NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο χαριτωμένων ζώων κάνουν καλό στην υγεία

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο χαριτωμένων ζώων κάνουν καλό στην υγεία

​Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντόπισε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η παρακολούθηση βίντεο και φωτογραφιών χαριτωμένων ζώων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες και του άγχους.

Η μελέτη εξέτασε τον τρόπο κατά τον οποίο η παρακολούθηση εικόνων και βίντεο χαριτωμένων ζώων για 30 λεπτά επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το άγχος. Η Δρ Andrea Utley, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, συγκέντρωσε το 30-λεπτό βίντεο.

Οι συνεδρίες, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2019, περιελάμβαναν 15 μαθητές και τέσσερις υπαλλήλους και είχαν προγραμματιστεί σκόπιμα κατά τη διάρκεια των χειμερινών εξετάσεων, μια εποχή που το άγχος είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, ειδικά για τους φοιτητές ιατρικής.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και το άγχος μειώθηκαν στους συμμετέχοντες, 30 λεπτά μετά την παρακολούθηση του βίντεο.

Η μελέτη κατέγραψε ότι η μέση αρτηριακή πίεση μειώθηκε από 136/88 σε 115/71 - κάτι που επεσήμανε η μελέτη πως βρίσκεται «εντός του ιδανικού εύρους αρτηριακής πίεσης». Οι μέσοι καρδιακοί ρυθμοί μειώθηκαν στα 67,4 bpm, μείωση 6,5%.

Τα ποσοστά άγχους μειώθηκαν επίσης κατά 35%, μετρούμενο με το State-Trait Anxiety Inventory, μια μέθοδο αυτοαξιολόγησης που χρησιμοποιείται συχνά σε κλινικές συνθήκες για τη διάγνωση του άγχους, σύμφωνα με την American Psychological Association.

«Με εξέπληξε πολύ ευχάριστα το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, κάθε μέτρηση για κάθε συμμετέχοντα έπεσε - ο καρδιακός ρυθμός μειώθηκε, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε», δήλωσε η Utley. «Όταν έφυγαν, δήλωσαν ότι αισθάνονταν λιγότερο ανήσυχοι».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι προτιμούσαν τα βίντεο κλιπ έναντι των ακίνητων εικόνων, ιδιαίτερα ζώων που αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr