικνύουν αλματώδη ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις όμως γιατί διερωτώνται ακόμη για τη χρήση τους;

Γιατί δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν των ευκαιριών που παρουσιάζουν τα social media;

Σίγουρα κάποιος θα απαντούσε γιατί είναι κάτι καινούργιο, σωστά;

Ναι καινούργιο, μόνο τα 8 τελευταία χρόνια υπάρχουν.

Σ' αυτό το άρθρο λοιπόν θα απαντήσω σε μερικές ερωτήσεις που μου έχει θέσει ένας σεβαστός αριθμός επιχειρηματιών.

1. Πώς πρέπει να διαχειριστώ τα social media της επιχείρησης μου;

Αν αντιμετωπίζετε τα social media σαν κάτι ξεχωριστό από τη γενικότερη στρατηγική της επιχείρησης σας τότε στην καλύτερη περίπτωση έχετε χάσει ένα με δύο χρόνια προσπάθειας. Πρέπει να δούμε τον παράγοντα social ως συμπεριφορά που καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε σε όλα τα τμήματα και τις λειτουργίες της επιχείρησης, από το Marketing, την εξυπηρέτηση πελατών, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το ανθρώπινο δυναμικό, έως και τα εσωτερικά συστήματα ακόμη και τα νομικά θέματα. Όλα τα τμήματα και οι λειτουργίες της επιχείρησης πρέπει να συνεργάζονται για να πετύχουν στην υλοποίηση των στόχων της social media στρατηγικής. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι να γίνουμε 'καλοί στα social media' αλλά να ενσωματώσουμε την κοινωνικότητα σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης μας, διότι μόνον έτσι θα αποκτήσουμε το added value που επιζητούμε.

2. Πρέπει να προσλάβω ειδικό για τα social media;

Στην περίπτωση που έχετε ορίσει εργαζόμενους στην επιχείρησή σας για να διαχειρίζονται ενέργειες στα social media σίγουρα έχετε κάνει μια σημαντική επένδυση ανάλογα την πολυπλοκότητα της επιχείρησης σας, η οποία όμως θα χρειαστεί από 2 έως 5 χρόνια για να αποδώσει. Ο λόγος αργής απόδοσης δεν είναι απλός, το να έχεις έναν εργαζόμενο να παρακολουθεί με το ένα μάτι τον ανταγωνισμό, με το άλλο την παραγωγή περιεχομένου, ενώ παράλληλα δίνει συμβουλές και προσπαθεί να διαβάσει κάποια πράγματα για τα social media αλλά η θέση του είναι project manager σίγουρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις διαδικασίες των social media επιτυχώς. Καλέστε κάποιον ειδικό ο οποίος θα προσαρμόσει τη στρατηγική social media στους στόχους της επιχείρησης και σε τακτά διαστήματα θα επιβλέπει την πρόοδο και την επίτευξη του πλάνου.

3. Τα social media είναι PR ή Marketing; Ποιoν να προσλάβω;

Πολλοί θέτουν το ερώτημα αν τα social media είναι PR ή Marketing; ακόμη και κάποιες εταιρείες PR ή Marketing θεωρούν το ερώτημα εύλογο. Αν θέλετε όμως να πετύχει η επιχείρηση σας στα social media θα πρέπει να αποφύγετε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Τα social media δεν ακολουθούν μόνο τις αρχές του Marketing και των PR αλλά χρειάζονται τις αρχές που διέπουν όλα τα τμήματα μιας επιχείρησης. Η πολυπειθαρχική στρατηγική είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ο ειδικός που θα καλέσετε πρέπει να έχει business background, καλή γνώση των τεχνολογιών, άνεση στην επικοινωνία και ικανότητα να δουλέψει με όλα τα τμήματα της επιχείρησης για να δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα.

4. Έχει νόημα να μετρήσω την απόδοση των social media, εδώ δεν ξέρουμε τα βασικά;

Οι περισσότερες επιχειρήσεις το σκέφτονται πολύ πριν ξεκινήσουν να μετρούν την απόδοση των ενεργειών τους στα social media. Σίγουρα η μέτρηση του 'ακούω' τα social media δεν είναι ίδια με αυτή του Marketing, των PR, των πωλήσεων ή της εξυπηρέτησης πελατών, διότι εκ των πραγμάτων όλες οι λειτουργίες σε μια επιχείρηση έχουν διαφορετικές μετρήσεις. Παρόλα αυτά η μέτρηση των social media είναι το απαραίτητο στοιχείο για να ερευνάται το παρόν της επιχείρησης και να χαράσσεται το μέλλον της.

Συμπερασματικά, τα social media δεν αλλάζουν τον βασικό τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης αλλά παρέχουν ένα νέο και αποτελεσματικό μέσο στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης.

 

alt
alt

Τζένη Ευστρατίου

Η Τζένη Ευστρατίου κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Marketing από το London Metropolitan University με εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι ιδρύτρια και CEO της εταιρίας W.S.S – Web Strategy Solutions με αντικείμενο τις ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές λύσεις για επιχειρήσεις. Έχει δεκαετή εμπειρία στον κλάδο του Marketing και έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για ελληνικές, αγγλικές και αμερικάνικες εταιρίες. Είναι μέλος του Αγγλικού Ινστιτούτου Marketing.

alt alt alt
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr