NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Swiss Re: Οι αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας. Καμπανάκια για Ελλάδα

Swiss Re: Οι αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας. Καμπανάκια για Ελλάδα

Σε φάση αποδυνάμωσης κυλούν οι αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας. Το ποσοστό απώλειας εκτιμάται σχεδόν στο 20%, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο στον κόσμο αντασφαλιστή, την Swiss Re. Ο πιο αδύναμος κρίκος, η Ελλάδα. Η χώρα πλέον δεν έχει αποθέματα και αντοχές. Αιτία της κατάστασης, ο Covid-19 και τα κυβερνητικά μέτρα. Το μεγαλύτερο ρίσκο για την οικονομία, το πότε θα αρθούν τα μέτρα.

Τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης εξαντλούν τις αντοχές των χωρών

Οι χώρες των οποίων οι οικονομίες δέχτηκαν τα ισχυρότερα χτυπήματα από τον Covid-19 είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Παρά ταύτα και σε αντίθεση με ό,τι θα αναμένονταν η ανθεκτικότητα των οικονομιών τους βρίσκεται υψηλότερα των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών. Μεταξύ των 31 χωρών που εξετάζει η Swiss Re και η Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την τελευταία θέση της κατάταξης με βαθμολογία 0,05. Σημειώνεται πως η Ελλάδα καταλάμβανε την ίδια θέση και πέρυσι.

Ο Covid-19, σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου της Swiss Re, θα μειώσει τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας κατά 20% το 2020 σε σχέση με το 2019, καθώς τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης εξαντλούν τα δημοσιονομικά και νομισματικά περιθώρια των χωρών.

Σύμφωνα με τον δείκτη μέτρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πτώση σε ό,τι αφορά τις οικονομικές αντοχές μεταξύ των βασικών οικονομιών. Οι οικονομίες της Ελβετίας, της Φινλανδίας και του Καναδά παραμένουν οι τρεις ισχυρότερες του κόσμου.

sigma-resilience-index-update-table-1-complete.jpg?mtime=20200914154131#asset:208792

Πού θα φτάσουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες - τα νομισματικά αποθέματα και η Κίνα

Οι αντοχές των οικονομιών παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2019 σε σχέση με το 2018, ωστόσο με λιγότερα αποθεματικά αντοχών από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 - 2009, η άνοδος αναχαιτίστηκε από την πανδημία του Covid-19 όπως αναγγέλθηκε τον περασμένο Μάρτιο, οδηγώντας τις οικονομίες των χωρών σε ύφεση

Ο Δείκτης Παγκόσμιας Μακροοικονομικής Ανθεκτικότητας (E-RI) της Swiss Re από το επίπεδο του 0,62 το 2019, έναντι 0,61 το 2019, θα υποχωρήσει στο 0,50 το 2020, αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο δείκτης E-RI εκτιμάται στο 0,54 φέτος από 0,71 το 2019, ενώ για τις αναδυόμενες οικονομίες η πτώση εκτιμάται 10%, στο 0,47 από 0,52 πέρυσι.

Τα νομισματικά αποθέματα των προηγμένων οικονομιών κατά μεγάλο ποσοστό έχουν εξαντληθεί. Οι οικονομικές αντοχές της Κίνας παραμένουν σχετικά αμετάβλητες, λόγω της άμεσης αντίδρασης που είχε απέναντι στον ιό.

Το παγκόσμιο ασφαλιστικό κενό προστασίας αυξάνεται - Τα εισοδήματα και τα μέτρα στήριξης

Οι αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας μέσω της ασφάλισης για ζωή, υγεία και φυσικές καταστροφές έχει υποχώρησει το 2019 αφήνοντας σήμερα ένα παγκόσμιο ασφαλιστικό κενό ύψους 1,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Swiss Re το κενό αυτό θα αυξάνεται για τα νοικοκυριά που διαθέτουν χαμηλό εισόδημα, στα κράτη που έχουν υψηλά το κόστος της υγείας και έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα από τα μέτρα στήριξης του Covid-19.

sigma-resilience-index-update-table-2-complete.jpg?mtime=20200914154150#asset:208793


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr